Volvo V90 scoate fum negru?

Volvo V90 scoate fum negru?

In ultimul articol am vorbit despre principalele motive din cauza carora masina scoate fum alb. Cum am spus si acolo, mai exista doua tipuri de fum care te pot ingrijora, fumul negru si cel albastrui.

Astazi o sa enumeram principalele motive din cauza carora Volvo V90 scoate fum negru? scoate fum negru pe evacuare. Orice tip de fum scos de masina ar trebui sa te ingrijoreze, fie ca este alb, negru, gri, albastrui. Fiecare tip de fum inseamna ca trebuie sa scoti bani din buzunar pentru a rezolva problema.

In articolul de astazi o sa vorbim despre cauzele aparitiei fumului negru si posibile reparatii.

Ce inseamna cand Volvo V90 scoate fum negru?

Fumul negru apare dintr-un singur motiv. Amestecul de aer cu carburant nu mai este in parametrii. Amestecul care ajunge in interiorul cilindrilor are prea mult carburant.

Daca masina ta a inceput brusc sa scoata fum negru, merge normal si nu observi schimbari evidente, ai de verificat cateva piese usor accesibile:

 • filtrul de aer, el poate fi infundat si motorul nu mai primeste aerul de care are nevoie pentru o functionare corecta;
 • senzorii de pe admisie. De asemenea, un senzor defect poate limita fluxul de aer;
 • regulatorul de presiune al combustibilului;
 • injectoare. Un injector cu corectii mari poate scuipa mult mai mult carburant decat are nevoie masina.

Fata de situatia in care masina scoate fum alb sau albastrui, situatia in care te afli acum este un pic mai pozitiva. Fumul negru la Volvo V90 nu anunta o problema grava la motor, insa noi iti recomandam sa rezolvi problema lui cat mai curand. Orice problema mica va creste in timp si va trage dupa ea alte piese pe care le va strica. Un injector defect poate topi un cap de piston fara probleme. In plus, fumul negru polueaza mult si masina ta va consuma mult mai mult carburant inutil.

Inainte de a iti spune care sunt cele mai comune cauze ale fumului negru, va trebui sa te asiguri ca el este negru si nu gri sau cu tente de gri in el. Daca fumul nu este complet negru si vezi urme de gri in el, problema este mai mare acum. Cand fumul este gri inseamna ca turbina a inceput sa manance ulei sau chiar furtunul ei sa fie crapat.

Hai sa vorbim acum despre subiectul principal al articolului nostru. De ce scoate Volvo V90 fum negru?

Care sunt principalele piese care pot genera fumul negru la masina:

Filtru de aer infundat, neschimbat, cum am spus si mai sus. Amestecul de combustibil se face cu aer. Aerul trebuie sa ajunga intr-o cantitate decisa de ecu in motor. Daca filtrul de aer este infundat, doar putin aer ajunge in motor, diferenta de aer va fi inlocuita de combustibil. In felul asta amestecul va fi prea bogat in carburant si masina va incepe imediat sa scoata fum negru pe evacuare. Este foarte usor sa verifici singur si chiar sa inlocuiesti filtrul de aer. Asigura-te ca se inlocuieste la 6 luni, 1 an maxim.

Daca masina scoate fum in sarcina sau cand accelerezi brusc timp de doar 1-2 secunde, nu este o problema grava. Masina nu are timp sa faca brusc corectiile, la fel de repede cat ai apasat pe pedala de acceleratie.

Verifica injectoarele la Volvo V90

Masinile moderne au injector pe fiecare cilindru in parte care este responsabil cu cantitatea de combustibil care ajunge in motor. Injectorul nu trebuie sa curga sau sa scape combustibil. Nu va imaginati ca el arunca combustibil in cilindrii. Injectorul are rolul de a pulveriza carburantul, creand o ceata care se amesteca omogen cu aerul si este prezenta in tot cilindrul pentru a crea o ardere cat mai corecta si fara rateuri.

Cand injectorul incepe sa curga, pe tester o sa vedeti niste corectii mai pe el dar si pe perechea lui. Pistoanele lucreaza in sincron, 1 cu 4 si 2 cu 3. Daca injectorul 4 are corectii, injectorul 1 va compensa problemele create de 4, pentru ca motorul sa mearga rotund. De fiecare data cand un injector iese din parametrii, motorul incepe sa scoata fum pe evacuare.

