Care e diferenta intre uleiul auto mineral si cel sintetic

Care e diferenta intre uleiul auto mineral si cel sintetic

Uleiurile minerale si cele sintetice au amandoua beneficiile lor. Alegerea uleiului potrivit pentru masina ta depinde de varsta masinii si de felul cum o conduci.

Cand incerci sa gasesti cel mai bun ulei pentru motor exista o mare varietate de uleiuri de motor minerale si sintetice din care sa alegi.

In timp ce masinile initial foloseau ulei de motor conventional pentru a lubrifia si proteja piesele importante ale motorului, dezvoltarea uleiului de motor sintetic in laboratoare a dus la performante fara precedent ale uleiurilor de azi si implicit ale motoarelor.

Cum stim cand si cel fel de ulei de motor putem folosi?

Decizia depinde de vechimea masinii si de felul cum conduci. Condusul de rutina, cum ar fi naveta, necesita ulei conventional, in timp ce condusul mai intens, cum ar fi cel cu incarcatura mare sau tractare, cere un amestec sintetic mai robust. Intreaba un mecanic ce tip de ulei iti poate recomanda.

Citeste si despre: care este cel mai indicat tip de ulei de motor pentru masina ta

 

Uleiul de motor conventional

Uleiul conventional foloseste ulei de baza amestecati cu diferiti aditivi chimici care sa faca fata nevoilor de baza ale motoarelor. Intr-o gama larga de nivele de vascozitate, uleiurile existente au o calitate ce variaza de la adecvate la lubrifianti de inalta calitate.

Noile vehicule au nevoie de uleiuri sintetice mai specializate, in timp ce vehiculele care sunt des folosite in situatii de rutina, cum ar fi naveta, mersul la cumparaturi pot beneficia de avantajele uleiului conventional.

Citeste si despre: principalele avantaje ale folosirii uleiului obisnuit

Uleiul de motor sintetic

Uleiul de motor sintetic foloseste o formula de amestec speciala dezvoltata de cercetatori in mediu de laborator. Adesea aceste uleiuri folosesc o varietate de aditivi de inalta performanta pentru a oferi un nivel inalt de protectie a motorului la pornire si in timp ce ruleaza.

In plus, cele mai bune uleiuri sintetice ofera protectie impotriva acumularii de caldura, maresc durabilitatea motorului si ajuta la curatarea acestora.

Citeste si despre: ce tip de ulei sintetic este recomandat pentru masina ta

Amestecul sintetic de ulei

Este recomandat pentru motoarele care antreneaza incarcaturi grele si care opereaza la turatii inalte in activitatea zilnica.

Amestecul sintetic de ulei consta in substante sintetice dezvoltate in laborator amestecate cu uleiuri conventionale. Acest tip de ulei ofera una din cele mai bune proprietati la temperaturi joase si de rezistenta la oxidare, lucru putin intalnit la uleiurile conventionale.

Uleiul de motor High Mileage

Uleiul de motor High Mileage este un amestec special pentru masini cu kilometri multi, care au depasit 120.000 km. Cel mai bun ulei High Mileage foloseste aditivi unici care ajuta la etansarea scurgerilor de ulei in jurul garniturilor imbatranite, reduce arderea uleiului si reface compresia motorului.

Intreaba un mecanic inainte de a folosi un ulei High Mileage, deoarece unele modele mai vechi merg mai bine cu ulei sintetic normal.

Gradul uleiului de motor

Gradul uleiului de motor este cea mai buna cale de a determina ce ulei este potrivit pentru  masina ta. Cel mai comun tip de ulei din zilele noastre vine cu etichete care arata cum se comporta uleiul la anumite temperaturi.

De exemplu 5W-30 curge mai bine la o temperatura mai joasa decat 10W-30. In ambele cazuri, numarul din fata lui W, reprezinta vascozitatea la care uleiul functioneaza la temperaturi mai joase si la pornire.

Numarul dupa W, care se refera la iarna (winter), arata nivelul performantei uleiului la temperaturi inalte. Un mecanic va poate da cel mai bun sfat in legatura cu vascozitatea uleiului pe care il puteti folosi.

Citeste si despre: care este diferenta dintre uleiul 10w30 si 10w40

Sursa foto: minthilltimes.com, amcoautoparts.com, yourmechanic.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0879

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de presiune a lichidului de transmisie - circuitul D - tensiune oscilanta.

Cod eroare OD2 P0031

Acest cod se refera la eroarea circuitului de control al incalzitorului (nivel scazut).

Ce trebuie sa ai mereu in masina?

Aici am pregatit o lista ce contine cele mai esentiale 10 lucruri pe care nu le poti uita din masina la nici un drum.

Cand trebuie sa schimbi filtrul de aer?

Cum se comporta masina cand filtrul de aer este infundat? Cel mai bine este sa il verifici cand faci revizia masinii si daca este cazul sa il schimbi atunci

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.