Care este diferenta dintre uleiul 10w30 si 10w40?

Care este diferenta dintre uleiul 10w30 si 10w40?

Cei care detin un autoturism cunosc faptul ca pentru ca toate componentele mecanice ale masinii sa ruleze perfect este necesara o lubrifiere corespunzatoare, iar in acest sens se foloseste uleiul de motor. Uleiul de motor se schimba in general la 10.000 km sau la un an, depinzand de producator si de modelul vehiculului, fiind un consumabil.

Doua dintre cele mai des utilizate uleiuri de motor sunt cele 10w30 si 10w40. Intre aceste doua feluri de ulei de motor nu exista o diferenta foarte mare, insa totusi trebuie sa cunoasteti anumite aspecte pentru a sti cum se diferentiaza in ceea ce priveste vascozitatea.

In cele ce urmeaza in acest articol veti descoperi diferentele dintre cele doua tipuri de ulei si veti afla mai multe informatii despre uleiurile de motor, dar si de ce este bine sa alegeti cel mai bun ulei de motor pentru masina dumneavoastra.

Diferente intre 10w30 si 10w40

Asadar, cu siguranta va intrebati care este uleiul de motor ideal pentru masina dumneavoastra. In cazul in care doriti sa aflati raspunsul cel mai scurt, uleiul de motor 10w40 este mai gros decat uleiul de motor 10w30 la temperaturi mai ridicate.

Raspunsul pentru a alege cel mai bun ulei dintre cele doua pentru masina dumneavoastra, nu este atat de simplu precum pare, pentru ca este necesar sa cunoasteti cele mai importante elemente ale parametrilor uleiurilor de motor. Asadar, vom continua sa prezentam informatii foarte utile in acest sens.

Intelegeti vascozitatea uleiului

Atunci cand aducem in discutie vascozitatea uleiului de motor nu folosim termenul doar de dragul de a-l folosi.

Un specialist in domeniul auto stie cat este de importanta vascozitatea uleiului. In comparatie cu apa, uleiul este mai gros, putem spune ca mult mai gros chiar, asa ca daca dintr-un recipient, de exemplu, varsati pe asfalt apa si din alt recipient ulei, cu siguranta apa va ajunge mult mai rapid jos.

Ce inseamna acest lucru? Ei bine, asta inseamna ca uleiul este mult mai vascos decat apa.

Vascozitatea este un termen care poate fi intalnit atunci cand discutam despre diferite alte tipuri de lichide si este un termen care depinde foarte mult de temperatura.

De exemplu, o sticla cu ulei care ramane foarte mult timp in frigider se va transforma mai apoi intr-un material solid precum o ceara.

De mentionat este faptul ca relatia care exista intre temperatura si vascozitatea ueiului este invers proportionala, astfel ca vascozitatea uleiului creste cand temperatura scade si atunci cand temperatura creste vascozitatea uleiului scade.

In ceea ce priveste motorul masinii, dar si diferite alte componente interne ale acestuia, trebuie specificat ca au nevoie de uleiul de motor potrivit pentru a rula la parametri optimi.

In cazul in care, de exemplu, motorul genereaza caldura extrema, uleiul nu trebuie sa devina foarte subtire pentru ca in aceasta situatie nu mai este capabil sa protejeze componentele interne ale motorului, precum filtru de ulei, pompa de ulei etc.

La fel se poate spune si ca in cazul in care motorul este rece, uleiul nu trebuie sa fie exagerat de gros pentru ca daca acesta este prea gros nu poate sa curga cu mare usurinta in interior.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre vascozitatea uleiului, este foarte important sa intelegeti cum sunt denumite si clasificate tipurile de ulei.

Citeste si despre: ce se intampla atunci cand nu schimbi la timp uleiul de motor

Descifrarea gradului de ulei

Numarul de pornire al ambelor tipuri de ulei mentionate si in titlul articolului, este 10. Practic este acelasi numar. Importanta acestui numar este una foarte mare pentru ca va arata cat de usor porniti cu uleiul respectiv la temperaturi scazute, care de obicei sunt intalnite iarna.

Cu cat numarul respectiv este mai mic, cu atat fluxul va fi mai usor in momentul in care motorul este rece. Deci, uleiul care incepe cu cifra 5 se va turna mai repede decat uleiul care incepe cu cifra 10.

Litera W de pe ambalajul flaconului cu ulei de motor este prescurtarea de la WINTER (iarna), si arata ca primul numar se refera la temperatura de iarna, in timp ce ultimul numar arata cat de usor trebuie sa curga uleiul in momentul in care motorul se afla la temperatura optima a sa. 

De asemenea, ultimul numar arata cat de usor trebuie sa curga uleiul la temperaturile de vara. Cu cat acest numar este mai mare, cu atat functioneaza uleiul mai bine si protejeaza mai bine componentele interne ale motorului in momentul presiunii extreme si a caldurii.

