Ce inseamna martorul luminos ABS?

Ce inseamna martorul luminos ABS?

Martorul luminos ABS se aprinde din cauza problemelor la sistemul de antiblocare al sistemului de franare. Cauzele includ lichid de frana scazut, sigurante sarite sau semnale anormale de la senzorii de turatie a rotilor.

In timp ce conduceti, vehiculul dumneavoastra monitorizeaza constant senzorii in toata masina pentru a va asigura ca totul functioneaza ca la cartei. Unul dintre sistemele monitorizate este ABS, care reprezinta sistemul de antiblocare a rotilor.

Sistemul ABS monitorizeaza rotile pentru a va asigura ca toate se rotesc la aproximativ aceeasi viteza. Sistemul poate folosi franele pentru a mentine vehiculul sub control in situatii de alunecare.

Citeste si despre: probleme cu modulul de comanda a sistemului ABS

Ce inseamna martorul luminos ABS?

Sistemul ABS utilizeaza senzori la fiecare roata pentru a monitoriza viteza lor de rotatie. Un calculator monitorizeaza semnalele de pe toate cele patru roti si pozitia pedalei de frana pentru a asigura stabilitatea vehiculului si controlul acestuia.

In cazul in care computerul observa semnale anormale sau lipsa unui semnal de la oricare dintre senzori, acesta va lumina martorul ABS pentru a avertiza conducatorul auto despre o problema.

In afara de monitorizarea senzorilor de turatie a rotilor, computerul poate activa luminile ABS din alte motive, cum ar fi nivel scazut de lichid de frana sau sigurante arse. Unele sisteme ABS pot bloca lumina de cateva ori si apoi o lasa permanent aprinsa.

Numarul de aprinderi se refera la un cod de eroare si va poate ajuta sa identificati problema. Consultati ghidul de reparatii al vehiculului sau informatiile online pentru a determina ce va spune sistemul ABS atunci cand clipeste.

Citeste si despre: ce senzori fac ca abs-ul sa functioneze

Ce trebuie sa faceti cand martorul ABS este aprins?

Cand lumina ABS se aprinde, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa gasiti un loc sigur pentru a opri autovehiculul, opriti-l si apoi porniti-l din nou. Acest lucru va face computerul sa verifice toti senzorii pentru orice anomalii.

La fel ca si computerul de acasa, o resetare simpla poate remedia problema si lumina se va opri. Din pacate, de cele mai multe ori nu este atat de usor si ar putea fi ceva in neregula in sistem care are nevoie de identificare.

Cea mai buna optiune este sa aveti un tehnician certificat care ataseaza un instrument de scanare la masina si sa verifice eventualele coduri de eroare prezente.

Exista cateva lucruri pe care le puteti verifica acasa daca aveti unele instrumente la indemana:

• Scoateti rotile pentru a verifica senzorii de viteză ai rotilor si cablurile pentru eventualele deteriorari.

• Verificati de doua ori pentru a va asigura ca si siguranta pentru sistemul ABS nu e arsa. Retineti ca inlocuirea unei sigurante arse este doar o solutie de moment, iar siguranta se va arde probabil intr-un anumit moment din nou.

• Va trebui sa identificati ce cauzeaza arderea sigurantei. Pentru a rezolva problema in totalitate va fi necesar un instrument de scanare.

Este sigur sa conduceti cand martorul luminos al ABS-ului se aprinde?

Retineti ca este posibil ca vehiculul sa ramana in regula chiar si atunci cand indicatorul luminos ABS este pornit.

Daca nu exista alte lampi de avertizare pentru frane impreuna cu ABS-ul, veti avea in continuare capacitati normale de franare. Cu toate acestea, autovehiculul nu va va putea ajuta in caz de derapaj, deci aveti grija deosebita cand conduceti.

Vehiculul nu trebuie condus daca simtiti o eventuala pierdere a puterii de franare atunci cand aceasta lumina este aprinsa.

Citeste si despre: cum functioneaza de fapt abs-ul pe masina

Sursa foto: andystransmissionservice.ca, bigotires.com, carbrain.com

Articole similare
Discuri de frana la mana a doua

Discuri de frana la mana a doua

Exista foarte multe aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand te gandesti sa achizitionezi discuri de frana second hand.

Cod eroare OBD2 P0314

Cod eroare OBD2 P0314

Acest cod se refera la rateul unui singur cilindru aleatoriu (nu specifica care).

Supapa Wastegate: generalitati plus simptome defectiune

Supapa Wastegate: generalitati plus simptome defectiune

In acest articol vom vorbi despre o componenta foarte importanta a turbinei, mai exact despre supapa wastegate.

Anulare DPF. Merita sa faci asta?

Anulare DPF. Merita sa faci asta?

Acum, ca ai aflat care sunt riscurile si beneficiile anularii DPF, poti lua o decizie in cunostinta de cauza daca vei dori sau nu sa faci aceasta miscare.