Ce este Limp Mode?

Ce este Limp Mode?

Indiferent de marca masinii pe care o conduci, ca e BMW, Honda sau Ford, trebuie sa stii ca orice masina este proiectata de asa maniera incat sa se protejeze de efectele unor defectiuni prin intermediul regimului de siguranta al motorului.

Limp Home Mode sau simplu, Limp Mode, este o functie care semnifica faptul ca autovehiculul circula in regimul de siguranta al motorului, cu alte cuvinte, un mod de functionare al autovehiculului care sa iti permita sa ajungi pana acasa sau pana la cel mai apropiat service auto.

De aceea este important sa intelegem care sunt principiile de functionare, cum sa reactionam cand se instaleaza modulul si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam. 

Autovehiculele noi, autoutilitarelor si SUV-urilor, au in dotare un sistem OBDII (on board diagnostic) care are rolul de a monitoriza cele mai importante sisteme care asigura functionarea optima a masinii.

Cu ajutorul acestui sistem, prin intermediul senzorilor din dotare, unitatea de comanda a motorului (ECU) va primi datele de la sistemele din dotare si, in cazul in care functioneaza corect, le va evalua periodic pentru a depista eventuale defectiuni.

Daca va constata disfunctionalitati, va interveni pentru a readuce sistemele in parametrii optimi de functionare si pentru a mentine stabilitatea masinii.

Daca senzorii depisteaza o problema de natura mecanica, aceasta va fi tradusa printr-o eroare care are codul OBD2(OBDII), moment care marcheaza intrarea autovehiculului in modulul de siguranta al motorului.

Citeste si despre: pret soft stage 1

Ce presupune acest mod de functionare al masinii pentru conducatorul auto?

Unitatea de comanda a motorului, din momentul in care acest modul a fost activat, intra in actiune si modifica modalitatea in care autovehiculul poate fi condus.

Daca uneori ECU va face posibila conducerea autovehicului pana la service sau pana la domiciliu, acest lucru se intampla doar in conditii de viteza modificata, cu functionalitati limitate, totul pentru a nu permite defectarea iremediabila a sistemelor.

Acesta este LIMP HOME MODE si iti va permite sa ajungi la o locatie apropiata si sa te ocupi de remedierea problemei in cel mai scurt timp.

Dar mai exista si cazuri in care intrarea in functiune a acestui modul nu permite plecarea de pe loc a masinii, fie pentru ca este oprita alimentarea cu benzina sau motorina sau pentru ca pur si simplu masina nu porneste.

Desi ne poate crea un inconvenient major, este bine sa stim ca intrarea in functiune a acestui modul ne ajuta sa protejam masina de agravarea problemelor deja instalate si de costuri suplimentare.

Citeste si despre:cum functioneaza sistemul de pornire al unui vehicul

In ce conditii se poate activa LIMP MODE?

Instalarea modulului de siguranta al motorului poate sa apara ca urmare a unei defectiuni la nivelul unei componente.

Indiferent ca este vorba de o defectiune la pompa de ulei, de un lant de distributie deteriorat, de un arbore cu came sau cotit problematic, sistemul va intra in functiune pentru a asigura protectie. O alta situatie in care putem observa instalarea modulului este aceea in care survin probleme la nivelul transmisiei.

O volanta cu defectiuni, angrenaje mecanice care nu mai functioneaza corespunzator, probleme la nivelul convertizorului de cuplu sau a arborelui de intrare, pot de asemenea sa determine masina sa intre in modulul de siguranta.

Daca in schimb un senzor sau o conexiune la acest nivel sunt defecte, acest lucru poate fi interpretat ca o defectiune care va determina intrarea in modulul de siguranta. Indiferent de cauza care a deteminat aparitia si instalarea acestuia, este bine ca masina sa fie verificata de personal specializat.

Citeste si despre:care sunt cele mai comune sisteme de siguranta ale masinii

Cum se poate gasi cauza care a determinat instalarea modulului LIMP?

Unitatea de comanda a motorului (ECU) si sistemul de propulsie (PCM) sunt cele care activeaza acest modul de siguranta.

