Care este cel mai indicat tip de ulei de motor pentru masina ta?

Care este cel mai indicat tip de ulei de motor pentru masina ta?

In acest moment pe piata exista o gama larga de optiuni cu privire la variantele de ulei de motor. Exista multi producatori de ulei de motor ale caror produse prezinta diferite caracteristici si avantaje.

In alegerea uleiului de motor potrivit trebuie sa tii cont de marca si modelul masinii tale. In plus, trebuie sa iei in considerare anul de fabricatie, de tipul masinii tale, dar si combustibilul pe care il foloseste. 

Uleiul single grade

Acest tip de ulei este cel mai indicat in cazul masinilor clasice sau vintage. Acest ulei nu foloseste substante care sa modifice vascozitatea polimerilor.

Cu cat este mai mare vascozitatea cu atat indicele SAE (Society of Automotive Engineers) este mai mare. Astfel, un ulei care are indicativul SAE50 va avea o vascozitate mai mare decat cel cu indicativul SAE20.

Ulei multi viscosity

Acest tip de ulei contine in indicativ doua cifre. De exemplu, daca este de tipul 5W30, numerele pozitionate la stanga si la dreapta vor indica performanta la temperatura scazuta, respectiv crescuta. Acest tip de ulei este superior celui single grade datorita faptului ca se comporta mult mai bine in conditii de clima diferite.

Uleiul Multi viscosity contine in plus aditivi care impiedica reducerea exagerata a vascozitatii uleiului la temperatura crescuta. De fapt, rolul acestui ulei este de a proteja partile componente ale motorului de uzura, fenomen care apare de obicei in conditii de temperatura crescuta.

Un aspect demn de mentionat este acela ca uleiurile care au acelasi indicativ pot sa fie diferite atunci cand provin de la producatori diferiti. Astfel, un ulei cu indicativul 10W40 poate fi similar cu unul care are indicativul 5W30, apartinand unei marci diferite.

Citeste si despre: cum interpretam corect codul uleiului de motor

Ulei obisnuit sau ulei sintetic?

Orice discutie legata de tipul de ulei cel mai potrivit pentru o masina ajunge in final la dezbaterea legata de alegerea unui ulei obisnuit sau a unuia sintetic.

Uleiul sintetic prezinta multiple avantaje fata de uleiul obisnuit, si cu exceptia situatiei in care producatorul iti indica in manualul de service necesitatea folosirii unui ulei obisnuit, cel mai indicat ar fi sa folosesti un ulei sintetic.

Regula de baza in alegerea uleiului cel mai potrivit pentru masina ta este sa folosesti cartea tehnica a    masinii. In plus, trebuie sa stii ca orice tip de ulei ai folosi acesta detine anumite proprietati dar, ca urmarea temperaturilor ridicate, dar si depunerilor de reziduri si substante daunatoare, indiferent cat dbun ar fi, trebuie schimbat periodic.

Citeste si despre: care e diferenta intre uleiul auto mineral si cel sintetic

Sursa foto: shop.advanceautoparts.com, luboil.ee, indiamart.com, syntheticoilsource.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0785

Acest cod se refera la eroarea sincronizarii solenoidului de schimbare a treptelor de viteza.

Cum sa reinnoiesti permisul auto

Daca ti-a expirat permisul auto, sau e pe cale sa expire, sau ai avut ghinionul sa il pierzi, trebuie sa urmezi o procedura detaliata pentru a-l inlocui.

Cod eroare OBD2 P0865

Acest cod se refera la eroarea circuitului de comunicatie al modulului de comanda a tractiunii - tensiuna scazuta.

Cod eroare OBD2 P0123

Acest cod se refera la eroarea senzorului / comutatorului pozitiei clapetei de accelerație – circuit ridicat.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.