Senzor MAF defect la Volvo V90

Senzorul maf se ocupa tot de aer. Pana acum ai observat sigur ca tot articolul este legat de amestecul aer/carburant. MAF decide cat aer ajunge in cilindrii. Daca el decide sa trimita mai putin aer, combustibilul va ajunge in cantitati mai mari si iar motorul scoate fum negru. Daca s-a defectat senzorul maf, ecu nu mai primeste informatii de la el si automat nu stie cum sa dirijeze admisia.

Segmentii de la pistoane sunt defecti

Orice piston are trei segmenti montati, segmentul de ardere, de ungere si de compresie. Automat un segment are un rol separat de celelalt. Un segment opreste uleiul sa ajunge direct in camera de ardere. Imediat ce segmentii nu mai etanseaza cum trebuie si uleiul ajunge in motor, masina va scoate fum pe evacuare.

Egr defect la Volvo V90

Prin egr trec gaze de evacuare. Din el o parte din gaze sunt trimise catre evacuare si o parte ajung inapoi in motor. Daca egr-ul este defect, nu se mai deschide si inchide cum trebuie, daca este un pic desprins de motor si trage aer rece din afara, masina va scoate repede fum negru.

Depuneri de carbon pe internele motorului. Un motor nou are zero depuneri de carbon. Din secunda in care prima combustie are loc, depunerile de carbon incep sa se acumuleze peste tot, in motor, pe supape, pe galerii, la turbo, egr, dpf. Oriunde exista gaze si mai ales gaze arse, ele se vor depune. Depunerile vom cauza intr-un moment aparitia fumului negru.

Alte probleme care pot face masina ta sa scoata fum negru:

 • pcm nu mai controleaza cum trebuie injectoarele;
 • pcm defect;
 • ecu defect;
 • senzor maf defect;
 • pierderi de vacuum;
 • probleme ale circuitului de retur ale injectoarelor;
 • regenerare fortata la dpf;
 • egr-ul este ramas blocat pe deschis.

Ce trebuie sa faci pentru a rezolva problema fumului negru la Volvo V90 ?

Sa speram ca ai noroc ( pe cat de urata este situatia ) si un martor se va aprinde in bord. Martorul care este bine sa se aprinda atunci cand masina scoate fum negru este Check-Engine. Daca s-a aprins te anunta ca ai o problema pe care ecu a identificat-o, ceea ce este bine pentru ca avem un punct de plecare pentru viitoarea reparatie. Foloseste orice scaner OBD2 si vezi ce cod de eroare a aprins check-ul in bord.

Ce coduri de eroare pot aparea la Volvo V90 cand scoate fum negru?

 • P0101, problema a senzorului MAF;
 • P0116, problema a circuitului de racire.

Daca esti ghinionist si nu apare niciun martor in bord, ia componentele de mai sus si verifica-le pe rand. Daca crezi ca te depaseste operatiunea pe care urmeaza sa o faci, du masina la service. Citind acest articol vei duce masina informat si nu o sa existe riscul sa platesti reparatii in plus.

Articole similare
Volvo C30 scoate fum negru?

Volvo C30 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo C30 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo S60 scoate fum negru?

Volvo S60 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo S60 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo S90 scoate fum negru?

Volvo S90 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo S90 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo V60 scoate fum negru?

Volvo V60 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo V60 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo XC40 scoate fum negru?

Volvo XC40 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo XC40 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo XC90 scoate fum negru?

Volvo XC90 scoate fum negru?

In articolul de fata vom scrie de ce evacueaza Volvo XC90 fum negru si ce piese pot genera fumul.

Volvo C70 scoate fum negru?

Volvo C70 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo C70.

Volvo S70 scoate fum negru?

Volvo S70 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo S70.

Volvo V40 scoate fum negru?

Volvo V40 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo V40.

Volvo V70 scoate fum negru?

Volvo V70 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo V70.

Volvo XC60 scoate fum negru?

Volvo XC60 scoate fum negru?

Am vorbit pana acum despre piesele importante si usor de verificat care pot cauza fumul negru la Volvo XC60.

Martor EPC aprins la Volvo V90

Martor EPC aprins la Volvo V90

Din pacate, pot fi nenumarate cauze din pricina carora martorul EPC se poate aprinde la Volvo V90, printre care clapeta de acceleratie.

