Motorul masinii oscileaza la ralanti?

Motorul masinii oscileaza la ralanti?

O problema obisnuita pe care proprietari de autovehicule o experimenteaza, este un ralanti oscilant, masina sta turata sau subturata cand stationeaza. O garnitura de admisie deteriorata, un orificiu de admisie a aerului sau o supapa PCV pot provoca probleme de acest gen. 

Sistemele de combustibil moderne de astazi, controlate electronic, ar putea parea complexe, dar componentele care le opereaza nu s-au schimbat foarte mult de-a lungul anilor.

Indiferent daca masina dumneavoastra este clasica sau recent scoasa pe piata, o problema obisnuita a proprietarilor de masini este un motor care nu isi mentine turatia, nici pe loc si nici in sarcina.

Exista mai multi factori care determina viteza de ralanti a motorului. Mai jos sunt prezentate cateva dintre componentele care controleaza sau determina ca viteza de mers in gol a motorului sa fie ridicata sau scazuta si moduri in care puteti rezolva aceste probleme.

De ce ralantiul masinii oscileaza?

Ralantiul motorului se refera la mentinerea motorului in functiune atunci cand vehiculul nu se afla in miscare. In general, viteza de mers in gol este suficienta pentru a mentine motorul in functiune fara a se opri. Viteza medie de mers in gol pentru masinile aflate pe piata variaza de la aproximativ 800 la 1100 de rotatii pe minut (RPM).

Ocazional, RPM-ul motorului va fi mai mare sau mai mic decat aceasta medie din mai multe motive. Unele motoare de performanta, cum ar fi cele instalate pe masini de curse, sunt proiectate sa functioneze mai mult decat in medie. In general, insa, exista doua probleme care pot determina scaderea vitezei de functionare a motorului in afara specificatiilor:

  • probleme cu supapa de control in gol;
  • scurgeri de vid sau obstructie a debitului de combustibil/aer in camera de combustie;

Cel mai bine este sa chemati un mecanic profesionist sa inspectati de ce motorul masinii sta turat sau subturat si a identifica motivul exact.

Citeste si despre: cat costa sa faci chiptuning

Ce cauzeaza ca viteza de mers in gol a motorului sa fie ridicata sau scazuta?

Pe un motor modern cu injectie de carburant, turatia motorului este controlata de unitatea de comanda a motorului (ECU) si de un modul de control al clapetei actionate electric. Atunci cand nivelul de ralanti este ridicat sau scazut, ar putea fi cauzat de o functionare defectuoasa a acestui sistem sau a oricaror componente individuale care formeaza sistemul.

Supapa de reglare a aerului in regim de ralanti comanda functionarea in gol a motorului, permitand o cantitate determinata de aer sa se amestece cu combustibil lichid si sa creeze vapori care urmeaza sa fie arsi in camera de combustie. Atunci cand acesta nu reuseste sau are probleme, impactul va schimba viteza de mers in gol a motorului.

Componente care pot avea un impact asupra vitezei de mers in gol a motorului

1. Garniturile de admisie 

Garnitura de admisie este proiectata pentru a mentine o presiune consistenta in interiorul motorului. Atunci cand garnitura esueaza presiunea nu va mai fi constanta.

2. Conductele de vid

Utilizate pentru a controla presiunea interna a vidului in interiorul motorului, conductele de aspiratie, ca si garnitura de admisie de mai sus, pot cauza probleme ale ralantiului daca sunt rupte sau nu sunt atasate corespunzator.

3. Galeria de aer

Functia de admisie a aerului este de a transfera aerul in motor. Atunci cand este deteriorata, poate trece mai mult aer, ceea ce va face ca motorul sa stea turat la ralanti. O problema a clapetei de acceleratie deteriorate va duce la aceeasi situatie, deoarece nu mai este capabila sa regleze volumul de aer care ajunge in motor.

4. Ventil PCV

Ventilul PCV sau sistemul de ventilatie a carterului elimina vaporii din motor. Cand nu functioneaza corect, motorul poate functiona la turatii diferite.

