Pilotul automat - avantaje si dezavantaje

Pilotul automat - avantaje si dezavantaje

Cele mai mult vehicule din ziua de azi sunt dotate cu sistemul pilotului automat. Scopul pilotului automat este acela de a-si stabili automat o anume viteza.

Astfel, cand luati piciorul de pe acceleratie, vehiculul va continua sa ruleze la viteza la care ati setat pilotul automat. Aveti optiunea sa dezactivati pilotul automat prin simpla apasare a pedalei de frana, acest lucru va face ca acceleratia sa revina la controlul manual.

Soferii pot controla pilotul automat chiar de pe volan. Veti gasi butoanele pilotului automat pe parte din fata a volanului sau pe partea laterala a acestuia, unde sunt si butoanele pentru stergatoarele de parbriz.

Mai intai trebuie sa accelerati manual pana la viteza dorita, odata ce atingeti aceasta viteza, apasati butonul "ON" pentru a activa sistemul de pilot automat, dupa aceea puteti sa luati piciorul de pe pedala de acceleratie.

Citeste si despre: ce este asistenta la franare sau brake assist

Pedala de acceleratie va mentine aceeasi pozitie presata fara ca piciorul dumneavoasta sa fie pe aceasta. Odata ce dezactivati pilotul automat, fie prin apasarea butonul de oprire (OFF), fie prin calcarea franei, pedala de acceleratie va fi eliberata.

Top 3 avantaje ale pilotului automat

1. Economie a combustibilului

Cand calcati pedala de acceleratie, motorul va arde combustibil. Pilotul automat pastreaza pedala de acceleratie intr-o singura pozitie, astfel incat sa nu consumati din greseala, mai mult combustibil. Acest lucru va oferi o performanta mai buna consumului de combustibil.

2. Confort mai bun la condus

Daca mergeti la drum lung, piciorul poate sa oboseasca fiind mereu apasat pe pedala de acceleratie. Cu pilotul automat, puteti sa va odihniti piciorul pe podea, deoarece vehiculul va continua sa se deplaseze cu o viteza constanta. Acest lucru va reduce sansele sa va simtiti obositi.

3. Evitati incalcarea legilor

Un conducator auto poate merge mai repede decat viteza legala fara sa isi dea seama. O modalitate buna de a evita depasirea vitezei legale este prin setarea pilotului automat la viteza legala permisa. Astfel veti fi ferit de amenzi.

Top 4 dezavantaje ale pilotului automat

1. Nu este bun pentru soferii obositi

Daca va simtiti adormiti sau obositi la volan, pilotul automat nu va ajuta. De fapt va poate face sa adormiti mult mai repede deoarece nu trebuie sa faceti multe lucruri. Acest lucru va duce cu siguranta la un accident rutier.

2. Incetinire mai grea

Daca pilotul automat este activat si trebuie sa faceti un viraj in cateva secunde, nu veti putea incetini suficient de repede pentru a face virajul. Este mai greu sa evitati lovirea altor vehicule in timp ce pilotul automat este activat.

3. Mai greu de condus in conditii meteo nefavorabile

Pilotul automat poate determina ca anvelopele sa piarda tractiunea daca conditiile meteorologice sunt nefavorabile. De exemplu, daca aveti o balta in fata, va fi mai greu sa incetiniti si sa o ocoliti avand pilotul automat activat.

4. Mai usor de distras

Avand pilotul automat activat, multi soferi prefera sa nu mai fie foarte atenti la drum, se uita in smartphone-uri sau la alte dispozitive electronice.

Chiar daca ei trebuie sa directioneze vehiculul, faptul ca nu trebuie sa mai calce acceleratia ii face sa se simta mult mai confortabil, astfel sunt distrasi de la a privi drumul.

Citeste si despre: masinile care se conduc singure, masinile autonome

Sursa foto: driving-tests.org, carbuyer.co.uk

Articole similare

Despre 8AR-FTS de la Toyota

Motorul 8AR-FTS este un motor pe benzina cu injectie directa, de 2.0 litri, din familia de motoare AR cu patru cilindri.

Cod eroare OBD2 P0422

Acest cod se refera la eroarea catalizatorului - conducta principala - bancul 1.

Cod eroare OBD2 P0404

Acest cod se refera la eroarea circuitului supapei EGR - performanta slaba.

Semne ca masina ta are nevoie de un schimb de ulei

Masina scoate un ticait cand porneste? Ralanti-ul este dur? Masina accelereaza incet? La motor se aude o bataie?

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.