Informatii utile despre distanta de franare

Necesitatea de a frana survine de obicei rapid, pe neasteptate. De fapt, doar pare asa pentru ca masina se va deplasa pe o distanta destul de mare pana sa se opreasca complet, in cazul in care deplasarea se face cu o viteza permisa pe autostrada.

Chiar in conditiile tehnologice de astazi, tot va fi parcursa o anumita distanta pana sa putem opri in totalitate masina pe care o conducem. 

 

scrie un review despre masina ta

Citeste si despre: masina scoate zgomote si vibratii la franare

 

Sa intelegem procesul de franare

Pentru a intelege cum se produce franarea, trebuie sa discutam mai intai despre factorii esentiali care afecteaza aceasta distanta. Cele doua elemente care influenteaza distanta de franare sunt reprezentate de timpul/viteza de reactie si performanta masinii.

Viteza de reactie – momentul acela care este cuprins intre constientizarea faptului ca trebuie sa franezi si aplicare propriu-zisa a franei permite masinii tale sa parcurga o distanta considerabila.

Daca deplasarea se face cu 48km/h, unei masini ii vor fi necesari aproximativ 15 m pentru a actiona frana, la peste 100km/h, vor fi parcursi mai mult de 30 de metri pana in momentul in care conducatorul auto va actiona pedala. 

scrie ce probleme ai avut cu masina ta

Performanta masinii – daca masina este dotata cu anvelope corecte, cu o buna aderenta la sol si cu placute de frana noi, se va opri din rulare mult mai rapid comparativ cu un vehicul care are probleme cu tractiunea sau prezinta placute de frana intens uzate.

ABS-ul contribuie extrem de mult la imbunatatirea procesului de franare si a performantelor asociate, datorita faptului ca scade riscul de blocare de la nivelul rotilor. 

Avand in vedere cele mentionate mai sus, este posibil ca un vehicul sa continue sa se deplaseze pentru inca 120m din momentul in care se initiaza franarea de la peste 100km/h.

Spus altfel, este posibil ca o masina sa isi continue deplasarea pe toata lungimea unui teren de fotbal si sa mai aiba inca de parcurs circa 30 m inainte de a se opri, atunci cand circula la o viteza normala de rulare pe autostrada. 

scrie ce probleme ai avut cu masina ta

 

Viteza de deplasare a masinii. Ce rol joaca?

Distanta de franare este dependenta de viteza de deplasare a autovehiculului. Din acest motiv s-au instituit limitele de viteza in zonele aflate in apropierea scolilor sau in zonele rezidentiale. Desi intre 40km/h si 65 km/h s-ar putea sa nu fie o mare diferenta, aceasta este insa esentiala si chiar vitala in conditiile in care trebuie sa franezi.

Reducerea vitezei este de asemenea indicata in zonele din vecinatatea padurilor, zonele cu trafic pietonal intens sau circulate de biciclisti. Este bine sa adaptezi viteza la conditiile semnalizate de indicatoarele rutiere. 

Pentru a preveni accidentele, este bine sa adaptam conditiile de rulare si evident de franare in functie de trafic. De aceea este atat de important sa privim inainte atunci cand conducem, si sa nu ne lasam distrasi de o manevra de scurta durata, cum ar fi schimbarea postului de radio sau legarea telefonului la cablul de incarcare, pentru ca neatentia poate avea consecinte extrem de grave.

scrie ce probleme ai avut cu masina ta

De asemenea, reviziile tehnice periodice si schimbarea placutelor de frana conform indicatiilor producatorului sunt in masura sa ne ajute sa rulam in conditii de siguranta si sa franam rapid in caz de pericol.

 

Citeste si despre: ce inseamna aerisirea sistemului de franare

 

 

Sursa foto: rac.co.uk, wustcar.com, av8n.com

Lasa un comentariu

Pentru a lasa un comentariu trebuie sa fii autentificat(a).

Autentificare

Ai o masina? Spune-ne parerea ta despre ea!

Alte articole recomandate