5. Timpul motorului

Turatia de mers in gol vine, de asemenea, din timpul de functionare a motorului. Atunci cand nu este programat corect, rezultatul este un motor care functioneaza prea repede sau prea lent.

Toate aceste componente pot provoca o problema cu viteza de mers in gol atunci cand nu functioneaza corect.

Citeste si despre: ce inseamna atunci cand masina evacueaza fum de culoare alba

Sursa foto: liveabout.com, carfromjapan.com, whocanfixmycar.com

Articole similare
Despre motorul D15 de la Honda

Despre motorul D15 de la Honda

Modelul D15 este un motor cu patru cilindri de 1,5 litri din seria D utilizat in vehicule mici precum Honda Civic.

Despre motorul MR20DE de la Nissan

Despre motorul MR20DE de la Nissan

Este un motor mai puternic si cuplul mai mare al motorului care este dotat cu un lant de distributie acum fiabil.

Despre motorul QG18DE de la Nissan

Despre motorul QG18DE de la Nissan

Motorul QG18DE este identic cu motorul QG16DE de 1,6 litri, dar are diametrul mai mare (80,0 mm). Ca urmare, deplasarea este de 1,8 litri.

Motorul masinii nu mai porneste?

Motorul masinii nu mai porneste?

Ca si o mica concluzie generala, acestea sunt cele mai comune probleme care pot explica de ce motorul tau este mort si refuza sa mai porneasca.

Despre motorul L15B7 de la Honda

Despre motorul L15B7 de la Honda

Producatorul nu a aplicat adevaratul VTEC Honda pentru motorul turbo de 1,5 litri - nu exista niciun mecanism de turatie variabila, doar VTС dual.

Motorul Volkswagen Audi 3.0 V6 TDI

Motorul Volkswagen Audi 3.0 V6 TDI

Motorul 3.0l V6 TDI a fost dezvoltat de Audi (membru al Grupului Volkswagen) si a fost introdus in 2004 ca nou motor in Audi D3 A8.

Metode de a reduce emisiile masinii

Metode de a reduce emisiile masinii

Una dintre problemele majore cu care ne confruntam in momentul de fata este reprezentata de problema poluarii.

Despre motorul 3UZ-FE de la Toyota

Despre motorul 3UZ-FE de la Toyota

Motorul 3UZ-FE a fost introdus pentru prima data in 2000 si a fost rezultatul evolutiei motorului de 4 litri 1UZ-FE.

Simptome probleme la evacuarea masinii

Simptome probleme la evacuarea masinii

Ce se intampla atunci cand evacuarea masinii nu se mai aude ca inainte? Vezi ce probleme ascunse poate avea masina ta in acest caz.

Despre motorul 1UZ-FE de la Toyota

Despre motorul 1UZ-FE de la Toyota

Primul membru al familiei de motoare UZ este 1UZ-FE. Un motor de 4.0 litri V8 pe benzina oferit pentru masinile de lux si sport ale Toyota si Lexus.

La cat timp trebuie sa inlocuiesti bateria masinii?

La cat timp trebuie sa inlocuiesti bateria masinii?

O baterie moarta este mult mai usor de detectat. Atunci cand incerci sa pornesti masina ea nu va mai porni deloc.

Despre motorul D4F de la Renault

Despre motorul D4F de la Renault

Motorul D4F a inlocuit vechiul D7F la sfarsitul anului 2000. Acest motor a fost proiectat, la fel ca toate seriile D, pentru masinile mici si compacte.

Despre motorul R18A de la Honda

Despre motorul R18A de la Honda

Motorul R18A de 1.8 litri a fost prezentat in 2006 pentru Honda Civic. Aceasta noua serie R a fost creata pentru a inlocui vechile motoare din seria D.

Despre motorul F18D3 de la Chevrolet

Despre motorul F18D3 de la Chevrolet

Motorul Chevrolet de 1.8 litri, cunoscut sub numele de F18D3, este un motor usor modificat T18SED.

