Cinci motive pentru care stergatoarele de parbriz nu mai functioneaza

Cinci motive pentru care stergatoarele de parbriz nu mai functioneaza

Stergatoarele de parbriz functionale ale unei masini contribuie la condusul in siguranta. Lamelele uzate ale stergatorului, motorasul defect, o siguranta arsa sau ninsoarea puternica pot fi unele din motivele pentru care stergatoarele tale de parbriz nu functioneaza.

Atunci cand conduci, este esential ca parbrizul masinii sa fie curat. Daca nu ai o vizibilitate optima asupra drumului din fata ta, este mult mai dificil sa eviti un accident, un obiect de pe strada sau un defect al suprafetei drumului, ca de exemplu o gaura in asfalt.

Pentru a-ti pastra parbrizul curat, stergatoarele tale trebuie sa functioneze adecvat.

Cateodata, se poate intampla ca stergatoarele sa nu mai mearga cum trebuie sau ambele in acelasi timp. Exista mai multe motive pentru care stergatoarele de parbriz nu mai functioneaza – iata mai jos topul celor 5 cauze principale :

Citeste si despre: cum sa inlocuiti stergatoarele de parbriz

1. Lamelele de stergere sunt uzate

Starea lamelelor este direct reponsabila pentru cat de bine functioneaza stergatoarele. Daca marginile de cauciuc de pe lamele sunt rupte, stergatorul nu va face contactul cu parbrizul asa cum ar trebui pentru a sterge reziduurile si umezeala.

Golul format de lipsa cauciucului ar putea chiar sa adune si mai multa murdarie acolo care poate zgaria suprafata parbrizului. Inlocuieste lamelele stergatorului cat mai repede cu putinta, pentru a nu-ti compromite vizibilitatea.

2. Stergatoarele de parbriz au gheata sau zapada pe ele

Stergatoarele sunt facute sa indeparteze o cantitate mica de zapada de pe parbriz, insa zapada grea, inghetata sau chiar noroiul trebuie indepartata cu o perie de curatare, inainte de a pune in functiune stergatoarele, pentru ca altfel pot distruge stergatoarele.

Zapada inghetata poate fi atat de grea pe stergatoarele masinii tale, incat lamelele se pot indoi, bratele stergatoarelor pot sari sau se pot dezmembra de pe pivoti, iar motorasul stergatoarelor sau circuitul de transmisie se pot defecta. Indeparteaza zapada de pe parbriz inainte de declansarea stergatoarelor.

Citeste si despre: cum functioneaza stergatoarele cu senzor de ploaie

3. Motorasul stergatoarelor de parbriz nu mai functioneaza

Acesta este un motor electric. Ca oricare alta componenta electrica, se poate opri brusc si poate necesita inlocuire.

Daca se intampla asta, stergatoarele de parbriz nu vor mai functiona deloc si nu vei mai putea sterge apa, mizeria sau zapada de pe parbriz. Inlocuieste imediat motorasul, in acest caz.

4. Siguranta stergatoarelor de parbriz s-a ars

Atunci cand motorasul e supraincalzit, siguranta atasata se arde. Siguranta este conceputa ca un element slab din circuitul stergatoarelor.

In acest fel, daca motorasul este supraincalzit dintr-un anumit motiv, siguranta se va arde prima, in loc de motoras, care este cu mult mai scump. In cazul in care se arde siguranta, verifica intai ce a facut ca motorul sa fie supraincalzit.

O cantitate mare de zapada pe lamelele stergatorului, lamelele sau bratele care au fost obstructionate de un obiect pot cauza arderea sigurantei. Indepartati obiectele care blocheaza stergatoarele si inlocuiti siguranta.

5. Piulitele pivotului stergatorului sunt slabite

Bratele stergatorului sunt conectate la transmisie printr-o piulita de pe un pivot. Pivotii sunt de obicei canelati pe o teava proeminenta. Bratele stergatoarelor sunt de asemenea canelate si au o gaura pana la baza.

O piulita se strange pe teava pentru a tine bratul stergatorului strans pe pivot. Daca piulita este putin slabita – ceea ce e des intalnit – motorasul stergatorului va invarti pivotul dar nu si bratul. Probabil vei vedea bratul miscandu-se putin atunci cand directia stergatoarelor se schimba, dar nu acestea nu reusesc sa stearga parbrizul.

Este, de asemenea, posibil ca doar un stergator sa mearga, in timp ce celalalt sta in jos. Daca te confrunti cu aceasta situatie, asigura-te ca piulitele pivotului sunt stranse suficient.

Citeste si despre: sunt obligatorii stergatoarele spate

Sursa foto: medium.com, car1.ca, napaonline.com

Articole similare

In continuare iti prezentam cele mai frecvente semne care iti pot indica faptul ca ai putea avea probleme cu cureaua de distributie.

Faci naveta pe autostrada? Afla de la noi ce tip de anvelope iti trebuie, dar si de ce trebuie sa tii cont cand le achizitionezi.

Farurile de ceata ajuta la imbunatatirea vizibilitatii in timpul condusului pe vreme rea. De exemplu: cand e ceata, ploaie deasa sau ninsoare abundenta.

Acest cod se refera la eroarea circuitului sistemului bujiilor incandescente - cilindrul 11.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.