Cu cat scade o dauna valoarea masinii?

Cu cat scade o dauna valoarea masinii?

Ai gasit masina perfecta! Culoarea este ce cautai, are sistem de navigatie si chiar o trapa. Te invarti in jurul ei si te bucuri ca ai gasit varianta perfecta si iti imaginezi cum o conduci pe autostrada pe melodia ta preferata, in timpul asta observi ceva si te blochezi.

Portiera din spatele soferului are o scobitura, iar vopseaua aia de buna calitate s-a luat. Rama portierei lipseste de asemenea, probabil smulsa la impact ca si cand proprietarul anterior si-ar fi frecat masina de un stalp. Sau mai rau, cineva a lovit masina intr-o parcare si a fugit de la locul faptei.

Iti place masina si totusi ramai interesat sa o cumperi. Dar ceea ce nu cunosti este ca, in timp ce rama poate fi rezolvata cu aproximativ 200-300 RON, restul reparatiei, portiera si revopsirea poate costa mii de lei.

Iar daca verifici vin-ul masinii si apare ca a avut o dauna in trecut, cu siguranta la revanzarea unei astfel de masini vei iesi in pierdere cu mult.

Daunele fizice au un impact enorm asupra unui vehicul in ceea ce priveste valoarea acestuia pe piata, precum si asupra fiabilitatii si sigurantei pe termen lung.

Citeste si despre: sfaturi de achizitie masina la mana a doua

 

Costa mai putin o masina cu daune fizice?

Deodata "masina perfecta" devine o incurcatura financiara mare in caz ca nu ai negociat mult la pret. Masinile cu daune fizice, masinile care au fost lovite in trecut si masinile care au fost reparate in totalitate au o valoare semnificativ mai mica. Exista cateva tipuri diferite de daune care afecteaza valoarea in diferite moduri.

Iata cateva tipuri de daune fizice si cum afecteaza ele valoarea masinii dumneavoastra: 

Masina inundata / daune cauzate de apa

Daca o masina a fost afectata de inundatii exista posibilitatea ca fiecare piesa electrica sa fi fost afectata si sa fie necesara schimbarea pieselor.

O masina care a fost inundata, daca nu a fost reparata cum trebuie poate avea probleme majore la sistemele electrice, ba chiar motor, transmisie sau chiar sistemul de alimentare cu combustibil, acest aspect depinzand de amploarea daunei.

Daunele cauzate de inundatii sunt daune ce nu pot fi eliminate din istoricul vehiculelor, in mod legal. Asa ca daunele de genul acesta vor aduce dupa sine titluri de genul "pentru piese" sau "reparat" facandu-le practic vanzarea foarte dificila.

De la daune cosmetice minore la daune cosmetice majore

Daunele cosmetice includ toate partile componente ale caroseriei, geamuri, roti. Ai nu vorbim de daunele cauzate sasiului, sistemului de racire, componentele motorului, transmisia si sistemului de suspensie.

Daunele cosmetice pot sa apara cand o masina este condusa intr-un sant, loveste un animal sau atunci cand masina este implicata intr-un accident minor. Acestea pot sa includa faruri sparte, grila radiator, trager fata, spoiler spate, aripa si deteriorarea portbagajului.

Daunele cosmetice rareori duc la scoaterea masinii din uz. Cand unei masini i se da dauna totala asta inseamna ca reparatia ei costa mai mult decat masina in sine. Astfel ca trebuie salvate parti ale ei pentru a putea fi revanduta. Daunele de tip cosmetic, chiar si in cazul unui accident minor, nu vor cauza probleme majore in viitor.

Citeste si despre: cat de des trebuie sa inspectez suspensia si directia masinii

Masini reconstruite / salvate / dauna totala

Acest tip de masini este ceva de care mai bine stai departe. Masinile astea au avut o problema in trecut si acum trebuie reparate pentru a putea fi revandute.

Aceste masini poate au fost implicate chiar in accidente care sa le fi rasturnat sau in accidente de coliziune grava, iar majoritatea pieselor au fost inlocuite si mai grav, integritata sasiului a fost compromisa.

Daunele fizice pot avea efecte minore sau grave asupra valorii unui automobil, pentru ca pot aduce probleme pe toata perioada de viata a masinii.

Daca i s-au facut reparatii majore masinii, asta inseamna ca nu va avea niciodata aeeasi valoare pe care o avea inainte de coliziune, dar daca reparatiile au fost facute de profesionisti, este posibil ca valoarea sa creasca comparativ cu valoarea dinainte coliziunii.

Cu toate acestea, este important sa retii ca suma medie a scaderii de pret pentru o masina la mana a doua este de 10-15% din pretul pietei, in caz de daune minore.

Citeste si despre: motor diesel, hibrid, electric

Sursa foto: oriellycc.com, novasr.com.au, pressdemocrat.com

Articole similare
Anvelope de iarna: cand trebuie sa le montezi

Anvelope de iarna: cand trebuie sa le montezi

Cand trebuie sa schimbi cauciucurile de vara cu cele de iarna? Care este diferenta dintre ele?

Cod eroare OBD2 P0285

Cod eroare OBD2 P0285

Acest cod se refera la eroarea tensiunii circuitului injectorului de carburant - cilindrul 9 - tensiune scazuta.

5 sfaturi de intretinere pentru masina ta

5 sfaturi de intretinere pentru masina ta

Afla cum poti prelungi viata masinii tale si cum o poti intretine cat mai bine, crescandu-i valoarea de revanzare.

Cand trebuie sa schimbi filtrul de aer?

Cand trebuie sa schimbi filtrul de aer?

Cum se comporta masina cand filtrul de aer este infundat? Cel mai bine este sa il verifici cand faci revizia masinii si daca este cazul sa il schimbi atunci