Din ce este compus sistemul de airbag-uri al masinii?

Din ce este compus sistemul de airbag-uri al masinii?

Sistemul airbag este un dispozitiv de siguranta al vehiculelor. Este menit sa tina soferul si pasagerii in siguranta in caz de accident. De exemplu, in cazul in care un sofer intra cu masina intr-un alt vehicul frontal, la viteza mare, modulul airbag din interiorul volanului se va umfla instantaneu, undeva la 0,2 secunde.

Astfel, airbag-ul impiedica soferul sa fie proiectat prin parbriz sau sa-si loveasca puternic capul de volan. Airbag-ul se va dezumfla total in cateva secunde dupa ce s-a umflat, astfel ca soferul sa nu fie sufocat de airbag. Sistemul airbag se va activa ori de cate ori se detecteaza o scadere brusca a acceleratiei sau cand vehiculul se ciocneste cu un alt obiect dur.

7 componente ale sistemului airbag

Exista mai multe componente care alcatuiesc sistemul airbag. Fiecare dintre aceste componente are o functie specifica pentru a produce umflarea airbag-ului la momentul potrivit. In continuare va vom prezenta cele 7 componente principale ale unui sistem airbag si o explicatie a ceea ce face fiecare.

Citeste si despre: cat costa sa inlocuiesti un airbag

Dispozitivul de gonflare

Dispozitivul de gonflare face parte din modulul airbag, care include si airbag-ul in sine. Este imperativ ca airbag-ul sa se umfle rapid in modulul airbag-ului pentru ca acesta sa iasa si sa va salveze viata.

Dispozitivul de gonflare este capabil sa creeze acest lucru prin amestecarea azotatului de potasiu si a azidei de sodiu pentru a crea gaz de azot. Odata ce acest gaz intra in airbag, efectul de gonflare se va produce instantaneu.

Senzorii de coliziune

Sistemul airbag depinde de senzorii de lovire, astfel modulul airbag sa stie cand sa umfle airbag-ul. Acesti senzori detecteaza cand masina se opreste brusc si decelereaza nenatural. Oricand automobilul se loveste de un obiect solid in timp ce ruleaza cu minim 15-20 km/h, senzorii de coliziune vor activa sistemul de umflare a airbag-urilor.

Citeste si despre: poate sa expire airbag-ul

Unitatea de monitorizare a diagnosticarii

De fiecare data cand porniti masina, unitatea de monitorizare a diagnosticarii va efectua o testare a sistemului airbag pentru a va asigura ca functioneaza corect.

Daca masina a suferit un accident si airbag-ul a fost umflat, va trebui sa mergeti la un mecanic pentru ca sistemul airbag sa fie resetat. In caz contrar, unitatea de monitorizare a diagnosticarii va avertiza in legatura cu functionarea defectuoasa a sistemului airbag.

Martorul airbag-ului

Lampa de control este un martor de avertizare pentru sistemul airbag. Cand vehiculul dumneavoastra efectueaza o verificare de diagnosticare a sistemului, martorul airbag se va aprinde pentru cateva secunde. Daca exista o problema cu sistemul airbag, lampa indicatoare va ramane aprinsa.

Bobina de conectare

Bobina de conectare este cea care conecteaza volanul cu sistemul airbag. Aceasta este plasata pe partea soferului.

Airbag-ul

Desigur, airbag-ul in sine este o alta componenta  a sistemului. Acesta este sacul care se gaseste in masinile de azi chiar si in 12 locuri separate in masina, care se vor declansa in urma unei coliziuni cu un alt vehicul sau un corp solid.

Exista cazuri in care airbag-urile se declanseaza toate, insa de obicei se declanseaza 2-4-6 in functie de gravitatea accidentului. Airbag-urile sunt de obicei fabricate dintr-o tesatura de nailon, sunt captusite cu un scut, astfel incat tesatura ramane protejata in caz de arsuri.

Cablajul sistemului

Cablajul reprezinta o serie de fire care conecteaza impreuna toate componentele sistemului airbag. Daca un singur fir este deteriorat sau nu functioneaza, atunci acesta va face ca intreg sistemul airbag sa nu functioneze.

Citeste si despre: dispozitivul de pretensionare a centurii de siguranta

Sursa foto: iihs.org, lexus.com

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0472

Cod eroare OBD2 P0472

Acest cod se refera la eroarea senzorului de presiune a evacuarii - tensiune scazuta.

Cod eroare OBD2 P0104

Cod eroare OBD2 P0104

Acest cod se refera la eroarea circuitului MAF a fluxului de aer de masa ( nivel intermitent ).

Cum sa cureti centurile de siguranta de la masina de unul singur

Cum sa cureti centurile de siguranta de la masina de unul singur

Pe langa scaunele care necesita continua protejare impotriva murdariei, urmatoarele pe lista sunt centurile de siguranta.

Cod eroare OBD2 P0336

Cod eroare OBD2 P0336

Acest cod se refera la eroarea senzorului pozitiei arborelui cotit - performanta slaba.