Despre leasing auto: avantaje, dezavantaje, predare

Despre leasing auto: avantaje, dezavantaje, predare

Leasingul auto este o alternativa pentru cumpararea unei masini prin credit bancar sau cu banii jos. Este asemanator cu inchirierea, in sensul ca alegi vehiculul dorit, pentru o perioada de timp prestabilita (de obicei intre 2 si 5 ani), pentru o anumita suma. Ai dreptul sa alegi modelul si specificatiile, iar contractul este croit in functie de kilometrii estimati anual, lungimea contractului, si structura platilor. Costul total al leasingului se calculeaza in functie de valoarea masinii in stare noua, valoarea estimata la finalul contractului, limita de kilometri anuali, si durata leasingului.

Tipuri de leasing

Exista doua tipuri principale de leasing: financiar si operational

Leasingul financiar este cel mai des intalnit si seamana cu un credit bancar. Concret, clientul cumpara masina printr-un imprumut, care trebuie rambursat in rate. Pe perioada contractului, firma de leasing detine masina, urmand ca abia la final masina sa intre in proprietatea clientului. Cu toate acestea, riscurile si beneficiile care vin la pachet cu dreptul de proprietate trec exclusiv asupra clientului, din prima zi a semnarii contractului.

Leasingul operational este mai rar intalnit si seamana mai mult cu un contract de inchiriere, clientul nedevenind proprietar la finalul contractului. Daca vrea sa cumpere masina definitiv, clientul este nevoit sa negocieze un pret cu firma de leasing, la expirarea contractului. Rata lunara (chiria) se va calcula in functie de gradul de depreciere a automobilului si de marja de profit a firmei de leasing.

Leasing/credit - diferente

Exista diferente majore intre leasing si credit, cea mai importanta fiind legata de dreptul de proprietata asupra masinii. In cazul leasingului, firma de leasing este proprietarul masinii, pe intreaga perioada a contractului, schimbul de proprietate facandu-se la final, dupa achitarea ratelor si a valorii reziduale de catre client. De cealalta parte, in cazul creditului bancar, proprietarul este mereu clientul.

Rambursarea anticipata este un alt aspect unde leasingul si creditul difera. La contractele de leasing, clientul nu poate rambursa anticipat intreg creditul mai devreme de un an, din motive legale. Limitarea aceasta este inexistenta in cazul creditelor, unde clientul poate rambursa anticipat in orice moment al contractului.

Perioada de finantare

O intrebare importanta in cazul leasingului este „cum alegi perioada de finantare?” Practic, cu cat perioada este mai intinsa, cu atat rata este mai mica, si, in consecinta, mai usor platibila de catre client. Pare avantajos, nu? Ei bine, este nerecomandat, iar motivul este simplu: costul total platit cu dobanda se majoreaza pe masura extinderii duratei contractului.

O perioada mai scurta a contractului este avantajoasa si din punct de vedere al cheltuielilor cu intretinerea autovehiculului. Daca sunt conduse mult timp, masinile inevitabil se vor strica. Ei bine, in primii ani, defectiunile sunt extrem de rare, astfel ca soferul va plati extrem de putin cu reparatiile.

Un alt aspect de luat in calcul: in cazul in care perioada de finantare depaseste durata de folosinta a masinii, clientul nu poate vinde masina, pentru ca nu este proprietarul ei. Astfel, el va fi nevoit sa astepta pana se incheie contractul de leasing pentru a vinde automobilul.

Citeste si despre: ce presupune predarea leasing

Avansul si valoarea reziduala

Leasingul presupune ca o parte din pretul masinii sa fie achitat de catre client, sub forma de avans. Companiile stabilesc un nivel minim al avansului (20-30%), insa, daca au posibilitatea, clientii pot plati mai mult.

Daca la semnarea contractului clientul dispune de bani in plus, este recomandat sa contribuie cu un avans mai mare. Astfel va reduce rata lunara care trebuie achitata ulterior. In caz contrar, daca avansul este mai mic, rata de leasing va creste.

Valoarea reziduala functioneaza in mod similar. Valoarea reziduala este suma de bani pe care clientul trebuie sa o plateasca la sfarsitul contractului si se exprima ca procent din pretul masinii. Cu cat este mai mare, cu atat rata lunara se va reduce, iar efortul financiar va fi amanat la finele contractului. Clientii care estimeaza ca la finalul contractului vor avea o suma de bani semnificativa, pot alege o valoare reziduala mai mare.

Valoarea reziduala poate fi si 0%. In acest caz, graficul de rambursare este identic ca in cazul unui credit. Aici, schimbul dreptului de proprietate se va face dupa achitarea ultimei rate, aceasta tinand loc de valoarea reziduala.

Ce costuri presupune leasingul?

Ca si in cazul creditelor, finantarile leasing pot fi comparate cu ajutorul dobanzii anuale efective (DAE), indicator care exprima in procente costul total al finantarii. Clientii pot compara cu ajutorul DAE toate finantarile auto disponibile (leasing si credit). Ofertele cu DAE cel mai scazut au cele mai mici costuri, iar cu in cazul unei DAE mai inalte, sunt mai scumpe.