Pentru a detemina cu precizie cauza care a dus la aparitia acestui mod limitat de functionare a masinii tale, mecanicul va inspecta in primul rand vehiculul si va descarca in prima faza toate codurile de eroare aparute in sistem. Uneori, este posibil ca o defectiune la nivel de sistem de securitate sa determine instalarea modulului.

Ca regula de baza, mecanicul este cel care trebuie sa efectueze o cercetare amanuntita a starii vehiculului si, prin interpretarea codurilor de eroare, sa poata intelege cauza care a dus la aparitia problemei si sa remedieze problema prin efectuarea de reparatii sau, in anumite cazuri, a unor simple resetari.

Citeste si despre:pareri VW Passat B6

Cum se traduce limp mode?

Nu exista o varianta de traducere mot-a-mot, o traducere corecta pentru limp mode ar fi masina este in modul de avarie.

Sursa foto: youtube.com, cartreatments.com, staldwyngaragegloucestershire.co.uk, carfromjapan.com

Articole similare
Ce este simeringul si ce face?

Ce este simeringul si ce face?

Simeringul arborelui cotit este o piesa mica si ieftina dar extrem de importanta, afla ce se intampla daca se strica.

Amortizorul: Ce este amortizorul si care este rolul lui?

Amortizorul: Ce este amortizorul si care este rolul lui?

Care tip de amortizor este mai bun, cel pe gaz sau ulei?

Ce este praful de frana?

Ce este praful de frana?

Suntem convinsi ca ai observat de multe ori ca pe jantele masinii se depune un praf gri. Acesta este praful de frana.

Ce este un port OBD?

Ce este un port OBD?

Portul fizic (plasat de obicei sub volanul masinii), permite o legatura intre numarul tot mai mare de comenzi de la bordul vehiculului.

Pompa combustibil: Ce este si ce face?

Pompa combustibil: Ce este si ce face?

Exista mai multe pompe de combustibil: cu diafragma, cu piston, pompe electrice submersibile sau pompe antrenate pneumatic.

Bujie: Ce este bujia si ce face?

Bujie: Ce este bujia si ce face?

O sa enumeram cateva simptome care apar atunci cand bujia sau bujiile sunt pe cale sa cedeze. Sfaturi pentru repararea bujiilor.

Servodirectie: Ce este servodirectia si ce face?

Servodirectie: Ce este servodirectia si ce face?

Afla de la dailydriven care sunt semnele si simptomele unei servodirectii pe cale sa se defecteze. Reparatii si sfaturi de intretinere.

Caseta directie: Ce este si ce face?

Caseta directie: Ce este si ce face?

Afla de la noi care sunt simptomele unei casete de directie pe cale sa cedeze si cum sa rezolvi problema unei casete de directie defecte.

Vas expansiune: Ce este si ce face?

Vas expansiune: Ce este si ce face?

Verifica si starea conductei de cauciuc care intre in capatul vasului de expansiune, cu timpul se poate fisura sau taia si pe acolo se poate scurge lichid.

Injector: Ce este injectorul si ce face?

Injector: Ce este injectorul si ce face?

Injectoarele pot ceda cu timpul de aceea o sa enumaram cateva simptome ale unui injector care nu functioneaza corespunzator.

Senzor parcare: Ce este si ce face?

Senzor parcare: Ce este si ce face?

Cum functioneaza senzorii de parcare si de ce sa ii alegi ca si dotare pentru masina ta.

Planetara: Ce este planetara si ce face?

Planetara: Ce este planetara si ce face?

Arborii planetari transmit miscarea de la diferential la rotile motoare. Clasificarea lor se face dupa solicitarile la care sunt supusi.

Ce este cuplul motorului unei masini?

Ce este cuplul motorului unei masini?

Cuplul motorului este o caracteristica cel putin la fel de importanta intr-o masina precum puterea.

Ce este un test de compresie?

Ce este un test de compresie?

