Martor ABS aprins. Este in regula sa conduci?

Martor ABS aprins. Este in regula sa conduci?

ABS-ul este un sistem de siguranta care foloseste senzorii de turatie roata pentru a preveni blocarea rotilor in timpul unei frane bruste.

Daca rotile se blocheaza poti pierde aderenta masinii si distanta de franare va creste considerabil pentru ca anvelopele tale vor fi tarate pe asfalt si in loc sa incetineasca masina ele aluneca foarte tare si maresc cu pana la 100% distanta de franare in caz de urgenta.

ABS-ul intra destul de rar si cel mai mult o sa ii simti prezenta atunci cand franezi tare pe gheata, zapada sau pe o suprafata cu foarte multa apa. Atunci cand sistemul isi face treaba va trimite impulsuri in pedala de frana care nu te vor mai lasa sa apesi frana pana la capat pentru a preveni blocarea completa a rotilor.

Citeste si despre: cauzele aprinderii martorului ABS

Exista vreun risc sa conduci cu martorul ABS aprins in bord?

Trebuie sa stii urmatoarele despre ABS si martorul sau din bord:

- Atunci cand pornesti masina, martorul luminos al ABS-ului va aparea pentru cateva secunde in bord, asta datorita faptului ca ECU testeaza functionarea acestui sistem de siguranta. Daca calculatorul de bord depisteaza vreo problema, va mentine martorul luminos aprins pana la remedierea problemei. Daca becul se stinge imediat inseamna ca doar a avut loc auto-testarea sistemului.

- Martorul luminos al ABS-ului se aprinde in timpul mersului. Asta inseamna ca sistemul a intampinat o problema si nu va mai functiona. In acest caz, franele functioneaza perfect, dar in caz de franare brusca se pot bloca. Va sfatuim sa trageti pe dreapta, sa opriti si sa porniti masina si sa observati daca martorul inca se aprinde. Daca ramane aprins, sistemul ABS trebuie inspectat de un specialist;

- Exista varianta in care si martorul ABS-ului, dar si cea a sistemului de franare sa fie aprinsi simultan. In aceasta situatie trageti masina pe dreapta si chemati o platforma pentru ca puteti avea o situatie in care franele nu mai functioneaza deloc.

- Daca martorul de bord al sistemului de franare este aprins dupa ce pornesti masina, verifica frana de mana. Aceasta poate fi ridica si de aceea martorul ramane aprins.

- Nu recomandam sa mergeti mult cu martorul ABS-ului aprins, implicit cu sistemul ABS defect. Acesta fiind un sistem de siguranta va poate salva viata sau in caz mai fericit, va va salva economiile care in caz de accident s-ar indrepta spre repararea barii din fata. Atunci cand ai o problema cu sistemul de franare trebuie neaparat sa te duci cu masina in service, nu incerca sa o repari acasa.

Citeste si despre: care sunt cele mai comune sisteme de siguranta ale masinii

Sursa foto: trackdays.co.uk, carlsonqualitybrakeparts.com

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea circuitului termostatului radiatorului - circuit deschis.

In articolul de astazi vom vorbi despre un subiect care nu este asa de dezbatut. Si anume, de ce nu se fabrica masini sport cu motor diesel?

Sunt cauciucurile pentru toate anotimpurile intr-adevar bune pentru orice anotimp ?

In caz contrar, puteti plati un profesionist pentru a face asa ceva. In continuare va vom prezenta 10 sfaturi pentru a intretine masina.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.