Bara stabilizatoare: Ce este bara stabilizatoare si ce face?

Bara stabilizatoare: Ce este bara stabilizatoare si ce face?

Bara stabilizatoare este o parte componenta a suspensiei unei masini. Se mai numeste, rareori, bara antiruliu. Scopul barei este impiedice masina sa se rastoarne in curbe stranse.

Sa ne imaginam ce se intampla cu masina intr-o curba stransa. Daca esti in masina, forta gravitationala o sa-ti impinga corpul catre exteriorul curbei. Acelasi lucru se intampla si cu masina, iar partea masinii dinspre exteriorul curbei este apasata puternic in jos, catre drum, iar partea din interiorul curbei este ridicata.

In alte cuvinte, corpul masinii se "balanseaza" chiar si 30 de grade catre exteriorul curbei. Daca iei o curba destul de puternic, pneurile din interior vor pierde contactul cu asfaltul si masina se va rasturna.

Aceasta miscare de balansare, desi normala, nu este un lucru bun pentru masina. Aceasta miscare reduce tractiunea masinii si afecteaza directia.

Ideal ar fi ca in curba masina sa stea paralela cu solul, astfel incat aderenta pe cele 4 pneuri sa fie egala. Asa ceva este imposibil, insa bara stabilizatoare face imposibilul cat de cat posibil, insa nu la perfectie.

Bara stabilizatoare incearca sa tina masina perfect dreapta in curba mutand forta de balansare de pe o parte pe cealalta.

Ca sa ne imaginam cum o bara stabilizatoare functioneaza, facem un mic joc de imaginatie. Aveti doua roti cu doua arcuri de suspensie separate, iar intre ele montati bara stabilizatoare si bucse ca sa lase bara sa se miste.

Atunci cand rotile intra in curba, amortizoarele rotii din exterior se vor presa puternic, iar celelalte se vor ridica. Bara stabilizatoare uneste cele doua suspensii si atunci cand una este presata puternic, bara transmite acea forta si catre cealalalta suspensie presand-o si pe cea de-a doua. Acest lucru face ca masina sa scada unghiul de inclinare al caroseriei in curba.

Citeste si despre: ce sunt bucsele barei stabilizatoare si ce fac

Sursa foto: bmrsuspension.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0754

Acest cod se refera la eroarea solenoidului A de schimbare a treptelor de viteza - tensiune intermitenta.

Cand trebuie schimbat uleiul cutiei de viteze?

Care sunt simptomele care te anunta ca trebuie sa schimbi uleiul din cutia de viteze? Vezi daca trebuie sa schimbi lichidul sau ai probleme cu cutia.

Diferenta dintre restaurare si reconditionare auto

Restaurarea si reconditionarea sunt printre cei mai confundati si gresit folositi termeni din industria auto.

Anvelope de iarna: cand trebuie sa le montezi

Cand trebuie sa schimbi cauciucurile de vara cu cele de iarna? Care este diferenta dintre ele?

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.