5 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre gropi

5 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre gropi

In cazul in care conduci cu viteza si treci printr-o groapa, exista un risc crescut sa iti avariezi masina.

Este indicat sa reduci viteza atunci cand esti obligat sa treci prin gropi (in caz ca nu le poti evita in siguranta) si sa verifici ulterior daca nu au aparut semne de avarie la nivelul sistemului de suspensie. 

Atunci cand vremea se raceste, parca si gropile tind sa apara peste noapte. Daca esti mai norocos/norocoasa, este posibil sa le poti evita pe cele mai multe dintre ele, dar ai putea sa fii convins/a ca mai exista multe alte pericole de aceasta natura in calea ta.

Citeste articolul in continuare pentru a cunoaste aspecte esentiale privind condusul pe un teren presarat cu gropi.

 

Cum apar gropile in asfalt?

Gropile apar atunci cand apa se infiltreaza in sol, la nivelul asfaltului.

Din moment ce au ajuns acolo, particulele de apa pot ingheta la temperaturi scazute si pot determina o dilatatie, data de cresterea in volum a apei.

In continuare, problema cauzata initial de apa este agravata de circulatia continua a masinilor pe suprafetele afectate, fapt care duce la o deplasare a suprafetei asfaltului inspre interiorul bresei create de inghetarea apei si marirea volumului acesteia. Astfel se formeaza o groapa in asfalt.

                    

Cum poti sa eviti gropile din asfalt?

Desi exista cazuri cand anumite gropi sunt usor de remarcat atat datorita dimensiunii cat si a conditiilor de trafic, alteori insa acestea sunt remarcate de abia in ultimul moment. Este indicat ca primavara sa ocolesti baltile aparute pe sosea pentru ca acestea pot ascunde cu usurinta gropi.

Chiar daca in mod normal drumurile pe care circuli nu prezinta acumulari de apa de aceasta natura, pentru a preveni orice problema in trafic este indicat sa le eviti. Pentru aceasta, circula cu atentie si adapteaza viteza de rulare la conditiile atmosferice si de trafic.

Fii atent la masina situata inaintea ta. In cazul in care intra intr-o astfel de groapa, pastrarea unei distante regulamentare iti va permite ca tu sa o eviti.

              

Mituri legate de gropi 

Exista un mit auto conform caruia daca treci cu viteza peste o groapa, impactul acesteia nu va fi atat de dramatic.

Nimic mai fals. Te poti alege cu probleme la nivelul rotilor, cauciucurilor sau chiar cu defectiuni tehnice majore.

Cum trebuie sa franezi

Daca observi aparitia unei gropi, este indicat sa reduci viteza de abordare a gropii dar numai in anumite conditii. In cazul in care te afli prea aproape sau daca franezi in ultimul moment, este posibil sa abordezi necorespunzator groapa si impactul asupra masinii tale va fi unul major, cu consecinte dramatice. Este indicat sa iei piciorul de pe frana chiar inainte de a ajunge la nivelul gropii, pentru a permite intregului vehicul sa absoarba socul si nu doar rotile si anvelopelor.

Citeste si despre: probleme la sistemul de franare

Evaluarea daunelor 

Daca se intampla sa intri intr-o groapa, este bine sa verifici posibilele avarii aparute cat mai curand posibil.

Chiar daca nu iti dai seama, este posibil sa apara avarii la nivelul jantei sau a cauciucului. Asa ca evalueaza corect starea masinii tale pentru a nu permite agravarea defectiunilor aparute.

Citeste si despre: daune minore si cum sa le repari singur

De asemenea, este indicat sa fii atent la directia masinii – uneori, dupa ce am trecut printr-o groapa, putem remarca faptul ca masina trage intr-o anumita directie, semn ca a aparut o problema cu suspensia.

             

                       

Sursa foto: playtech.ro, ziare.com, adevarul.ro

Articole similare

Tot ce trebuie sa stiti despre supapa PCV

Probabil ati auzit discutandu-se despre supapa PCV, insa exista posibilitatea sa nu fi auzit cat de importanta este aceasta in ceea ce priveste motorul.

Cod eroare OBD2 P0217

P0217 – Acest cod apare cand temperatura motorului depaseste limita prestabilita.

Semne ca bateria masinii te lasa

Cand mergi la mecanic poti verifica de asemenea daca bateria ta functioneaza corect. Cu cat e mai veche bateria, cu atat ar trebui sa fii mai vigilent.

Cod eroare OBD2 P0308

Acest cod se refera la eroarea cilindrului 8, rateul acestuia.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.