Totul despre regulatorul geamurilor electrice

Totul despre regulatorul geamurilor electrice

Majoritatea vehiculelor sunt dotate cu geamuri electrice. Beneficiul de a avea geamuri electrice este ca puteti lasa sau ridica geamul prin apasarea unui buton sau a unui comutator.

Acest lucru este cu siguranta mai convenabil decat sa invartiti o manivela pentru a inchide sau deschide geamul. Mecanismul care permite geamurilor electrice sa se inchida sau deschida, se numeste regulator de geamuri.

Principiul de baza al regulatorului geamurilor electrice

Fiecare usa cu geam electric, are un motor electric in interiorul acesteia. Acest motor este conectat la geam prin intermediul regulatorului. Cand o persoana apasa butonul de pe usa pentru a ridica sau lasa geamul electric, actioneaza motorul electric, care apoi utilizeaza regulatorul pentru a actiona geamul.

Chiar si geamurile mecanice aveau regulatoare, dar erau putin diferite fata de regulatoarele geamurilor electrice.

Geamurile cu manivela au regulatoare care arata ca o foarfeca deoarece au doua brate metalice care se intersecteaza. Cand cineva roteste manivela, bratele misca regulatorul care la randul sau misca geamul.

Aceste regulatoare sunt foarte grele din cauza pieselor metalice. La geamurile electrice regulatorul este de fapt un cablu care este conectat la un mecanism de actionare. Majoritatea vehiculelor cu geamuri electrice vor avea acest cablu.

Citeste si despre: cum sporesc geamurile cu inchidere automata siguranta pasagerilor

Simptome ale unui regulator defect al geamurilor electrice

Exista 4 simptome ale unui regulator defect de care trebuie sa tineti cont. In continuare va vom prezenta aceste 4 simptome.

Butonul de actionare al geamurilor nu functioneaza

Daca apasati butonul de pe usa si geamul nu se ridica sau se lasa, atunci probabil un regulator este defect. Acesta este cel mai evident simptom al acestei probleme si una dintre cauzele pentru care geamurile electrice nu functioneaza.

Geam blocat

Exista posibilitatea cand geamul pe care doriti sa il inchideti sau deschideti sa ramana blocat in timp ce se ridica sau coboara. De fiecare data cand un geam ramane blocat, regulatorul este defect.

Zgomote ciudate

Daca atunci cand geamul se misca auziti zgomote ciudate, cum ar fi scrasnit, trancanit, tacanit, atunci este un semn ca regulatorul este pe cale sa cedeze.

Geamul cade

In situatii foarte rare cand aveti un regulator defect, geamul poate sa cada in interiorul usii atunci cand incercati sa il ridicati sau sa il lasati. Acest lucru se intampla in urma unui accident, cand usa a fost deteriorata.

Costuri de inlocuire regulator geamuri electrice

Defectarea regulatorului geamurilor electrice este destul de comuna. Cu cat este mai utilizat, cu atat este mai mult predispus sa se defecteze. Va fi doar o chestiune de timp pana cand regulatorul se va strica. Cand acesta se defecteaza nu veti mai putea ridica sau lasa geamul pana cand nu inlocuiti regulatorul.

Costul de inlocuire al unui regulator de geamuri electrice difera in functie de mai multi factori. Nu este o piesa foarte scumpa, sa zicem ca se incadreaza intre 300 si 500 de lei. Tineti cont ca pot exista regulatoare pentru fiecare usa a vehiculului si acestea vor trebui schimbate din cand in cand.

Citeste si despre: de ce se crapa in bucatele geamurile masinii cand se sparg

Sursa foto: ianningsonline.com, searcyautoglass.com, shutterstock.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0300

Acest cod se refera la rateul unui cilindru aleatoriu.

Despre motorul Volkswagen Audi 1.0 TSI

1.0 TSI este cel mai mic motor din familia EA211. Motorul a fost introdus in 2015 ca pe un alt pas al strategiei sale de reducere a capacitatii cilindrice.

Simptomele unei garnituri de chiulasa arsa

Ce este garnitura de chiulasa, de ce se arde, care sunt semnele si simptomele unei garnituri defecte?

Martorul de bord al sistemului de control al tractiunii

Daca apare vreo problema la sistemul de tractiune, atunci masina nu va putea sa ramana stabila pe sosea.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.