Care este diferenta dintre RCA si CASCO?

Care este diferenta dintre RCA si CASCO?

Asigurarea masinii este extrem de importanta, a ales in ziua de azi, cand traficul este din ce in ce mai aglomerat, iar pericolele sunt la fiecare pas. Astazi vom vorbi despre principalele diferente dintre cele doua tipuri principale de asigurati: RCA si CASCO.

Sa incepem cu denumirile: RCA este o prescurtare de la Raspundere Civila Auto (sau Asigurarea Obligatorie de Raspundere Civila pentru Prejudicii produse prin Accidente de Vehicule), in vreme ce CASCo isi are originea in limba engleza, de la „Casualty and Collision”. Insa ambele se refera la acoperiri legate de utilizarea vehiculelor.

Cea mai importanta diferentiere este faptul ca RCA este o asigurare de raspundere civila fata de terti, pe cand CASCO este, in esenta, o asigurare de bunuri. RCA acopera daunele produse altora, iar CASCO acopera daunele produse proprietarului, conform conditiilor stabilite pentru acoperirea anumitor riscuri. Mai pe sleau: RCA o faci pentru altii, iar CASCO o faci pentru tine.

Asigurarea RCA este un contract incheiat intre asigurator si asigurat, iar scopul ei este ca pagubitul sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba. Iata mai jos care sunt pagubele acoperite de polita RCA:

 

Citeste si despre: ce risti daca conduci cu asigurarea expirata

 

Vatamari corporale sau deces

Daune materiale

Costuri privind readucerea masinii la starea dinaintea evenimentului produs

Daune aduse in urma nefolosirii masinii avariate

Cheltuielei de judecata facute de persoana pagubita sau alte cheltuieli alternative

Cheltuieli legate de transportul masinii avariate, apartinand persoanei pagubite, transportul fiind neasigurat de catre asiguratorul RCA

Daune produse de dispozitivele sau instalatiile cu care a fost echipata masina persoanei pagubite. Aici este inclus si prejudiciul produs ca urmare a desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a atasului tractat de vehicul

Prejudiciul produs din vina asiguratului RCA

Daune produse prin scurgerea, risipirea ori caderea accidentala a substantelor, materialelor sau a obiectelor transportate de masina soferului vinovat

Prejudiciile provocate persoanelor pagubite in urma deschiderii usilor vehiculului, in timpul mersului sau cand vehiculul este oprit ori stationeaza, de catre pasagerii acestuia, fara asigurarea ca nu se pune in pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic

Daune provocate persoanelor pagubite, drept consecinta a conducerii masinii sub influenta bauturilor alcoolice sau a stupefiantelor

Un alt aspect important despre polita RCA este faptul ca vine insotita de Cartea Verde, care asigura acoperirea pagubelor produse tertilor din afara granitelor tarii. Este bine de stiut ca acoperirea oferita prin ea difera de la caz la caz, iar fiecare asigurator evidentiaza explicit tarile in care nu ofera acoperire gratuita inclusa.

In cazul tarilor unde compania de asigurari nu ofera acoperire gratuita, poti incheia o Carte Verde separata, contra-cost.

De cealalata parte, polita CASCO este o asigurare facultativa in baza careia asiguratorul achita despagubiri pentru avarii accidentale, partiale sau totale, precum si pentru furtul, partial sau total, suferite de vehiculul asigurat.

In functie de compania aleasa, conditiile CASCO difera in privinta riscurilor asigurate, riscurile excluse sau a francizei. Franciza este partea din valoarea daunei suportate de proprietarul masinii si poate fi stabilita de catre societatea de asigurari ca valoare fixa sau ca procent din suma asigurata/valoarea daunei.

O diferenta de luat in calcul este si faptul ca polita RCA se acorda tuturor autovehiculelor si nu se efectueaza o inspectie de risc. Cu toate acestea, la fiecare 2 ani (pentru unele categorii de vehicule, la fiecare 6 luni), trebuie realizat ITP-ul (inspectia tehnica periodica), obligatorie pentru a putea circula pe drumurile publice.

In ce priveste CASCO, inspectia de risc este obligatorie, iar asigurarea se acorda doar vehiculelor care bifeaza cateva conditii minime. Ca regula de baza, masina nu trebuie sa aiba avarii existente, altfel nu va fi asigurata.

Si polita CASCO poate fi valabila in afara tarii, dar este important sa fii atent la contractul ales. CASCO are avantajul ca poate contine clazue suplimentare ce extind acoperirea de baza, aspect care nu este posibil la polita RCA. Pretul unei asigurari CASCO difera in functie de varsta vehiculului, valoarea, cat si de clauzele suplimentare. 

 

O alta diferenta majora intre cele doua tipuri de asigurari este obligativitatea. Astfel, polita RCA este obligatorie prin lege, in vreme ce polita CASCO este facultativa. De aceea, daca circuli fara RCA, risti o amenda intre 1000 si 2000 de lei, impreuna cu pierderea placutelor de inmatriculare si a talonului, pana cand situatia este remediata. Daca acest lucru nu se intampla in maximum 30 de zile, riscurile cresc: autoritatile iti pot radia vehiculul din evidente.

 

Citeste si despre: totul despre itp 2020

 

 

Sursa foto: asigurarircaieftine.ro, cars.ro

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0660

Acest cod se refera la defectiunea circuitului supapei galeriei de admisie - bancul 1.

Tot ce trebuie sa stii despre masini ca incepator

Odata ce ai luat permisul si te numesti sofer, trebuie sa stii cateva lucruri de baza despre masina pe care o vei conduce.

Cod eroare OBD2 P0701

Acest cod se refera la eroarea sistemului de control al transmisiei - performanta slaba.

Cod eroare OBD2 P0074

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de temperatura al mediului ambiant ( nivel intermitent ).

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.