Care este diferenta dintre cuplu si cai putere?

Care este diferenta dintre cuplu si cai putere?

Dezbaterea pe tema diferentei dintre cuplu si cai putere este veche in lumea automobilelor si de obicei se naste atunci cand un grup de oameni incearca sa determine cine are cea mai rapida masina.

Unii considera ca masina lor este mai rapida pentru ca are mai multi cai putere, altii striga din varful dealului: cuplul este cel mai important. 

Citeste si despre: ce este cuplul motorului unei masini

Diferenta intre cuplu si cai putere

Intelegerea stiintei care sta in spatele unui motor creste sansele de a le mentine intr-o stare optima pentru mai mult timp. Automobilele au devenit din ce in ce mai complexe, insa bazele acestei intelegeri incep tot de la cuplu si cai putere, doua caracteristici care de multe ori pot ridica o masina in varful clasei ei. Ca sa intelegem diferentele, mai intai trebuie sa explicam cei doi termeni.

Caii putere

Caii putere sunt o unitate de masura care cuantifica randamentul unui motor.

De ce se numeste asa? Atunci cand au fost fabricate primele motoare, caii inca erau un mijloc comun de transport. Producatorii au dorit sa gaseasca o cale prin care sa arate exact diferenta dintre motorul cu abur si cai, asadar calculul pentru un singur cal putere este bazat pe randamentul efectiv de care este capabil un cal in interval de un minut.

Bineinteles, valorile variaza in functie de animal si de sarcina acestuia, iar astazi producatorii folosesc o valoare stabila ca reprezentatie: un cal putere este echivalentul puterii necesare pentru a misca 15.000 kilograme pe o distanta de 30 cm intr-un minut.

Intr-un motor, caii putere inseamna putere continua. Dupa ce masina prinde viteza, caii putere o mentin acolo. Caii putere definesc performanta la nivel inalt a unui motor. Nu ajuta la pornirea rapida de pe loc, dar permite motorului sa performeze fara greseala la viteze mari. Mai multi cai putere inseamna o calatorie mai lina dupa acceleratie. Numarul de cai putere indica puterea pe care un motor o poate produce, la fel cum numarul de watti arata cata putere poate produce un bec.

Citeste si despre: merita sa faci soft sau stage 1 la motor

Cuplul motor

Cuplul este forta de rotatie produsa de arborele cotit. Cu cat un motor produce mai mult cuplu, cu atat randamentul sau este mai mare. Forta creata de deplasarea cilindrilor roteste arborele cotit, iar transmisia aplica acest cuplu rotilor, miscand de pe loc vehiculul. Cu cat se aplica mai multa forta arborelui cotit, cu atat se genereaza mai mult cuplu, iar vehiculul va performa mai bine. 

Un mod mai plastic de a intelege ce inseamna cuplul este urmatorul scenariu. Imagineaza-ti ca folosesti o cheie. Un capat il pui pe un surub, iar celalalt capat il tii cu mana, pentru a strange surubul. Mana ta aplica o forta pe unul dintre capetele cheii, care se afla la o anumita distanta de capatul cu surubul. In acel moment, cand rotesti cheia, generezi cuplu.

In esenta, caii putere iti ofera abilitatea de a te misca mai rapid. Dar ai nevoie de cuplu pentru a porni masina de pe loc. Simplu spus, caii putere iti spun cat de tare lovesti un zid si cuplul cat de mult tragi zidul dupa tine.

Ce sa alegi? Cai putere sau cuplu?

Este o intrebare la care numai tu poti sa raspunzi. Chiar si cu o intelegere deplina a celor doua concepte, nu uita ca masinile sunt foarte sofisticate. Multi cai putere impreuna cu un cuplu mare nu inseamna neaparat o experienta de condus optima.

De asemenea, un automobil cu o cantitate mica de cai putere si un cuplu modest poate functiona in conditii bune. Soferii nu imping aproape niciodata motoarele pana la puterea maxima, de aceea, pentru conditii normale de condus, devin mai importante aspecte precum sistemul de suspensii, manevrarea buna sau sistemul de franare.

Si caii putere si cuplul sunt necesare pentru a-ti conduce masina, asadar alegerea finala depinde in primul rand de scopul pe care ti l-ai propus. Pentru soferii obisnuiti, care merg de acasa la munca si inapoi, si din cand in cand in cate o vacanta, niciuna nu este neaparat mai buna decat cealalta.

Dar in situatia in care ai de transportat greutati mari, ai nevoie de un cuplu puternic. Daca incerci sa-ti depasesti recordul personal de timp pe pista de curse, e bine sa cauti un motor cu mai multi cai putere.

Citeste si despre: cum sa cresti puterea masinii

Sursa foto: cars.usnews.com, driverbuddyapp.com, bimmertips.com

Articole similare

Cand trebuie sa schimbi filtrul de ulei?

De ce este important filtrul de ulei si cat de des trebuie sa il schimbi? Ce filtru de ulei sa alegi?

Faruri matuite? 3 metode cum sa le cureti acasa

Cum sa cureti farurile matuite folosind pasta de dinti? Cum sa le cureti folosind detergent de geamuri si polish auto?

Cod eroare OBD2 P0531

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de presiune a agentului frigorific al sistemului aerului conditionat - performanta slaba.

Despre motorul VW/AUDI 2.5 TDI R5 CR

Acest motor de generatie noua se bazeaza pe modelul 2.5 R5 TDI si a fost creat special pentru Volkswagen Crafter in 2006.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.