Trei modalitati de a repara zgarieturile masinii acasa

Trei modalitati de a repara zgarieturile masinii acasa

Masina fiecaruia dintre noi a fost afectata la un moment dat de mici accidente cum ar fi zgarieturi, saritul vopselei sau infundarea caroseriei. Acestea reprezinta probleme destul de minore din moment ce ele pot fi reparate destul de usor.

Vopseaua auto are deasupra un strat de lac care este activat si intarit prin folosirea diferitelor substante chimice. In continuare va prezentam modalitatea de a repara zgarieturi profunde sau vopseaua sarita in trei moduri diferite.

Exista 3 categorii de zgarieturi in functie de profunzimea lor - zgarieturi profunde, zgarieturi mici sau zgarieturi de suprafata. Fiecare dintre aceste tipuri de zgarieturi prezinta o rezolvare specifica.

Folosirea vopselei pentru a repara zgarieturile profunde de la nivelul caroseriei.

Zgarieturile profunde vor avea tendinta sa se accentueze si sa se agraveze in cazul in care folositi o metoda de a le repara care nu este potrivita. In continuare va prezentam sase pasi simpli pe care puteti sa ii urmati pentru a repara acest tip de zgarieturi.

1. Spalati si uscati cu grija masina.

Acest pas presupune curatarea atenta a masinii pentru a indeparta orice urma de reziduu sau de murdarie. Trebuie sa acordati o atentie speciala zonei care prezinta zgarietura si pe care urmeaza sa o reparati.

Curatarea acestei zone trebuie facuta cu deosebita atentie pentru ca aceasta in final sa fie extrem de curata. Folositi lavete de microfibra pentru a sterge si usca masina.

2. Smirgheluiti zona afectata.

Scopul acestui pas este de a indeparta straturile superficiale de vopsea. Folositi hartie de smirghel de 2000 pentru a pregati zona zgariata timp de 10-15 secunde. Dupa expirarea acestui timp verificati daca este nevoie sa continuati aceasta manopera pentru a ajunge in zona cea mai profunda a zgarieturii.

Este deosebit de important sa luati in calcul directia in care folositi hartia de smirghel. Puteti sa clatiti suprafata preparata cu apa pentru a evalua situatia.

Folositi hartie de smirghel de 150 daca zgarietura este un pic mai profunda decat stratul de lac al masinii. Asigurati-va ca nu exista urme de reziduri care sa fie prinse intre hartia de smirghel si masina, pentru ca exista pericolul ca acestea sa zgarie vopseaua.

3. Clatirea si uscarea zonei. Uscati masina cu ajutorul unei lavete de microfibra.

Dupa spalarea masinii urmeaza sa folositi o laveta din microfibra curata pentru a sterge si a usca suprafata preparata. Aveti grija sa folositi o laveta curata pentru ca folosirea unei lavete murdare poate duce la zgarierea vopselei.

4. Aplicarea catorva straturi de primer la nivelul zonei afectate

Aplicati cateva straturi de primer folosind miscari de du-te vino. Asteptati un interval de circa 5-10 minute pentru ca sa se usuce.

Aplicati dupa acest interval un nou strat de primer. Daca este posibil, incercati sa alegeti un primer a carui culoare este apropiata culorii autovehiculului dumneavoastra.

5. Aplicati cateva straturi de vopsea la culoarea masinii dumneavoastra.

Aplicati aceste straturi de vopsea in zona unde ati aplicat anterior primerul. Asteptati circa 5-10 minute intre aplicari pentru a permite vopselei sa se usuce complet.

6. Aplicarea de ceara la nivelul suprafetei reparate.

Dupa ce ati aplicat cateva straturi de vopsea, este indicat sa aplicati ceara la nivelul suprafetei pentru a impermeabiliza vopseaua. Folositi o laveta din microfibra pentru a aplica la nivelul suprafetei auto.

Puteti de asemenea sa achizitionati un astfel de kit de la orice magazin auto sau de pe internet, kit care va cuprinde toate ustensilele de care veti avea nevoie pentru a aplica ceara. 

Atunci cand efectuati aceasta manopera este bine sa aplicati un pic de presiune la nivelul suprafetei si sa folositi miscari circulare. Aplicati ceara pana in momentul in care observati ca suprafata devine lucioasa.

Citeste si despre: cum sa reparam vopseaua afectata de gainat

Cum sa indepartam zgarieturile mici prin folosirea unui produs destinat indepartarii zgarieturilor?

Conform specialistilor in domeniu, folosirea unui astfel de produs reprezinta solutia ideala atunci cand vrem sa indepartam zgarieturile mici de la nivelul caroseriei.

1. Spalarea masinii.

Inainte de a incepe procesul de indepartare a zgarieturii propriu-zise ar trebui sa curatati masina pentru a va asigura ca nu exista reziduuri la nivelul acestor zgarieturi. Curatati cu atentie zona afectata inainte de a aplica orice tip de produs pentru ca orice reziduu existent la acest nivel poate determina aparitia de noi zgarieturi.

Folositi sampon auto si lavete de microfibra sau bureti speciali pentru a curata masina. Uscati apoi suprafata caroseriei folosind lavete de microfibra pentru a pregati masina pentru urmatorul pas.

2. Achizitionarea unui produs de indepartare a zgarieturilor.

Un astfel de produs poate fi achizitionat sub forma de kit din magazinele de specialitate. Acest kit include de obicei o solutie dar si un burete pentru aplicarea produsului. 