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V90?

Cum sa cureti filtrul de particule - DPF la Volvo V90?

Daca ti-ai achizitionat Volvo V90 si are defectiuni la filtrul de particule parcurge cuvant cu cuvant articolul pentru a scapa de probleme viitoare care te pot costa o avere.

S-a oprit motorul in mers la Volvo V90

S-a oprit motorul in mers la Volvo V90

In acest articol vom incerca sa analizam cauzele care pot opri motorul brusc, in mers si sa te sfatuim ce trebuie sa faci atunci cand se opreste brusc motorul la Volvo V90.

Cum sa dai janta jos la Volvo V90

Cum sa dai janta jos la Volvo V90

Astfel de situatii se rezolva foarte repede cand esti la un service sau o vulcanizare cu renume, dar ce crezi ca se va intampla daca faci o pana si roata e blocata de butuc?

Cum sa stergi martorul check-engine la Volvo V90

Cum sa stergi martorul check-engine la Volvo V90

Alfa cum poti sterge martorul check-engine la Volvo V90. Urmareste pasii pentru a diagnostica si a rezolva eventualele probleme care cauzeaza aprinderea martorului check-engine.

Volan blocat la Volvo V90, ce pot sa fac?

Volan blocat la Volvo V90, ce pot sa fac?

Motivul pentru care volanul se blocheaza la Volvo V90 si solutii prin care puteti rezolva aceasta problema.

Cum resetezi TPMS (senzori presiune pneuri) la Volvo V90?

Cum resetezi TPMS (senzori presiune pneuri) la Volvo V90?

Diagnosticheaza si reseteaza senzorii de presiune pneuri (TPMS) de la Volvo V90. Alfa de ce martorul TPMS sta aprins in bord si ce trebuie sa faci in cazul acesta.

Schimb ulei Volvo V90 - cand si cum trebuie facut?

Schimb ulei Volvo V90 - cand si cum trebuie facut?

Neschimbarea lui la timp poate afecta grav motorul. In acest articol iti vom spune exact cand trebuie sa schimbi uleiul din motor la Volvo V90.

Martor ABS aprins la Volvo V90, ce e de facut?

Martor ABS aprins la Volvo V90, ce e de facut?

Odata aparut in bord martorul abs la Volvo V90, sistemul nu mai functioneaza, asa ca mergi mai incet cu masina mai ales daca conditiile de trafic sunt unele mai grele.

Cum sa verifici nivelul lichidului de frana la Volvo V90?

Cum sa verifici nivelul lichidului de frana la Volvo V90?

Pe rezervor sunt desenate doua linii care indica Min si Max. Completarea cu lichid de frana la Volvo V90 se face pana ajunge lichidul la linia Max.

Martorul de frana sta aprins la Volvo V90, ce sa faci?

Martorul de frana sta aprins la Volvo V90, ce sa faci?

Daca martorul sta aprins cand frana de mana este lasata jos atunci inseamna ca ati ramas fara lichid de frana la Volvo V90.

Martorul de la centura de siguranta sta aprins la Volvo V90

Martorul de la centura de siguranta sta aprins la Volvo V90

Astazi o sa vorbim despre un martor de bord foarte enervant, mai exact despre martorul de la centura de siguranta de la Volvo V90.

Volvo C70 scoate fum alb?

Volvo C70 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo C70, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo S70 scoate fum alb?

Volvo S70 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo S70, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo V40 scoate fum alb?

Volvo V40 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo V40, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo V70 scoate fum alb?

Volvo V70 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo V70, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo XC60 scoate fum alb?

Volvo XC60 scoate fum alb?

Daca ai gasit chiulasa crapata la Volvo XC60, poti fi sigur ca antigelul care raceste motorul ajunge direct in cilindrii.

Volvo S40 scoate fum alb?

Volvo S40 scoate fum alb?

In acest articol o sa ne concetram toata atentia asupra situatiei in care Volvo S40 scoate fum alb pe evacuare.

Volvo S80 scoate fum alb?

Volvo S80 scoate fum alb?

In acest articol o sa ne concetram toata atentia asupra situatiei in care Volvo S80 scoate fum alb pe evacuare.

Afla daca viitoare ta masina SH a avut daune sau KM dati inapoi