Cum functioneaza parbrizul incalzit

Cum functioneaza parbrizul incalzit

Cu totii ne-am gasit la un moment dat in situatia neplacuta de a fi nevoiti sa dezghetam parbrizul in toiul iernii, inainte sa plecam la serviciu.

Cu siguranta nu este placut pentru nimeni sa petreaca zeci de minute razuind gheata si zapada adunata peste noapte, incercand in acelasi timp sa ne mentinem mainile incalzite si sa nu intarziem.

 

 

Din fericire, inovatia numita parbriz incalzit (cunoscuta si ca parbriz climatic) ne scapa de toate aceste probleme, avand beneficii si pe timp de vara, dupa cum vom vedea in continuare.

 

 De-a lungul anilor, diferiti producatori de automobile au fabricat lunete incalzite cu ajutorul unor filamente incorporate in interiorul sticlei. Cu totii cunoastem acele linii asemanatoare unui portativ muzical.

 

 

In timp ce ele ajuta intr-adevar la dezghetarea geamului, au un mare dezavantaj: sunt vizibile pentru sofer, mai ales cand soarele este jos sau cand ele sunt iluminate de farurile altor masini din trafic. Inventat in anii 60, parbrizul incalzit cu filamente foloseste un sistem de fire foarte subtiri incrustate intre straturile de sticla.

 

 

Citeste si despre: cand trebuie schimbat lichidul de curatare parbriz

 

 

 

 

 

Poate fi activat prin apasarea unui buton care, in termen de cateva secunde, incalzeste firele si, in consecinta, dezgheata luneta, datorita electricitatii generate. Sistemul functioneaza doar daca toate firele sunt neintrerupte.

 

 

 

Un sistem mai eficient si mai elegant de incalzire a geamurilor masinii este parbrizul incalzit, care functioneaza fara filamente vizibile.

Citeste si despre: cum sa inlocuiti stergatoarele de parbriz

 

 

Modul de functionare al parbrizelor incalzite este unul simplu. Practic, in locul filamentelor clasice si vizibile, acestea incorporeaza un strat transparent de argint conducator de curent electric, intre straturile laminate de sticla. Acesta consuma intre 400 si 500 de watti si contine un strat de mijloc care incalzeste rapid sticla si dezgheata parbrizul.

 

 

 Desi parbrizul nu va deveni fierbinte, si nici macar cald la atingere, sistemul va ridica temperatura suficient pentru a aduce suprafata geamului pentru a elimina complet condensul si depunerile de gheata si zapada. Datorita faptului ca nu contine filamente vizibile, acest sistem curata parbrizul fara a lasa urme care sa afecteze vizibilitatea.

 

 

 Chiar daca temperatura de afara este deasupra celei de inghet, interiorul autoturismului se poate aburi. Acesti aburi pot fi periculosi, deoarece obstructioneaza vizibilitatea la fel de mult ca gheata si zapada. Cu ajutorul parbrizului incalzit, poti scapa mai usor de aburul din interior, pentru a-ti vedea linistit de drum.

 

 

 

Unele parbrize incalzite contin filamente de incalzire in partea de jos, al caror scop este sa impiedice stergatoarele sa se lipeasca de geam.

 

Ca un bonus, acest sistem este extrem de util si pe timpul verii, deoarece stratul de argint este capabil sa reflecte inapoi pana la 60% dintre razele infrarosii venite de la soare, pentru a mentine interiorul masinii racoros si in sezoanele calde. Conform studiilor, un parbriz incalzit poate reduce temperatura interioara a unui automobil cu pana la 15 grade mai mult decat sticla traditionala.

 

Parbrizul incalzit are numeroase beneficii. Acesta curata gheata, elimina condensul si imbunatateste vizibilitatea. Un avantaj suplimentar este acela ca nu vei mai fi nevoit sa pornesti incalzirea sau aerul conditionat ca sa dezaburesti parbrizul, ceea ce va ajuta la reducerea consumului de combustibil si a nivelului de zgomot din interiorul masinii.

 

 

 

Citeste si despre: pot praful si noroiul sa distruga stergatoarele de parbriz

 

 

 

 

Sursa foto: safelite.com, ro.pinterest.com

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0743

Cod eroare OBD2 P0743

Acest cod se refera la eroarea circuitului ambreiajului convertizorului de cuplu - circuit electric defect.

Cod eroare OBD2 P0704

Cod eroare OBD2 P0704

Acest cod se refera la eroarea circuitului de intrare al intrerupatorului ambreiajului.

Cod eroare OBD2 P0221

Cod eroare OBD2 P0221

P 0221 – Problema de Performanta / Camp Regulator / Senzor de Pozitie / Comutator Circuit B Pedala acceleratie

Cod eroare OBD2 P0331

Cod eroare OBD2 P0331

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de detonatie - Bancul 2, senzorul 2 - performanta slaba.