 

Citeste si despre: top greseli care se fac cand schimbi uleiul de motor

Ce sa aleg dintre 10w30 sau 10w40 pentru masina mea?

Fara doar si poate, cea mai indicata solutie pentru a afla care este tipul de ulei potrivit pentru masina dumneavoastra este acela de a verifica manualul de service al masinii, pentru ca acolo producatorul a specificat uleiul ideal pentru motorul masinii.

De exemplu, daca locuiti intr-o zona in care de regula temperaturile sunt calde, este necesar sa va indreptati atentia spre uleiul de motor 10w40.

In schimb, in conditiile in care locuiti in regiuni in care temperaturile sunt mai reci, atunci ar fi indicat sa va indreptati atentia spre uleiul de motor 10w30, dat fiind faptul ca nu va fi o caldura prea mare afara, iar caldura care afecteaza motorul este doar cea pe care acesta o genereaza.

De mentionat este faptul ca daca locuiti intr-o zona in care climatul este mai cald, motorul poate sa fie afectat si de soare, asa ca puteti sa folositi in continuare uleiul de motor 10w30, insa acest lucru poate contribui la defectarea mult mai rapida ale componentelor interne ale motorului.

In acest caz mentionam faptul ca un ulei de motor 10w40 face o treaba mult mai buna si asigura o lubrifiere mult mai buna, protejand mult mai bine componentele metalice din interiorul motorului.

Si in aceasta situatie, precizam ca solutia cea mai buna pentru a afla ce tip de ulei este ideal pentru masina dumneavoastra este aceea de a studia cu o foarte mare atentie cartea service a masinii sau puteti sa mergeti cu masina intr-un service auto, acolo unde specialistii va vor recomanda cel mai bun ulei de motor.

Acestia avand studii de mecanica si lucrand toata ziua in acest domeniu, cu siguranta nu vor da gres cand va vor recomanda un ulei de motor pentru masina dumneavoastra.

Spre ce producator de ulei de motor trebuie sa imi indrept atentia?

Cel mai probabil, daca veti intreba 10 persoane diferite despre uleiul de motor si despre producatorul spre care trebuie sa va indreptati atentia, veti auzi 10 raspunsuri diferite.

Pentru a face cea mai buna alegere, recomandarea noastra este din nou aceea de a studia cu o foarte mare atentie cartea service a masinii si de a urma instructiunile.

Cu siguranta nu este indicat sa optati pentru un ulei de motor doar pentru ca este mai ieftin decat un alt ulei.

Alegand un ulei de calitate indoielnica, veti putea provoca daune mari pentru motorul masinii. Ca sa stiti insa, puteti opta cu incredere spre un ulei de la Castrol, Aral sau Liqui Moly, pentru ca acestea sunt branduri de top si produc uleiuri de cea mai buna calitate.

Citeste si despre: ce tip de ulei ar trebui sa folosesc

Daca detin o masina veche, trebuie sa folosesc ulei gros de motor?

Exista o multime de persoane care considera ca in cazul in care detineti o masina mai veche, este necesar sa va indreptati atentia si spre un ulei de motor mai vascos.

Atunci cand discutam despre masinile moderne (chiar daca au 10 ani vechime), este indicat sa stiti ca orificiile din blocul motor pe unde circula uleiul raman in aceeasi marime pe toata durata de viata a motorului, asa ca exista sanse extrem de mari ca un ulei care are o foarte mare vascozitate sa nu fie benefic pentru masina, ci dimpotriva, sa provoace deteriorarea pieselor interne ale motorului.

Ei bine, acum ca deja cunoasteti atat de multe informatii despre uleiul de motor, cu siguranta va va fi mai usor sa faceti alegerea corecta.

In cazul in care insa aveti dubii, este important sa mergeti cu masina intr-un service auto autorizat si sa respectati programul reviziilor pentru ca mecanicii sa va recomande cel mai bun ulei de motor pentru masina dumneavoastra.

Citeste si despre: pasi pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a realiza schimbul de ulei

Sursa foto: mechanicbase.com, drivinglife.net, blog.beforward.jp, kamou.ro, youtube.com

Articole similare

Cod eroare OBD2 P0160

Acest cod se refera la inactivitatea circuitului senzorului de oxigen ( cilindrul 2 – senzorul 2 ).

Cod eroare OBD2 P0497

Acest cod se refera la eroarea sistemului EVAP - debit redus de curatare.

Cod eroare OBD2 P0155

Acest cod se refera la defectiunea circuitului incalzitorului senzorului de oxigen ( cilindrul 2 – senzorul 2 ).

Cod eroare OBD2 P0065

Acest cod se refera la problema performantei controlului injectorului asistat de aer.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.