Motorul Volkswagen Audi 3.0 V6 TDI

Motorul Volkswagen Audi 3.0 V6 TDI

Motorul 3.0l V6 TDI a fost dezvoltat de Audi (membru al Grupului Volkswagen) si a fost introdus in 2004 ca nou motor in Audi D3 A8. Motorul 3.0 TDI a adus admiratia jurnalistilor si clientilor care au atras atentia asupra caracteristicilor dinamice fantastice. Motorul nou a fost instalat mai tarziu in modelele premium Volkswagen, cum ar fi Volkswagen Phaeton si Touareg.

Acest motor a fost proiectat de la zero si nu a avut nimic familiar cu modelul 2.5 V6 TDI. Modelul 3.0 V6 TDI ofera performante fantastice si consuma mult mai putin carburant decat modelul 2.5 TDI. Motorul este construit in jurul blocului de cilindri, care are un unghi de 90 ° V si este fabricat din fier de grafit compactat numit CGI-450.

Acest material ofera o reducere a greutatii de 5 - 10% in comparatie cu fonta cenusie. Arborii cotiti din otel forjat, pe patru rulmenti principali, intr-un cadru de suport din fonta cenusie, insurubati in carter. Motorul are doua capete cilindrice din aliaj de aluminiu.

Aceste capete au un design cu debit incrucisat, patru supape pe cilindru (doua supape de admisie si doua supape de evacuare, 24 supape total), doi arbori cu came si brate oscilante cu compensare hidraulica a cursei valvei.

Arborii cu came de evacuare sunt atasati cu arborele cu came de admisie prin intermediul unui pinion. Motorul are sisteme complexe de lanturi cu role ale arborelui cu came de admisie. Exista patru lanturi cu role simplex.

Colectoarele de admisie sunt echipate cu clape de turbionare variabile continuu. Clapeta turbionara este inchisa cand motorul este in miscare la ralanti si la turatii reduse ale motorului si este deschis cand motorul este pornit, in modul limp-home si la acceleratia maxima. 

Motorul este echipat cu un turbocompresor cu geometrie variabila BorgWarner (VGT) cu comanda de amplificare electrica si doua intercoolere paralele montate paralel pentru o mai buna racire si un design compact.

Motorul V6 TDI de 3 litri are sistem de injectie de combustibil Common Rail (CR), injector cu sapte gauri controlate cu piezo. Toate motoarele sunt echipate cu recircularea gazelor de esapament racite cu apa (EGR), catalizatorul si filtrul de particule diesel (DPF) pentru emisii reduse de gaze de esapament. Unitatea de comanda electronica a motorului Bosch EDC16 gestioneaza functionarea motorului.

Citeste si despre: motorul Volkswagen Audi 2.7 V6 TDI

Aplicabilitate

Audi B7 A4, Audi B8 A4, Audi Q7, Audi C6 A6, Audi D3 A8, Volkswagen Phaeton, Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne

Probleme ale motorului 3.0 V6 TDI si fiabilitate

Tehnic sofisticat 3.0 TDI necesita mult efort si bani pentru orice reparatie. Pe baza rapoartelor consumatorilor, din pacate, modelul 3.0 TDI V6 este aproape imposibil sa treaca peste 200.000 de mile fara revizie. Adesea, problemele grave incep sa apara dupa doar 100.000 de mile.

Intinzatorul lantului de distributie este punctul slab al acestui motor. Ruperea acestuia provoaca corodarea atunci cand motorul porneste. Primul 3.0 TDI a fost echipat cu injectori piezoelectrici, care au disparut rapid.

Acestea au oferit un deficit de combustibil furnizat cilindrilor. Ca urmare, un amestec de combustibil redus a condus la o crestere a temperaturii si la o ardere a pistoanelor.

Citeste si despre: motorul Volkswagen Audi 3.6 FSI VR6

Sursa foto: autocar.co.uk, motorchase.com

Articole similare

Care este cel mai fiabil motor din lume? Care motor este de ales, diesel sau benzina? Ce inseamna fiabilitatea motorului.

Trebuie sa fim constienti de faptul ca unul dintre cele mai importante documente pe care trebuie sa-l avem cu noi este talonul masinii.

Defectiunile provocate de supraincalzire pot fi catastrofale, fiind necesara inlocuirea motorului, daca problema nu este rezolvata din timp.

Sfaturi intretinere masina, ce trebuie sa verifici si sa intretii pentru a mentine cat mai mult masina in stare buna.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.