Totul despre supapa de expansiune A/C

Totul despre supapa de expansiune A/C

Aproape fiecare vehicul are in dotare un aparat de aer conditionat. Pe timp de vara, cu zile toride, confortul dumneavoastra de condus depinde de un sistem de aer conditionat complet functional. Exista multe componente ale sistemului de aer conditionat care fac ca "magia" sa functioneze.

O componenta importanta este supapa de expansiune A/C, care ajuta la extinderea agentului frigorific lichid prin indepartarea presiunii din acesta. Odata ce acesta intra in evaporator, lichidul este transformat in vapori rece, astfel se produce aerul rece care iese prin orificiile de aerisire.

Citeste si despre: cat de des trebuie sa reincarci cu freon

Functia de baza si principiul de functionare

O alta functie a supapei de expansiune A/C este de a gestiona debitul agentului frigorific lichid. Aceasta gestioneaza acest flux cu ajutorul unei tije ce se afla in interior. Tija se deplaseaza in sus, sau in jos determinand conducta agentului frigorific sa fie inchisa sau deschisa.

Daca conduca este deschisa, agentul frigorific va curge, daca este inchisa, agentul frigorific nu va putea sa curga. Cand setati aparatul de aer conditionat la o temperatura mai ridicata, acest lucru determina ca mai mult agent frigorific sa curga prin conducta.

Atunci cand fluxul agentului frigorific este reglat, este practic masurat de supapa de expansiune A/C. Cu alte cuvinte, supapa de expansiune calculeaza cantitatea agentului frigorific care trebuie sa curga prin conducta conform cerintelor.

Acest lucru se intampla nu doar cand soferul seteaza o temperatura mai scazuta, ci si atunci cand temperaturile de afara sunt mult mai ridicate. Cand temperatura este foarte ridicata in mediul inconjurator, aparatul de aer conditionat va necesita si mai mult agent frigorific pentru a crea o temperatura scazuta in habitaclu.

Costul de inlocuire al supapei de expansiune A/C

Va veti da seama cand supapa de expansiune A/C este defecta, deoarece sistemul de aer conditionat nu va functiona in parametri normali. Nu va produce sufiecient aer rece sau chiar deloc. In acel moment va trebui sa inlocuiti supapa de expansiune.

Costul de inlocuire poate varia intre 300 si 600 lei, de aceea va sfatuim sa cautati la cat mai multe service-uri si sa alegeti pretul cel mai convenabil.

Citeste si despre: aerul conditionat scade puterea motorului?

Sursa foto: ricksfreeautorepairadvice.com, cartreatments.com

Articole similare

Uneori, fara nici un motiv, masina dumneavoastra nu vrea sa mai porneasca, exact cand ai nevoie de ea mai mult. De ce nu mai porneste?

Sunt cauciucurile pentru toate anotimpurile intr-adevar bune pentru orice anotimp ?

Pivotii fuzetelor sunt inclinati astfel incat, dupa virare, rotile sa aiba tot timpul tendinta de a revenii in linie dreapta.

M52B20 este un motor cu 6 cilindri in linie. A fost lansat in 1994 si face parte din seria M52 care include si motoarele M52B24, M52B25, M52B28 si S52B32.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.