Care sunt cele mai comune defectiuni ce apar la motor?

Care sunt cele mai comune defectiuni ce apar la motor?

Cosmarul oricarui sofer este ca masina sa sa aiba probleme la motor, de vreun fel sau altul.

Cu totii stim ca la masini pot aparea tot felul de defectiuni, unele mai serioase altele mai putin grave, insa cand mecanicul da verdictul de probleme la motor, e clar. Si problema e ca niciodata nu stii cand pot sa apara defectiunile.

Totul merge perfect, circuli cu masina in mod regulat, nu auzi nici un zgomot ciudat, nici un miros iesit din comun si intr-o dimineata pur si simplu refuza sa mai porneasca.

Partea buna (daca e s-o luam asa) este ca problemele la motor apar cel mai des din cauza ca ne neglijam masina si nu mergem la revizie cat de des ar fi recomandat.

Problemele pot fi minore, pot veni de la lipsa de scanteie, lipsa de compresie, o combinatie mai proasta de carburant insa pot fi si mai dificile si mai greu de depistat. 

Citeste si despre: check engine aprins in bord

Cele mai comune probleme la motor peste care poti sa dai

Chiar daca nu recomandam sa arunci cu un diagnostic de unul singur mai ales daca nu ai expertiza in domeniu sau cunostinte tehnice, am pregatit pentru tine o lista cu cele mai comune probleme ce pot aparea la motor:

Motorul refuza sa mai porneasca

Asta este probabil cosmarul oricarui sofer. Urci in masina si nu mai porneste. Cea mai buna speranta e ca defectiunea sa se traga de la baterie, caz in care rogi un vecin sa iti dea curent si mergi cu masina direct sa schimbi bateria.

Insa daca e de la baterie, te vei prinde dupa zgomotul pe care motorul il face cand se chinuie sa porneasca, fara a reusi insa.

Insa, sunetul este foarte asemanator cu acela pe care motorul il scoate cand are probleme de la aprindere sau de la carburant.

Una dintre cele mai populare cauze pentru care motorul tau refuza sa mai porneasca se datoreaza bateriei descarcate, probleme la cablurile de la baterie, probleme la pompa de carburant, la filtre, la scanteia cu care ar trebui sa porneasca motorul.

Oricum, trebuie sa chemi mecanicul sa iti faca o vizita pentru a putea pune masina din nou pe picioare.

Citeste si despre: cum porneste motorul

Supraincalzire

In cazul in care nu ai verificat de mult nivelul lichidului de racire, acum ar fi momentul oportun, deoarece neavand suficient lichid de racire, risti supraincalzirea.

Cu ocazia asta verifica si radiatorul, termostatul, o posibila scurgere a lichidului de racire sau posibile garnituri defecte. Toate acestea pot duce la supraincalzirea motorului. 

Daca motorul se supraincalzeste de prea multe ori, risti pagube mult mai serioase. 

Citeste si despre: cum sa previi supraincalzirea motorului

Motorul pare sa se blocheze

In cazul in care conduci si observi ca motorul pare sa se sufoce efectiv in timpul condusului, inseamna ca ai probleme la motor. Iar daca masina se mai si opreste din senin in mijlocul drumului, e si mai clar ca e un pericol.

Probleme se pot datora carburantului, filtrelor sau bujiilor defecte. Insa asta nu inseamna ca problemele nu pot fi mai grave decat par la prima vedere, motiv pentru care ar fi bine sa apelezi cat de curand la un mecanic.

Citeste si despre: topul motivelor pentru care masina iti moare brusc

Iese fum

De oriunde ar iesi fum din masina ta, nu e o veste buna, asta e clar. Trebuie sa apelezi cat de curand la un mecanic pentru a gasi cauza exacta inainte sa se ajunga la probleme mai grave care sa te puna in pericol.

Problema poate fi de la garnituri defecte, dar si de la cilindri, de la carter sau poate chiar de la carburantul utilizat. 

Citeste si despre: cauzele aparitiei fumului la nivelul sistemului de evacuare

Sunete 

La fel ca si la fum, de oriunde ai auzi sunete iesite din comun la masina, e un semn ca trebuie sa iti suni mecanicul cat de curand. Daca pe langa aceste sunete mai simti si o vibratie la motor care se resimte in intreaga masina, trebuie sa conduci cu grija.

Problema poate fi chiar de la cureaua de transmisie sau defectiuni mai grave la motor. Nu ezita sa apelezi cat de curand la un mecanic pentru a gasi o solutie. 

Motorul nu este un element pe care il poti amana cand vine vorba de masina ta. Ce valoreaza o masina cu un motor defect?

Si, in plus, circuland cu defectiuni la motor risti sa iti pui viata ta si a celorlalti de pe drumuri in pericol.

Acestea sunt doar anumite semne ce iti sugereaza ca ai o problema la motor, insa pot fi multe altele de care sa nu te prinzi pe moment ca indica o defectiune grava.

De aceea, orice apare sau pare in neregula la masina, apeleaza cat de curand la ajutor specializat, inainte sa devina mai grave lucrurile. 

Citeste si despre: zgomote provenite de la motor

Sursa foto: newsroom.aaa.com, demitsubishi.com, halfords.com, aa.co.za

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea circuitului de intrare al modulului de comanda a tractiunii - performanta slaba.

De ce trebuie sa inlocuiesti un parbriz crapat? Care este rolul lui si cum te protejeaza in caz de accident?

Acest cod se refera la eroarea senzorului pozitiei arborelui cu came.

In mod evident anvelopa radiala va fi mai indicata datorita faptului ca prezinta aspecte superioare in ceea ce priveste siguranta si flexibilitatea.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.