Un test de compresie va dezvalui starea pieselor motorului masinii, astfel vom sti ce piese trebuie schimbate si care inca sunt in stare buna.

Ce este capacitatea cilindrica a motorului?

Ce este capacitatea cilindrica a motorului?

Capacitatea sau deplasarea motorului este volumul de miscare al pistoanelor din interiorul cilindrilor.

Siguranta copilului tau - ce este ISOFIX?

Siguranta copilului tau - ce este ISOFIX?

Atunci cand vrei sa cumperi un scaun de masina pentru copilul tau vei citi foarte des termenul - ISOFIX. Ce este si cum trebuie instalat un scaun cu Isofix in masina?

Ce este mai exact remaparea motorului?

Ce este mai exact remaparea motorului?

Castigul real de putere dintr-o remapere a ECU variaza de la model la model. Unele motoare pot castiga doar 5%, in timp ce altele pot castiga pana la 40%.

Ce este codul de eroare P0006?

Ce este codul de eroare P0006?

P0006 se refera la circuitul de control al valvei "A" de inchidere fortata a alimentarii cu combustibil/ scazut.

De ce este volanul masinii slabit?

De ce este volanul masinii slabit?

Uzura casetei de directie nu se repara de la sine si mecaniscmul nu poate fi reconditionat. O caseta de directie defecta trebuie inlocuita cu totul.

Cod eroare OBDII P0003. Ce este?

Cod eroare OBDII P0003. Ce este?

Daca se stabileste ca exista conditii pentru stocarea unui cod de eroare P0003 si codul este intr-adevar prezent, tensiunea, puterea, solul si tensiunea senzorului ar trebui apoi masurate.

Injectorul curge. Ce este de facut?

Injectorul curge. Ce este de facut?

Probabil ai observat asta din cauza fumului negru, relantiului dur sau chiar ai vazut urme de combustibil in zona injectoarelor.

De ce este importanta rotirea pneurilor?

De ce este importanta rotirea pneurilor?

Rotind pneurile constant salvezi bani crescand durata acestora de viata. Chiar daca masina ta are tractiune integrala, tot te sfatuim sa le rotesti regulat.

Ce este termostatul si ce probleme poate avea?

Ce este termostatul si ce probleme poate avea?

Termostatul este o componenta extrem de importanta pentru bunastarea motorului, iar din acest motiv este necesar sa se deschida atunci cand trebuie.

Ce este galeria de evacuare si ce face?

Ce este galeria de evacuare si ce face?

O scurta descriere a garniturii de evacuare si a rolului ei in functionarea corecta a motorului.

Ce este filtrul de habitaclu si ce face?

Ce este filtrul de habitaclu si ce face?

Cat de des trebuie schimbat filtrul de polen, ce face si cum ne afecteaza sanatatea?

Distantier marire ecartament: Ce este si ce face?

Distantier marire ecartament: Ce este si ce face?

Distantierele nu modifica pata de contact pe care o lasa pneul pe asfalt, el modifica dinstanta dintre cele doua pete de contact.

Ce este senzorul turatie roata si ce face?

Ce este senzorul turatie roata si ce face?

Ce se intampla daca se defecteaza senzorul ABS sau senzorul de turatie roata? Cum iti dai seama ca nu mai functioneaza?

Ce este axul cu came si ce face?

Ce este axul cu came si ce face?

Cum iti dai seama ca trebuie sa schimbi distributia masinii? Si ce se poate intampla daca distributia nu este schimbata la timp.

Senzor presiune combustibil: Ce este si ce face?

Senzor presiune combustibil: Ce este si ce face?

Senzorul de presiune combustibil este o veriga slaba a sistemului de alimentare cu combustibil, el putand sa cedeze de la temperaturi inalte.

Etrier: Ce este etrierul si ce rol are?

Etrier: Ce este etrierul si ce rol are?

Ce este etrierul si ce face el? Exista mai multe modele de etriere, cu un piston sau cu mai multe, cu doar o parte mobila sau cu ambele parti mobile.

Afla daca viitoare ta masina SH a avut daune sau KM dati inapoi