Masina este blocata in "Park", ce trebuie sa faci?

Masina este blocata in "Park", ce trebuie sa faci?

Va urcati in masina, apasati frana, porniti motorul, incercati sa puneti masina in "Drive" si observati ca levierul cutie de viteze este blocat in "Park". Nu este tocmai un moment placut, dar ce este de facut? Ce problema are cutia de viteze automata?

Cum functioneaza transmisia automata?

Multi dintre noi stim ca nu este bine sa lasi o masina in panta doar cu frana de mana trasa asa ca lasam masina in viteza, lasam masina in treapta 1 si suntem siguri ca ea nu se va mai misca de acolo. Facand asta blocam rotile motoare (cele care transmit puterea la sol).

Asta facem la cutie manuala, pentru cutie automata masina se lasa in "Park". Cutia automata foloseste un opritor ca o roata dintata, odata ce acesti dinti s-au fixat blocheaza transmisia puterii catre roti si masina nu se va mai misca.

Unele cutii automate pot fi scoase din "Park" doar apasand frana, daca nu apesi pe pedala schimbatorul pare ca fiind blocat si oricat de tare ai trage de el nu se va deplasa.

Citeste si despre: ce sa faci atunci cand frana de mana ramane blocata

Ce nu ar putea functiona cum trebuie?

Daca esti in panta si nu ai tras frana de mana inainte sa lasi masina in "park", acel opritor poate fi fortat si va fi un pic mai greu sa pui masina in "drive". In cazul asta trage frana de mana sau tine piciorul pe frana cand incerci sa scoti masina din "park"

O alta componenta care nu functioneaza cum trebuie ar putea fi sistemul de interblocare, care imobilizeaza masina in parcare chiar daca frana nu este apasata.

Ce puteti face?

Cum am spus si mai sus, in primul rand, de fiecare data cand parcati masina automata trageti si frana de mana cand vreti sa imobilizati masina. Nu lasati toata greutatea masinii sa atarne pe un opritor din cutia de viteze.

O sa va dati seama ca fortati transmisia automata atunci cand o sa scoateti masina din "park" si o sa auziti un pocnet puternic venit de la transmisie. Nu uitati, cand faceti asta tineti piciorul pe frana.

In cazul in care nu reusiti sa miscati masina, chemati o platforma pentru ca nu poate fi nici tractata. Gasiti un service care se ocupa cu asa ceva si rezolvati problema.

Citeste si despre: sistemul automat de franare, ce este si ce face

Sursa foto: carmagazine.co.uk, volkswagen.co.uk

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0718

Cod eroare OBD2 P0718

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de intrare a vitezei turbinei - tensiune oscilanta.

Metode sigure de a va proteja masina in zilele ploioase

Metode sigure de a va proteja masina in zilele ploioase

Nu lasati apa de ploaie sa stagneze mult timp pe masina. Apa de ploaie poate sa influenteze in sens negativ vopseaua.

Vibratii la masina - cum sa determini cauzele

Vibratii la masina - cum sa determini cauzele

In continuare iti prezentam unele dintre cele mai frecvente cauze care pot determina aparitia de vibratii la nivelul motorului.

5 elemente de intretinere ale vehiculului, trecute cu vederea in mod obisnuit

5 elemente de intretinere ale vehiculului, trecute cu vederea in mod obisnuit

Lista nu cuprinde toate serviciile care sunt ignorate atunci cand ar trebui sa fie efectuate, ci unele dintre serviciile cele mai frecvent trecute cu vederea.