Bujiile masinii nu mai functioneaza cum trebuie. Ce se intampla cu motorul?

Bujiile masinii nu mai functioneaza cum trebuie. Ce se intampla cu motorul?

Fara scanteie, amestecul de benzina si aer nu va lua foc niciodata, adica masina ta nu va porni niciodata fara bujii.

Bujiile primesc un curent cu un voltaj ridicat la un capat si la celalalt capat ele aprind amestecul cu ajutorul unei scantei.

Pentru o performanta optima, capatul bujiilor care emite scanteia trebuie sa fie tot timpul curat. Daca acest capat devine murdar, acest lucru va afecta felul in care motorul merge.

O bujie murdara poate avea ulei pe ea, benzina sau depuneri de carbon. In unele cazuri se pot si arde atunci cand masina merge prea mult cu motorul incins.

Cum merge motorul masinii tale cand bujiile sunt murdare?

In primul rand creste consumul masinii, motorul va incerca sa compenseze lipsa de putere prin mai multa benzina in amestec. In al doilea rand, masina nu va mai “trage” ca inainte, arderea din cilindru nu va mai respecta parametrii constructorului.

Motorul va porni greu nu numai dimineata. De fiecare data cand vei porni vei observa ca motorul nu mai porneste “la sfert”. Cu timpul o sa vezi ca motorul da rateruri, are pierderi de putere in acceleratie, se “ingatuie” si curand o sa inceapa sa mearga in 3 pistoane.

Citeste si despre: de ce sa alegi bujii de calitate

Stiu ca suna ciudat, dar bujiile se pot defecta datorita unui filtru de aer murdar. Atunci cand filtrul este murdar, motorul nu mai este oxigenat cat trebuie. In amestecul de oxigen/carburant va intra acum mai mult carburant care ocupa locul oxigenului. Aceasta ardere cu mult carburant creaza mult carbon care se depune treptat pe capul bujiei, defectant bujia ulterior. 

Noi te sfatuim sa ai tot timpul grija de masina ta si sa faci reviziile si toate schimburile necesare atunci cand trebuie, pentru ca un simplu filtru de aer care costa cateva zeci de lei poate afecta intregul motor.

Citeste si despre: cand trebuie sa schimbi cablurile bujiilor

Sursa foto: lmr.com, mechanics.stackexchange.com

Articole similare

Cum sa parchezi o masina cu cutie de viteze manuala

Cateva sfaturi pentru a parca mai usor o masina cu transmisie manuala. Cele 2 trepte de viteza de care aveti nevoie sunt: treapta intai si marsarier.

Intretinerea sistemului de directie al masinii

Cum se verifica jocul volanului? Cum iti dai seama ca directia masinii este defecta? De ce se misca volanul greu? De ce se balangane masina?

Ce trebuie sa faci cand masina ta se strica brusc?

Te poti orienta asupra masurilor pe care este bine sa le iei pentru a conduce masina in siguranta, in afara traficului si de a evalua avariile survenite.

Cum sa-ti dai seama ca filtrul de ulei pe care vrei sa il cumperi este de calitate?

Cum sa-ti dai seama ca filtrul de ulei pe care vrei sa il cumperi este de calitate?

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.