3. Aplicati cantitatile recomandate la nivelul buretelui.

Cantitatea care va fi folosita depinde foarte mult de recomandarea producatorului, dar si de zona zgariata. Aplicati solutia la nivelul buretelui si curatati zona afectata.

4. Aplicarea solutiei la nivelul zonei afectate de zgarieturi.

Folositi miscari miscari circulare pentru a va asigura ca solutia patrunde la nivelul zonei afectate. In principal, miscarea care va este cea mai la indemana poate sa asigure pregatirea cea mai buna a zonei afectate.

Aveti grija in schimb sa nu modificati directia. Nu schimbati miscarile atunci cand aplicati produsul. Asigurati-va ca produsul este distribuit uniform la nivelul suprafetei asupra careia lucrati.

5. Clatirea solutiei.

Dupa ce ati terminat aplicarea, este indicat sa curatati zona de orice rest de solutie ramas la nivelul caroseriei. Folositi lavete de microfibra pentru a indeparta orice exces. Nu permiteti ca solutia sa se usuce la nivelul masinii.

6. Repetati procedura de doua trei ori in cazul in care acest lucru este necesar.

In cazul in care observati ca zgarieturile sunt inca vizibile puteti sa repetati manopera de mai sus de doua-trei ori. Nu repetati acest proces de prea multe ori pentru ca puteti sa distrugeti lacul protector al vopselei.

Citeste si despre: pasi pentru a elimina petele din tapiterie

Reparatia zgarieturilor de la nivelul vopselei cu ajutorul pastei de dinti.

Reparatiile zgarieturilor de suprafata reprezinta cele mai simple reparatii care pot fi facute unei masini. Folositi un tub de pasta de dinti pentru a repara aceste zgarieturi.

1. Evaluati starea zgarieturilor prezente.

In primul rand ar trebui sa verificati daca zgarieturile sunt de suprafata sau nu cu ajutorul unghiei. Pentru a face aceasta verificare treceti cu unghia la nivelul zonei zgariate sau unde vopseaua este sarita.

In cazul in care unghia se agata la acest nivel inseamna ca zgarietura nu este una de suprafata. In caz contrar, utilizarea pastei de dinti pentru a repara o zgarietura superficiala poate fi alegerea corecta.

2. Curatarea zonei zgariate.

Inainte de a aplica pasta de dinti la nivelul zonei zgariate trebuie sa curatati cu foarte mare atentie zona afectata si apoi sa o uscati. Zona trebuie sa fie extrem de curata pentru a nu permite zgarierea suplimentara a vopselei autoturismului. Puteti alege sa duceti masina la o spalatorie auto sau sa va curatati masina singuri acasa.

In cazul in care alegeti sa va spalati masina acasa ar trebui sa folositi un furtun pentru a curata intreaga masina. Aplicati apoi solutia cu sampon auto cu ajutorul unei perii destinate curatarii autoturismelor sau cu ajutorul unui burete de dimensiuni mari.

Aplicati solutia de spalare la nivelul intregii suprafete. Clatiti si stergeti apoi intreaga suprafata a masinii folosind prosoape curate sau lavete de microfibra.

3. Aplicarea pastei de dinti la nivelul unei lavete de microfibra.

S-ar parea ca pasta de dinti cu efect de albire are efect mai bun decat celelalte tipuri de pasta de dinti pentru a indeparta zgarieturile.

In cazul in care nu aveti o astfel de pasta de dinti, puteti folosi orice pasta de dinti pe care o aveti la indemana. Aplicati o cantitate suficienta la nivelul unei lavete de microfibra curate.

4. Aplicarea pastei de dinti la nivelul zonei afectate folosind miscari circulare.

Faceti miscari circulare pentru a indeparta zgarieturile superficiale. Continuati aceste miscari folosind presiune medie. 

5. Clatirea excesului de pasta de dinti.

Cand ati terminat procesul de indepartare a zgarieturilor, folositi un furtun pentru a clati substanta de la nivelul caroseriei. Folositi apoi o laveta din microfibra pentru a sterge zona.

6. Repetati intregul proces de doua ori.

Este posibil ca aplicarea pastei de dinti o singura data sa nu aiba efectele scontate. In acest caz este recomandat sa repetati procesul inca o data sau de doua ori daca este necesar.

Verificati apoi zona pentru a vedea daca zgarieturile mai sunt inca vizibile. Nu repetati acest proces mai mult de trei ori pentru ca exista riscul de a distruge lacul protector al vopselei.

Citeste si despre: pasi despre cum sa scapi de rugina masinii

Sursa foto: quora.com, autoguru.com.au, gopaintsprayer.com, thevehiclelab.com, bestconsumerreviews.com, britishleylandautocenter.com, goauto.ca, diytips.com

Articole similare
Ce placute de frana sa aleg pentru masina mea?

Ce placute de frana sa aleg pentru masina mea?

In functie de nevoia voastra, de masina pe care o detineti si de mediul in care conduceti, puteti alege usor placutele de frana necesare.

5 probleme majore ale autoturismelor

5 probleme majore ale autoturismelor

Este indicat sa ii acorzi atentie si sa recunosti semnalele pe care masina ti le transmite atunci cand are o problema. Unele probleme pot fi majore.

Cod eroare OBD2 P0463

Cod eroare OBD2 P0463

Acest cod se refera la eroarea senzorului nivelului de combustibil - tensiunea de intrare ridicata.

Tot ce trebuie sa stii despre garnitura galeriei de admisie

Tot ce trebuie sa stii despre garnitura galeriei de admisie

Ce face galeria de admisie? Simptomele unei garnituri de galerie de admisie pe cale sa se defecteze?