Bujie: Ce este bujia si ce face?

Bujie: Ce este bujia si ce face?

Bujiile sunt introduse in capul cilindrului astfel incat sa ajunga in interiorul camerei de ardere. Componentele bujiei sunt: un electrod cental, izolat cu portelan apoi acoperit cu o carcasa metalica si in capat gasim un electrod lateral. 

Curentul cu voltaj mare este trimis de catre bobina de inductie printr-un cablu extrem de bine izolat, curent care ajunge la electrodul central al bujiei. Curentul ajunge in celalalt capat al bujiei si acolo gaseste un alt electrod lateral.

Curentul "sare" din electrodul central pana pe cel lateral si asa se produce scanteia. Scanteia apare in procesul de ardere, cand pistonul este in cea mai inalta pozitie. Rezultatul este o explozie care trimite pistonul in jos si ca urmare invarte arborele cotit.

Citeste si despre: de ce sa alegi bujii de calitate

Care sunt semnele unei bujii defecte?

O sa enumeram cateva simptome care apar atunci cand bujia sau bujiile sunt pe cale sa cedeze:

1. Apare check-engine in bord

O bujie defecta va face motorul sa dea rateuri si automat va face motorul sa nu mai ruleze normal.

Daca check-engine licare inseamna ca rateurile sunt atat de severe incat catalizatorul poate fi afectat. Daca check-engine-ul incepe sa licare indreapta-te cat mai repede catre un service.

2. Motorul nu merge liniar sau simti vibratii in mers de la motor

O bujie arsa nu va mai aprinde amestecul de combustibil corect. Cand motorul nu aprinde toti cilindrii, el nu va mai fi echilibrat si va crea vibratii in exces. In aceasta situatie, o sa simti ca motorul tremura inca de cand sta la ralanti.

Citeste si despre: probleme care cauzeaza vibratii la motor

3. Masina nu accelereaza cum trebuie

Atunci cand turezi masina te astepti ca viteza sa creasca liniar, cand bujiile sunt defecte in timp ce turezi masina o sa simti cum masina se ingatuie sau chiar pierderi de putere pe toata plaja de turatie.

4. Consumul masinii creste

Amestecul de aer-combustibil nu mai este ars corect si motorul va lucra mai mult pentru a mentine aceeasi putere.

Va trebui sa accelerezi mai mult pentru a prinde viteza, ceea ce inseamna ca vei consuma mai multa benzina. Daca observi ca masina consuma mult mai mult, bujiile pot fi de vina sau in alt caz filtrul de aer.

Citeste si despre: sfaturi pentru a realiza o economie de combustibil

5. Masina nu mai porneste "la sfert"

Atunci cand ai bujiile defecte arborele cotit trebuie sa se invarta mai mult pana ce motorul porneste. O bujie defecta nu va aprinde repede amestecul de combustibil-aer si de aceea motorul trebuie sa invarta de mai multe ori arborele cotit pana ce amestecul este aprins intr-un final.

6. Simti mirosuri ciudate in cabina

De fiecare data cand amestecul nu este ars complet, restul de amestec ajunge in evacuare si o sa simti un miros ca de sulf sau oua stricate.

7. Sfaturi pentru repararea bujiilor:

Bujiile trebuie schimbate conform manualului masinii la o anumita perioada. Daca nu esti sigur ca trebuie schimbate, trebuie sa le scoti pentru a le inspecta mai atent.

Distanta dintre cei doi electrozi trebuie masurata si ea trebuie sa fie conforma cu distanta specificata in manualul masinii.

Daca nu esti sigur de ceea ce faci, poti apela la un mecanic in care ai incredere si el iti va spune daca bujiile trebuie schimbate.

Pretul unei bujii poate varia in functie de anul masinii. Unele modele pot avea si doua bujii pe cilindru. Este de recomandat sa nu incerci sa le schimbi singur.

Citeste si despre: bujii incandescente, la ce temperatura functioneaza

Sursa foto: rhythmscience.com, carfromjapan.com, digitaltrends.com, lifewire.com, youtube.com

Articole similare

Ce semnifica martorul SRS?

Sistemul airbag este alcatuit dintr- un sistem de control al airbag-urilor, mai multi senzori de avarie si un numar diferit de airbag-uri.

Unghi de fuga nealiniat? Ce trebuie sa faci?

Unghiul de fuga incorect poate provoca o multime de probleme legate de condus si de uzura prematura a anvelopelor si a sistemului de suspensie si directie.

Cum sa parchezi o masina cu cutie de viteze manuala

Cateva sfaturi pentru a parca mai usor o masina cu transmisie manuala. Cele 2 trepte de viteza de care aveti nevoie sunt: treapta intai si marsarier.

Ce sunt bucsele barii stabilizatoare si ce fac?

Bucsele sunt fabricate din diferite tipuri de cauciuc, cauciuc care cu timpul se uzeaza si isi pierde din eficienta.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.