Tot ce trebuie sa stiti despre uzura placutelor de frana

Tot ce trebuie sa stiti despre uzura placutelor de frana

Sistemul de franare al masinii este extrem de important dat fiind faptul ca acesta va ofera posibilitatea de opri masina sau de a reduce viteza. Ei bine, placutele de frana reprezinta o componenta importanta a sistemului de franare a masinii, si sunt amplasate in etrierele de frana. 

Placutele de frana sunt create din cauciuc de cea mai buna calitate, iar in momentul in care acestea intra in contact cu discurile de frana care sunt construite din materiale metalice, placutele se freaca de discuri si opresc masina.

Dat fiind faptul ca din cauza frecarii de discurile de frana, placutele se uzeaza odata cu trecerea timpului, in cele ce urmeaza in acest articol veti descoperi o serie importanta de simptome care pot aparea datorita placutelor de frana uzate.

Citeste si despre: cum sa reparati un etrier blocat

Simptome ale placutelor de frana uzate

Mai devreme sau mai tarziu, datorita frecarii de discurile de frana, placutele de frana se uzeaza, in ciuda faptului ca sunt realizate dintr-un cauciuc de cea mai buna calitate. Din cauza conceputului de frecare, durata de viata a placutelor de frana nu este una foarte mare, si putem spune ca frecarea este inamicul numarul 1 al placutelor.

1. Zgomot la frecarea placutelor de frana de discuri

In momentul in care placutele de frana prezinta un grad mare de uzura, acestea vor crea un zgomot in momentul in care se vor freca de discuri pentru a incetini sau pentru a opri masina.

Acest zgomot apare pentru ca placutele fiind uzate nu mai sunt atat de rigide, iar din acest motiv, in spatiul dintre placutele de frana si etriere isi fac aparitia diferiti contaminanti printre care si murdaria.

Din acest motiv, atunci cand se doreste franarea masinii, atunci cand placutele se freaca de discurile de frana, se produce un zgomot puternic. In acest caz, este necesara inlocuirea placutelor cat mai repede.

2. Masina are nevoie de mai mult timp pentru a opri

In momentul in care placutele de frana ale masinii prezinta un grad mare de uzura, lucrurile sunt cat se poate de clare, si anume ca pentru oprirea masinii este nevoie de mai mult timp. In aceste conditii se impune inlocuirea de urgenta a placutelor de frana, pentru ca exista sanse foarte mari ca din cauza faptului ca dureaza mult timp pana la oprirea masinii, se pot produce accidente de circulatie.

3. Vibratie in frane

Datorita faptului ca ele sunt actionate atat de des, placutele se uzeaza rapid, uneori inegal sau anormal, asa ca in cazul in care atunci cand apasati pedala de frana a masinii simtiti o senzatie pulsanta, atunci este nevoie sa inlocuiti placutele de frana care deja sunt suprautilizate. Acest simptom insa nu apare in alte situatii.

4. Aparitia urmelor pe discurile de frana

In legatura cu placutele de frana uzate, cel mai probabil ultimul simptom pe care il veti putea intalni este legat de aparitia urmelor pe discurile de frana.

Doar in cazuri extreme apar urme ale placutelor pe discurile de frana, iar intr-o astfel de situatie, sansele ca si discul de frana sa fie distrus sunt foarte mari. Tocmai de aceea, este necesara inlocuirea la timp a placutelor de frana.

Citeste si despre: care este grosimea recomandata placutelor de frana

Cum se testeaza si cum se inlocuiesc placutele de frana?

Cu siguranta in momentul in care intalniti cel putin una dintre simptomele pe care le-am amintit anterior in articol, ar trebui sa efectuati anumite verificari pentru a va asigura de faptul ca masina dumneavoastra are placutele de frana in stare foarte buna.

Placutele de frana ale masinii pot fi verificate in mai multe moduri, insa cel mai indicat este sa fie efectuate teste usoare, iar unul dintre acestea se refera la conducerea usoara a masinii, in mod normal, insa pe un drum nu foarte intens circulat, pentru a putea apasa cat mai des pedala de frana a masinii.

