Cat costa sa inlocuiesti un airbag?

Cat costa sa inlocuiesti un airbag?

Airbagurile sunt printre primele elemente de siguranta adaugate vehiculelor. Ele nu ar trebui sa inlocuiasca centurile de siguranta, ci mai degraba sa fie utilizate impreuna cu acestea.

Daca vehiculul dumneavoastra este implicat intr-un accident, airbagurile se vor umfla repede pentru a opri partea de sus a corpului sa se loveasca de volan sau de bord. Multe vehicule din ziua de azi au si 12 airbaguri diferite.

Unele modele noi au airbaguri pentru lateral (airbagurile de tip cortina) si pentru partea inferioara a corpului, in dreptul genunchilor. Airbagurile de tip cortina (sau perdea) sunt proiectate pentru a se umfla in partea superioara a usilor laterale din fata, sunt bune la un accident care a deteriorat partea laterala a masinii.

In ceea ce priveste airbagurile genunchiului, ele ofera o siguranta sporita la un accident frontal, astfel incat partea corpului superioara este protejata in acelasi timp cu partea corpului inferioara.

Citeste si despre: care sunt cele mai comune sisteme de siguranta ale masinii

Costurile medii de inlocuire ale unui airbag

Airbagul este folosit pe scara larga. Totusi, producatorii de automobile "din zilele noastre" nu solicita niciodata inspectia sau inlocuirea lor. Aceasta inspectie este pur si simplu o analiza si o confirmare a faptului ca totul functioneaza corespunzator.

Cand exista o problema, un martor de bord al airbagului se va aprinde.

Dupa ce airbagurile se umfla o singura data, acestea trebuie inlocuite. 

In caz contrar, veti ramane cu o masina care nu are airbaguri. Compania de asigurari va poate penaliza ca nu aveti airbagurile, deci este mai bine sa le inlocuiti.

Costul mediu de inlocuire a airbagurilor va depinde de marca si modelul masinii, numarul de airbaguri pe care le inlocuiti si locatia airbagurilor.

In continuare vom prezenta costuri medii de inlocuire pe care ar fi bine sa le cunoasteti.

  • Airbag sofer - costurile medii de inlocuire a airbagului soferului sunt cuprinse intre 600 si 2000 lei pentru fiecare airbag.
  • Airbag pasager - costurile medii de inlocuire a airbagului pasagerului sunt cuprinse intre 1500 lei si 3000 lei.
  • Airbag de tip cortina (perdea) - costurile medii sunt cuprinse intre 600 si 2000 lei.
  • Airbagul pentru genunchi - costurile medii de inlocuire sunt cuprinse intre 1500 lei si 3000 lei.

Amintiti-va ca un accident grav provoaca umflarea tuturor airbagurilor din masina, caz in care va trebui sa le inlocuiti pe toate. Un cost total ar fi curpins intre 3000 lei si 10000 lei, depinde de modelul masinii si de numarul de airbaguri prezent, dar exista si alti factori de care trebuie sa tineti cont.

Vehiculele noi au ceea ce se numeste "unitatea electronica de comanda" care serveste ca un computer pentru airbaguri. In cazul in care airbagurile se umfla, ar trebui sa inlocuiti toate componentele sistemului de airbag. Asta inseamna un cost in plus pentru piese noi si pentru manopera.

Citeste si despre: airbagul masinii poate sa expire

Sursa foto: my-procar.com, youtube.com

Articole similare

Ce face senzorul de ploaie? Cum functioneaza? Merita ca dotare pe masina ta?

Uleiul este un lichid esential in motorul masinii dumneavoastra. Uleiul de motor lubrifiaza piesele motorului si impiedica supraincalzirea.

Una dintre problemele majore cu care ne confruntam in momentul de fata este reprezentata de problema poluarii.

Atunci cand etrierul este blocat consumul va fi unul mai ridicat, puterea masinii nu va mai fi aceeasi mai ales daca aceasta functioneaza cu o roata blocata.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.