Economie carburant: sfaturi utile

Economie carburant: sfaturi utile

Pentru a avea un consum cat mai redus, este important sa intelegem care sunt factorii care il influenteaza cel mai mult, anume greutatea si rezistenta la inaintare, dar si stilul de condus.

Daca ai montat pe masina un portbagaj suplimentar, trebuie sa stii ca acesta va face masina mai putin aerodinamica si deci va consuma mai mult. Cand nu ai nevoie de el, da-l jos pentru a imbunatati consumul.

Ai mers vreodata cu o bicicleta cu rotile foarte desumflate? Ai observat cat de greu prinzi viteza? Acelasi lucru este valabil si la automobile.

Citeste si despre: cele mai cunoscute mituri legate de economia de combustibil

Verifica periodic presiunea din roti

Aceasta trebuie sa fie cea recomandata de producator. Ca tot vorbim de anvelope, poti alege unele orientate spre economia de carburant. Fiecare model de anvelopa este cotat cu un grad de economie si un grad de aderenta pe suprafetele umede, acestea fiind cotate cu indicative de la A la G.

Este indicat ca ambele indicative sa fie cat mai aproape de A, asta insemnand ca au o eficienta maxima, insa vei gasi destul de greu o anvelopa care sa aiba ambii indici A. Intre consum redus si aderenta sporita, alege intotdeauna aderenta.

Fa curatenie in portbagaj

Nu tine in masina lucruri de care nu ai nevoie in mod normal, cum ar fi trusele de scule foarte mari si grele, lanturile de zapada cand afara sunt 30 de grade, precum si alte maruntisuri. Toate acestea iti vor creste consumul.

Un alt mod prin care poti reduce greutatea masinii atunci cand mergi in oras este sa ai doar jumatate de rezervor plin. In felul asta, poti reduce greutatea masinii chiar cu 30 de kilograme. Oricum ai benzinarii la tot pasul, nu are rost sa ii faci plinul cum au disparut doua liniute din bord.

Mersul in afara orasului

Este bine de stiut ca fiecare masina are o viteza "preferata", viteza la care va consuma cel mai putin. In general, aceasta viteza poate fi intre 90 si 120 de kilometri pe ora. Turatiile motorului sunt si ele importante.

Pe cat posibil, mentine motorul turat intre 2000 si 3000 de rotatii pe minut, in functie de tipul de combustibil folosit, dar si de specificatiile producatorului.

Citeste si despre: cum functioneaza sistemul de alimentare cu combustibil

Ia in considerare ca filtrele de aer imbacsite si uleiul neschimbat

In timp vor creste consumul sesizabil, asa ca ai grija sa le schimbi atunci cand recomanda producatorul, iar in cazul filtrelor, sa le cureti de praf intre doua schimburi.

Nu subtura motorul

In special in cazul motoarelor Diesel, acest lucru va provoca acumularea depunerilor in motor, iar banii pe care i-ai fi castigat din economia de motorina, ii vei da de doua-trei ori in service. 

Anticipeaza traficul si nu frana inutil

Pastreaza distanta fata de cel din fata si evita accelerarile bruste. Foloseste frana de motor impreuna cu frana de serviciu. Daca ai aceasta optiune, poti activa pilotul automat cand circuli in afara orasului, pentru a mentine o viteza constanta.

La viteze mai mici de 80 de kilometri este mai eficient sa mergi cu un geam deschis decat sa folosesti aerul conditionat, care poate creste consumul chiar si cu doi litri. 

Un mit celebru este acela ca daca scoti masina din viteza si o lasi sa "curga" consumul va scadea. Ei bine, este doar un mit, pentru ca motorul va fi in continuare alimentat si va consuma destul de mult chiar.

In special in cazul masinilor moderne pe benzina, consumul va fi 0 sau foarte aproape de 0 atunci cand vei decelera folosind frana de motor intr-o treapta superioara de viteza, calculatorul masinii intrerupand alimentarea cu combustibil.

Daca mergi mai mult prin oras si nu ai nevoie de un portbagaj mare, alege o masina mai mica, cu un motor pana in doi litri, iar daca nu faci mai mult de 10-15 mii de kilometri pe an, opteaza pentru benzina.

Daca ai multe drumuri prin tara sau in afara ei, iar anual depasesti 15-20 de mii de kilometri, poti opta pentru un motor Diesel, iar daca ai nevoie si de mai mult spatiu in interior si in portbagaj, poti opta pentru o masina mai mare, cu un motor intre 2 si 3 litri.

Citeste si despre: informatii utile despre distanta de franare

Sursa foto: greenbiz.com, cueter.com, motor.mapfre.es, readwrite.com

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea circuitului electric al pilotului automat - zona A - circuit blocat.

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de intrare a vitezei turbinei si la eroarea vitezei automobilului - tensiune oscilanta.

O masina mai veche are numai furtunuri din cauciuc prin care circula antigelul, insa masinile moderne au conducte de plastic sau aluminiu.

PCM a detectat un impuls de presiune din turbina de supraalimentare sau turbocompresor care depaseste o limita predeterminata.

Cauti o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.