In cazul in care in timpul conducerii, atunci cand este apasata pedala de frana a masinii, auziti sau simtiti una dintre simptomele amintite in prima parte a articolului, atunci cel mai probabil placutele de frana ale masinii sunt uzate si este necesara inlocuirea lor.

Este insa important de precizat faptul ca placutele de frana functioneaza intr-un tandem alaturi de discuri dar si de etriere, asa ca este destul de dificil sa determinati din cauza carei componente se aude sunetul urat cand franati.

In cazul in care insa in urma testarii, ajungeti la concluzia ca problema este de fapt reprezentata de placutele de frana ale masinii, cu siguranta trebuie sa treceti la "next level", care cuprinde remedierea problemei.

Daca atunci cand discutam despre diferite piese auto, acestea pot fi reparate, placutele de frana nu se mai pot repara, dat fiind faptul ca ele sunt construite automat si sunt forjate pentru a rezulta doar o singura unitate.

Mai pe intelesul tuturor, placutele de frana nu pot fi reparate si nu pot ajunge din nou in starea initiala, asa ca in acest caz se impune inlocuirea placutelor de frana uzate cu alte placute de frana, noi.

Inlocuirea placutelor de frana nu este deloc o munca grea, asa ca in cazul in care aveti cunostinte de mecanica puteti schimba personal placutele de frana acasa, daca aveti la dispozitie si sculele si uneltele necesare. In caz contrar, cu siguranta va fi necesar sa mergeti cu masina intr-un service autorizat, iar un mecanic de acolo se va putea ocupa rapid de inlocuirea placutelor de frana.

Cat costa inlocuirea placutelor de frana?

Cu siguranta toti cei care detin un autoturism se intreaba cat costa inlocuirea placutelor de frana atunci cand trebuie sa isi schimbe placutele uzate, cu alte placute de frana noi.

Ei bine, in primul rand trebuie mentionat faptul ca placute de frana se gasesc cu mare usurinta, la toate magazinele de piese auto, asa ca din acest punct nu aveti motive de ingrijorare.

In ceea ce priveste pretul placutelor, acestea pot sa fie mai ieftine sau mai scumpe, in functie de marca si modelul masinii pe care o detineti. De exemplu, placutele de frana pentru modele de la Volkswagen, Skoda, Seat sau Opel au preturi atractive.

In schimb, placutele de frana pentru masini de la Mercedes, Audi, BMW sau chiar de la producatorii auto francezi, au preturi mari.

Apoi, atunci cand este necesara inlocuirea placutelor de frana, trebuie sa stiti ca pretul total depinde foarte mult si de costul manoperii.

Daca veti inlocui pe cont propriu placutele, cu siguranta veti iesi mult mai ieftin decat daca veti duce masina intr-un service autorizat, pentru ca specialistii sa se ocupe in cel mai scurt timp de inlocuirea placutelor de frana uzate.

In cazul in care placutele de frana extrem de uzate au afectat si discurile de frana, atunci va fi necesara si inlocuirea discurilor de frana, iar costurile vor fi mai mari.

Citeste si despre: placute de frana metalice vs ceramice

Sursa foto: wheelzine.com, autobutler.co.uk, driving.co.uk

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0602

Cod eroare OBD2 P0602

Acest cod se refera la eroarea programului sistemului modulului de comanda.

Cod eroare OBD2 P0121

Cod eroare OBD2 P0121

Acest cod se refera la eroarea senzorului / comutatorului pozitiei clapetei de acceleratie - problema privind intervalul de circuit / performanta.

Simptome ale bujiilor incandescente defecte

Simptome ale bujiilor incandescente defecte

Pentru a porni cu succes un motor diesel, va avea nevoie de o componenta speciala de incalzire numita bujie incandescenta.

Ce trebuie sa stim despre inlocuirea pompei de ulei

Ce trebuie sa stim despre inlocuirea pompei de ulei

Pompele de ulei sunt dimensionate incat la turatii joase ale motorului sa asigure cantitatea de ulei necesara ungerii suprafetelor in frecare.