Despre motorul VQ37VHR de la Nissan

Despre motorul VQ37VHR de la Nissan

Acest motor este utilizat de majoritatea modelelor moderne Infiniti si vehiculelor sport Nissan. Motorul de 3.7 litri este cel mai performant din seria VQ.

Despre motorul EJ20 de la Subaru

Despre motorul EJ20 de la Subaru

Probleme ale motorului EJ20 si fiabilitate. Consumul de ulei. Motivul este segmentii blocati. Acest lucru este foarte comun pentru EJ20 cu turbocompresor.

Despre motorul N42B20 de la BMW

Despre motorul N42B20 de la BMW

Acest motor in linie, cu patru cilindri, de doi litri, a aparut in 2001 cu o singura tinta – de a inlocui vechile motoare M43B18, M43TU si M44B19.

Despre motorul K20C1 de la Honda

Despre motorul K20C1 de la Honda

Motorul turbo 2.0L al lui Honda are un cap cilindric ( chiulasa ) usor din aluminiu. Galeria de evacuare este turnata cu chiulasa ca o unitate.

Despre motorul M52B20 de la BMW

Despre motorul M52B20 de la BMW

M52B20 este un motor cu 6 cilindri in linie. A fost lansat in 1994 si face parte din seria M52 care include si motoarele M52B24, M52B25, M52B28 si S52B32.

Despre motorul Wankel de la Mazda

Despre motorul Wankel de la Mazda

Motorul 13B este un motor cunoscut Mazda Wankel. Acesta a fost produs peste 30 de ani si oferit pentru multe modele Mazda, inclusiv RX-7.

Despre motorul QG16DE de la Nissan

Despre motorul QG16DE de la Nissan

Nissan Aichi Machine Industry a dezvoltat motorul QG16DE. Motorul QG18DE de 1.8 litri a fost creat pe baza sa ca si QG15DE.

Despre motorul F16D3 de la Chevrolet

Despre motorul F16D3 de la Chevrolet

Motorul de 1.6 litri al lui Chevrolet, numit F16D3, se bazeaza pe motorul F14D3 de 1.4 litri, care in sine este o copie a motorului Opel X14XE.

Despre motorul 2AZ de la Toyota

Despre motorul 2AZ de la Toyota

Motorul de 2.4 litri numit 2AZ face parte din seria AZ lansata in anul 2000. Motorul 2AZ este cel mai vechi frate al modelului 1AZ.

Despre motorul D16 de la Honda

Despre motorul D16 de la Honda

D16 este un motor de 1.6 litri cu patru cilindri din seria D de la Honda. Cel mai masiv motor de serie este modelul D16A.

Despre motorul 4G63 de la Mitsubishi

Despre motorul 4G63 de la Mitsubishi

Acesta este motorul cu patru cilindri de 2,0 litri pe benzina natural aspirat (versiunea turbo este motorul 4G63T).

Despre motorul M40B16 de la BMW

Despre motorul M40B16 de la BMW

In proiectarea acestui mic motor s-a folosit motorul M40B18, care are o capacitate de 1.8 litri si o cursa mai lunga a pistoanelor.

Despre motorul M52B28 de la BMW

Despre motorul M52B28 de la BMW

Modelul M52B28 a fost lansat in 1995 ca un nou propulsor pentru modelele E36 328i, E39 528i si E38 728i. Seria de motoare M52 a inlocuit seria M50.

Despre motorul M272 de la Mercedes

Despre motorul M272 de la Mercedes

Acest motor a aparut in 2004 ca un nou motor pentru Mercedes-Benz SLK 350 R171. Seria M272 este noua generatie de motoare V6 Mercedes.

Despre motorul EJ25 de la Subaru

Despre motorul EJ25 de la Subaru

Motorul de 2.5 litri din seria EJ a aparut in 1995. EJ25 este cel mai mare motor printre alte motoare EJ - EJ15, EJ16, EJ18, EJ20 si EJ22.

Despre motorul H4Bt de la Renault

Despre motorul H4Bt de la Renault

Motorul H4Bt, cu turbocompresor cu 3 cilindri de 0.9 litri, a fost dezvoltat impreuna cu Nissan Company.