Cel mai important cost in cazul unui contract de leasing este dobanda. Aceasta variaza in functie de mai multi factori, in special perioada de finantare si avansul platit. De obicei, cu cat este mai scurt contractul, cu atat dobanda este mai mica.

Pe langa dobanda, compania de leasing impune un comision de administrare, care se percepe o singura data, la semnarea contractului. Clientii mai achita o taxa fixa pentru serviciile logistice oferite de companie, cum ar fi inmatricularea.

Renuntarea la contractul de leasing

Exista un mod simplu mod de a renunta la contractul de leasing: achitarea anticipata a imprumutului. In acest caz, clientul trebuie sa plateasca si un comision de penalizare, asta in plus fata de soldul ramas de plata. Aceasta varianta nu este permisa in primul an de contract, deoarece legea impune ca durata contractului sa fie de minim un an.

Mai exista o solutie: cesionarea contractului catre un alt beneficiar, care trebuie sa indeplineasca insa conditiile de eligibilitate impuse de finantator. Stabilirea pretului de vanzare la care se face cesiunea este un aspect important si dificil. Se porneste de la valoarea de piata a masinii (numarul de kilometri, vechime), din care se scade soldul imprumutului ramas de achitat. De multe ori, aceasta varianta este dezavantajoasa pentru vanzator, deoarece o mare parte din contravaloarea ratelor deja platite se pierde.

Inapoierea masinii la compania de leasing nu este o solutie de a renunta la contract. Chiar si daca bunul este vandut, este posibil ca valorificarea acestuia sa se faca in pierdere, fara acoperirea integrala a datoriei. In acest caz, societatea de leasing va efectua demersurile necesare impotriva fostului utilizator pentru a acoperi pierderea.

Avantaje

Soferii care prefera leasingul in dauna altor metode de achizitionare a unei masini fac asta din doua motive principale. In primul rand, leasingul le ofera ocazia de a conduce un vehicul mai nou, care va ramane in garantie pe toata perioada contractului de leasing. Acest lucru inseamna ca interventiile de service asupra masinii vor fi extrem de rare si care va fi asigurat CASCO toata perioada.

In al doilea rand, platile lunare pentru un vehicul luat in leasing sunt de obicei mai mici decat in cazul cumpararii cu banii jos sau prin credit. Motivul? Ratele sunt bazate pe valoarea de depreciere a masinii pe perioada contractului de leasing, si nu pe valoarea totala a masinii. Ca urmare, soferii pot lua in leasing un vehicul mai aratos si mai scump decat si-ar fi permis in mod normal.

Dezavantaje

Un inconvenient al leasingului este costul mai mare decat in cazul unui imprumut, deoarece conduci un vehicul care se depreciaza rapid. Daca iei in leasing masini una dupa alta, platile lunare continua la nesfarsit. In contrast, cu cat pastrezi mai mult un vehicul dupa achitarea imprumutului, cu atat obtii mai multa valoare de la el. Pe termen lung, cel mai economic mod de a conduce este sa cumperi o masina si sa o pastrezi pana ii cad rotile.

Un alt dezavantaj este limita de kilometri specificata in contract, pe care, daca o depasesti, va trebui sa platesti penalitati. Din pacate, kilometri neparcursi nu se reporteaza. Mai mult, daca nu mentii vehicului intr-o conditie buna, va trebui sa achiti din buzunarul tau uzura, atunci cand predai masina.

Daca vrei sa scapi dintr-un contract de leasing inainte de termen, s-ar putea sa platesti sume mari deodata, care ar putea echivala cu intreaga valoare a contractului ramas.

Concluzii

Dupa cum se poate vedea, leasingul AUTO poate fi cu dus si intors, si trebuie sa ai in vedere toate aspectele atunci cand te decizi asupra lui. Totul depinde de dorintele tale si de banii pe care ii ai la dispozitie.

Citeste si despre: sfaturi achizitie masina la mana a doua

Sursa foto: thefinancialtips.com, startups.co.uk, talk-business.co.uk, koreadailyus.com

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0797

Cod eroare OBD2 P0797

Acest cod se refera la eroarea circuitului solenoidului de control a presiunii - solenoid C - solenoid blocat.

5 sfaturi de intretinere pentru masina ta

5 sfaturi de intretinere pentru masina ta

Afla cum poti prelungi viata masinii tale si cum o poti intretine cat mai bine, crescandu-i valoarea de revanzare.

Cod eroare OBD2 P2013

Cod eroare OBD2 P2013

Acest cod se refera la eroarea circuitului galeriei de admisie - tensiune ridicata - bancul 2.

La ce temperatura ingheata combustibilul masinii?

La ce temperatura ingheata combustibilul masinii?

De acum vine iarna si temperaturile vor scadea destul de mult sub pragul inghetului, asa ca ar fi bine sa stim cateva chestii destul de importante.