Ce este Limp Mode?

Ce este Limp Mode?

Indiferent de marca masinii pe care o conduci, ca e BMW, Honda sau Ford, trebuie sa stii ca orice masina este proiectata de asa maniera incat sa se protejeze de efectele unor defectiuni prin intermediul regimului de siguranta al motorului.

Limp Home Mode sau simplu, Limp Mode, este o functie care semnifica faptul ca autovehiculul circula in regimul de siguranta al motorului, cu alte cuvinte, un mod de functionare al autovehiculului care sa iti permita sa ajungi pana acasa sau pana la cel mai apropiat service auto.

De aceea este important sa intelegem care sunt principiile de functionare, cum sa reactionam cand se instaleaza modulul si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam. 

Autovehiculele noi, autoutilitarelor si SUV-urilor, au in dotare un sistem OBDII (on board diagnostic) care are rolul de a monitoriza cele mai importante sisteme care asigura functionarea optima a masinii.

Cu ajutorul acestui sistem, prin intermediul senzorilor din dotare, unitatea de comanda a motorului (ECU) va primi datele de la sistemele din dotare si, in cazul in care functioneaza corect, le va evalua periodic pentru a depista eventuale defectiuni.

Daca va constata disfunctionalitati, va interveni pentru a readuce sistemele in parametrii optimi de functionare si pentru a mentine stabilitatea masinii.

Daca senzorii depisteaza o problema de natura mecanica, aceasta va fi tradusa printr-o eroare care are codul OBD2(OBDII), moment care marcheaza intrarea autovehiculului in modulul de siguranta al motorului.

Citeste si despre: defectiuni auto pe care nu este bine sa le reparati singur 

Ce presupune acest mod de functionare al masinii pentru conducatorul auto?

Unitatea de comanda a motorului, din momentul in care acest modul a fost activat, intra in actiune si modifica modalitatea in care autovehiculul poate fi condus.

Daca uneori ECU va face posibila conducerea autovehicului pana la service sau pana la domiciliu, acest lucru se intampla doar in conditii de viteza modificata, cu functionalitati limitate, totul pentru a nu permite defectarea iremediabila a sistemelor.

Acesta este LIMP HOME MODE si iti va permite sa ajungi la o locatie apropiata si sa te ocupi de remedierea problemei in cel mai scurt timp.

Dar mai exista si cazuri in care intrarea in functiune a acestui modul nu permite plecarea de pe loc a masinii, fie pentru ca este oprita alimentarea cu benzina sau motorina sau pentru ca pur si simplu masina nu porneste.

Desi ne poate crea un inconvenient major, este bine sa stim ca intrarea in functiune a acestui modul ne ajuta sa protejam masina de agravarea problemelor deja instalate si de costuri suplimentare.

Citeste si despre: cum functioneaza sistemul de pornire al unui vehicul

In ce conditii se poate activa LIMP MODE?

Instalarea modulului de siguranta al motorului poate sa apara ca urmare a unei defectiuni la nivelul unei componente.

Indiferent ca este vorba de o defectiune la pompa de ulei, de un lant de distributie deteriorat, de un arbore cu came sau cotit problematic, sistemul va intra in functiune pentru a asigura protectie. O alta situatie in care putem observa instalarea modulului este aceea in care survin probleme la nivelul transmisiei.

O volanta cu defectiuni, angrenaje mecanice care nu mai functioneaza corespunzator, probleme la nivelul convertizorului de cuplu sau a arborelui de intrare, pot de asemenea sa determine masina sa intre in modulul de siguranta.

Daca in schimb un senzor sau o conexiune la acest nivel sunt defecte, acest lucru poate fi interpretat ca o defectiune care va determina intrarea in modulul de siguranta. Indiferent de cauza care a deteminat aparitia si instalarea acestuia, este bine ca masina sa fie verificata de personal specializat.

Citeste si despre: care sunt cele mai comune sisteme de siguranta ale masinii

Cum se poate gasi cauza care a determinat instalarea modulului LIMP?

Unitatea de comanda a motorului (ECU) si sistemul de propulsie (PCM) sunt cele care activeaza acest modul de siguranta.

Pentru a detemina cu precizie cauza care a dus la aparitia acestui mod limitat de functionare a masinii tale, mecanicul va inspecta in primul rand vehiculul si va descarca in prima faza toate codurile de eroare aparute in sistem. Uneori, este posibil ca o defectiune la nivel de sistem de securitate sa determine instalarea modulului.

Ca regula de baza, mecanicul este cel care trebuie sa efectueze o cercetare amanuntita a starii vehiculului si, prin interpretarea codurilor de eroare, sa poata intelege cauza care a dus la aparitia problemei si sa remedieze problema prin efectuarea de reparatii sau, in anumite cazuri, a unor simple resetari.

Citeste si despre: cei mai importanti 5 martori de bord

Cum se traduce limp mode?

Nu exista o varianta de traducere mot-a-mot, o traducere corecta pentru limp mode ar fi masina este in modul de avarie.

Sursa foto: youtube.com, cartreatments.com, staldwyngaragegloucestershire.co.uk, carfromjapan.com

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de detonatie - Bancul 1, senzorul 1 - tensiune scazuta.

Acest cod se refera la eroarea circuitului de control al incalzitorului – cilindru 2 – senzor 1 (nivel scazut).

Acest cod se refera la eroarea sistemului EVAP - defectiune la senzorul de presiune - tensiune oscilanta.

Care este cel mai fiabil motor din lume? Care motor este de ales, diesel sau benzina? Ce inseamna fiabilitatea motorului.