Despre dispozitivul de pretensionare a centurii de siguranta

Despre dispozitivul de pretensionare a centurii de siguranta

Daca suferiti un accident auto, sistemul centurii de siguranta va intra in functiune pentru siguranta dumneavoastra, astfel incat sa nu fiti proiectat prin parbriz. Desigur, acest lucru se intampla doar in cazul in care purtati centura de siguranta.

Sistemul centurii de siguranta are o componenta numita "dispozitivul de pretensionare a centurii de siguranta", care mentine centura de siguranta blocata in timpul unui accident. Acesta este motivul pentru care centura de siguranta nu se intinde atunci cand este trasa brusc.

Citeste si despre: 5 reparatii la masina pentru prevenirea accidentelor

Principiul de functionare

Cand vehiculul dumneavoastra sufera un accident, are loc o decelerare brusca. Exista anumiti senzori ai vehiculului care detecteaza aceasta decelerare. Odata ce senzorii detecteaza acest lucru, dispozitivul de pretensionare a centurii de siguranta trimite o forta care deplaseaza un piston ascuns in sistemul centurii de siguranta.

Pistonul va roti rapid o bobina determinand cureaua centurii de siguranta sa se infasoare in jurul acesteia. Intregul proces in mai putin de o secunda. Cureaua centurii va fi practic imposibil de miscat. Odata ce purtati centura de siguranta, veti ramane in siguranta in scaunul dumneavoastra in timpul impactului unui accident.

In timp ce soferul si pasagerul stau in siguranta in scaunele lor, sistemul airbag se va activa. Sistemul centurilor de siguranta si a airbag-urilor functioneaza impreuna pentru a pastra siguranta soferilor si a pasagerilor.

Daca nu purtati centura de siguranta, airbag-ul nu va putea sa va salveze. Forta impactului ar putea fi atat de puternica incat puteti fi proiectat prin parbriz inainte ca airbag-ul sa se umfle. Stand fixat in scaun datorita centurii de siguranta, airbag-ul va poate salva viata.

Costul de inlocuire al dispozitivului de pretensionare a centurii de siguranta

Va trebui sa inlocuiti dispozitivul de pretensionare a centurii de siguranta de fiecare data cand ati suferit un accident. Nu va faceti griji, acesta nu este scump, poate costa aproximativ 200-300 lei.

Daca aveti cat de cat abilitati de mecanica, ati putea foarte usor sa il inlocuiti dumneavoastra, astfel nu veti mai plati manopera care este destul de scumpa.

Citeste si despre: cum sa cureti centurile de siguranta de la masina de unul singur

Sursa foto: driving.co.uk

Articole similare
Cel mai fiabil motor? Diesel sau benzina

Cel mai fiabil motor? Diesel sau benzina

Care este cel mai fiabil motor din lume? Care motor este de ales, diesel sau benzina? Ce inseamna fiabilitatea motorului.

Top 10 probleme de siguranta a anvelopelor pe care fiecare proprietar de masina trebuie sa le cunoasca

Top 10 probleme de siguranta a anvelopelor pe care fiecare proprietar de masina trebuie sa le cunoasca

Ai impresia ca trebuie sa schimbi anvelopele, dar nu esti sigur? Vezi 10 probleme ale anvelopelor.

Accident cu o masina fara RCA

Accident cu o masina fara RCA

Desi pare greu de crezut ca un autoturism sa nu aiba RCA, cifrele oficiale spun ca doar 72.5% din totalul vehiculelor inmatriculare au incheiat o asigurare RCA.

Cum sa cureti centurile de siguranta de la masina de unul singur

Cum sa cureti centurile de siguranta de la masina de unul singur

Pe langa scaunele care necesita continua protejare impotriva murdariei, urmatoarele pe lista sunt centurile de siguranta.