Tot ce trebuie sa stii despre cauciucurile uzate

 

 

Cand vine vorba de masina pe care o conduci, e esential sa pui mereu pe primul plan calitatea si siguranta. Astfel, pe langa reviziile periodice la care trebuie sa participi pentru a te asigura ca nu te trezesti cu defectiuni la masina, trebuie sa fii mereu cu ochii si pe cauciucuri. Multi considera ca o data ce masina e achizitionata s-a terminat partea de cheltuieli. Insa adevaratele cheltuieli incep abia dupa ce masina ajunge pe mainile tale. Iar una dintre cheltuielile constante va fi reprezentata de cauciucuri, pe care trebuie sa le schimbi in momentul in care devin uzate si pun circulatia in pericol. 

Cand vine vorba de alegerea unor cauciucuri, ai mai multe variante din care poti alege: fie ca alegi cauciucuri second hand care vin la un pret mai mic, cauciucuri resapate sau cauciucuri noi noute. Insa care este varianta corecta? In cazul in care optezi pentru cauciucuri second hand, ai ajuns la tanc deoarece vom discuta despre aspectele pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de a alege un set de anvelope uzate!

 

La ce sa fii atent cand alegi un set de cauciucuri uzate?

Vestea buna e ca sunt pe piata mii de cauciucuri second hand in stare buna care pot sa reziste inca o perioada indelungata pe masina ta. In acelasi timp, aceasta alegere te va salva de cheltuieli care ti-ar goli buzunarul daca ai alege varianta de anvelope noi. Insa in cazul in care faci o alegere gresita si te pricopsesti cu un set de cauciucuri uzate in stare proasta, vei avea mai multe probleme decat beneficii. Astfel, hai sa vedem la ce anume trebuie sa fii atent inainte de a scoate banii din buzunar:

 

Afla varsta adevarata a cauciucului

Poate suntem tentati de multe ori sa vedem doar partea externa a lucrurilor, aspectul superficial al acestora. Astfel, poti gasi un set de cauciucuri care pare inca perfect funtional insa in realitate si-a depasit viata de mult. Nu trebuie sa alegi niciodata cauciucuri care sunt mai in varsta de 6 ani. Cum poti insa sa afli cu siguranta varsta unui cauciuc? Din fericire, procesul este foarte simplu la cauciucurile fabricate dupa anul 2000 (adica majoritatea cauciucurile de mana a doua pe care le vei gasi pe piata). Tot ce trebuie sa cauti este „stampila” care va aparea pe lateralul cauciucurilor. Ultimele doua cifre pe care le vei vedea inseamna anul fabricatiei si urmatoarele doua se vor referi la saptamana exacta a fabricatiei. Astfel, doar printr-o simpla privire mai atenta asupra cauciucurilor, te vei prinde exact de data de fabricatie a acestora.

 

Verifica adancimea zimtilor

Nu esti singura persoana acre face acest lucru. In momentul in care esti oprit de politia rutiera pentru orice tip de verificare tehnica, si acestia vor masura, printre multe altele, adancimea zimtilor la cauciucurile tale. Exista unelte speciale cu care poti face aceste masuratori, care iti vor spune cu exactitate cat mai e ramas din viata cauciucurilor tale. Oricare ar fi dimensiunea obtinuta, nu uita sa scazi 2 mm pentru a obtine exact adancimea utilizabila a zimtilor. Nu uita ca zimtii joaca un rol esential in calitatea si in siguranta cu care poti circula cu acest set de cauciucuri. 

 

Uita-te dupa defecte sau semnale de alarma

Dupa cum am mentionat, la prima vedere poate gasesti un set de cauciucuri uzate ce par a fi in stare perfecta, fara nici un defect evident, insa trebuie sa le supui la o analiza mai indelungata pentru a te asigura de siguranta acestora. In primul rand, verifica daca observi orice fel de bule pe lateralul cauciucurilor. Verifica daca aceste cauciucuri au suferit spargeri sau strapungeri deoarece orice fel de defectiune ar fi avut, chiar daca aceasta a fost rezolvata la momentul respectiv, in timp poate provoca pierderi de aer si sa te trezesti cu o pana frumoasa in mijlocul drumului.

 

Uitat-te la brand-ul cauciucurilor

Stiu ca de multe ori punem prea mare accent pe brand, pe marca lucrurilor, indiferent ca vorbim de cauciucuri, masini sau haine. Insa in unele cazuri alegerea unor obiecte cu reputatie poate afecta durabilitatea acestora. Si cand vine vorba de cauciucuri, elemente atat de importante ale masinii tale, nu poti risca sa alegi o marca ce nu a fost atestata deja pe piata. Chiar daca costurile vor fi putin mai mari la o marca cu reputatie si traditie, la fel si durata de viata va fi mai mare. Astfel, decat sa alegi un set de cauciucuri no-name care te vor lasa in plop dupa un an, doi, mai bine alegi din start calitatea si circuli fara probleme. 

Nu te lasa descurajat insa. Sunt multe aspecte de luat in considerare cand vine vorba de alegerea cauciucurilor ideale pentru masina ta. Insa o data ce treci prin intreg procesul de verificare si tii cont de aspectele mentionate mai sus, data urmatoare va fi floare la ureche. Nu neglija insa niciodata calitatea produselor alese pentru masina ta. 

 

Lasa un comentariu

Pentru a lasa un comentariu trebuie sa fii autentificat(a).

Autentificare

Ai o masina? Spune-ne parerea ta despre ea!

Alte articole recomandate