Cutie de viteze manuala sau automata. Care este cea mai buna?

Cutie de viteze manuala sau automata. Care este cea mai buna?

Toate autoturismele cu combustie interna sunt dotate fie cu o cutie de viteze manuala, fie cu una automata. Anumite modele de masini mai noi pot prezenta si cutii secventiale. In trecut, cutia de viteze manuala reprezenta singura optiune disponibila.

Masinile prevazute cu cutie automata erau destinate numai anumitor categorii sociale sau persoanelor in varsta. Situatia insa s-a schimbat de-a lungul timpului, astfel incat in ziua de azi Ferrari nu mai produce nici macar un singur model dotat cu o cutie manuala.

Ca si fun fact, cutia manuala de pe Ferrari era invers, treapta 1 era spre tine, treapta 2 spre bord s.a.m.d.

Care sunt diferentele intre cutia de viteza manuala si cea automata?

Sa alegi intre o cutie manuala si una automata nu este atat de simplu precum pare. Iti prezentam in continuare cateva diferente care sa te ajute sa te decizi asupra celei mai bune optiuni pentru tine.

 Citeste si despre: lucruri interzise pentru o masina cu cutie manuala

Performanta

In trecut, cutia automata reprezenta cea mai buna optiune pentru soferii mai putin priceputi. Conducatorii auto care doreau sa se bucure de experienta sofatului alegeau in mod sigur cutia manuala.

Cutia manuala presupune un efort de concentrare mult mai mare, in timp ce cea automata este mult mai la indemana. O transmisie automata este mult mai accesibila, dar cei mai multi pasionati auto continua sa prefere varianta manuala din moment ce le permite sa isi demonstreze abilitatile. 

Pret si valoare

Masinile care sunt dotate cu o cutie de viteze automata sunt mai scumpe fata de cele cu o cutie manuala. Preturile variaza si in functie de model, dar si de producator.

Daca ne referim la piata de masini second hand, nu exista mari diferente in functie de sistemul de transmisie, insa anumite branduri mai luxoase, precum Mercedes, care sunt dotate cu o cutie automata vor fi mult mai cautate pe piata auto.

Citeste si despre: probleme cu transmisia, reparatii ale cutiei de viteze automate

Consumul de combustibil

In trecut existau diferente in ceea ce priveste consumul de combustibil intre masinile cu cutie automata sau manuala. In prezent aceste diferente s-au estompat, insa autovehiculele cu o cutie manuala fac o economie de carburant cu 10% mai mica decat cele dotate cu o cutie automata.

 

Care este cea mai buna optiune - cutia manuala sau automata?

In functie de preferintele individuale sau de buget, poti alege intre cele doua variante. Masinile cu cutie manuala reprezinta o alegere ideala atunci cand iei in considerare bugetul, dar si consumul de combustibil. In plus, cutia manuala iti va permite sa te bucuri cu adevarat de experienta sofatului. 

Pe de alta parte, cutia automata reprezinta optiunea cea mai buna atunci cand iei in considerare o performanta crescuta. Este potrivita tuturor categoriilor de soferi datorita faptului ca permite o manevrabilitate usoara.

Trebuie sa amintim aici, ca din punct de vedere constructiv, dupa ce masina depaseste 300Nm cuplu, majoritatea constructorilor prefera sa monteze cutie automata sau secventiala. Rare sunt cazurile masinilor foarte puternice care vin din fabrica cu cutie manuala.

Cea mai buna solutie pentru tine este si cea mai confortabila. Daca conduci mult timp in oras aglomerat cumpara o masina cu cutie automata, o sa iti fie mai lejer sa stai in trafic bara la bara si in acelasi timp vei proteja piesele componente ale transmisiei. Daca mergi mult in afara orasului si mult pe drumuri virajate, cumpara manuala.

Citeste si despre: cum sa prelungesti viata cutiei de viteze

Sursa foto: youtube.com, ubicar.com.au, exchange.aaa.com

Articole similare
Mercedes Vs BMW

Mercedes Vs BMW

Cand conduceti pe drumurile frumoase din Romania, doriti sa va asigurati ca sunteti la volanul unui vehicul de inalta calitate.

Piese aftermarket vs OE vs OEM. Ce sa alegi ?

Piese aftermarket vs OE vs OEM. Ce sa alegi ?

Vom dezbate mai pe larg aceasta idee cu privire la achizitionarea de piese originale sau aftermarket, o dilema cu care multi soferi se confrunta.

Cod eroare OBD2 P0524

Cod eroare OBD2 P0524

Acest cod se refera la eroarea sistemului de presiune a uleiului - presiune prea scazuta.

Ce trebuie sa faci pentru a intretine corect masina

Ce trebuie sa faci pentru a intretine corect masina

Ar fi bine sa cunoastem ce putem face pentru a le creste durata de viata si pentru a le pastra in conditii cat mai bune pentru o perioada mai lunga de timp.