Pasi pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a realiza schimbul de ulei

Pasi pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a realiza schimbul de ulei

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poti face pentru a asigura o durata de viata crescuta motorului tau este schimbarea periodica a uleiului.

Schimbarea uleiului de motor permite o lubrifiere corecta a partilor componente ale acestuia, astfel incat nu se vor supraincalzi sau nu se vor uza iremediabil.

In plus, este posibil sa realizezi chiar tu aceasta manopera, cu exceptia situatiei in care filtrul de ulei sau capacul acestuia nu este localizat intr-o zona inaccesibila.

Citeste si despre: ce sa faci cand se aprinde martorul de la ulei

Pasii pe care trebuie sa ii parcurgi

Acest proces de obicei nu dureaza mai mult de o ora, in conditiile in care ai cateva cunostinte minime legate de identificarea partilor componente ale motorului si ai la indemana cateva scule potrivite.

In continuare iti descriem pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a realiza aceasta manopera.

Incalzeste motorul - este indicat sa pornesti motorul si sa il lasi sa mearga pentru doua-trei minute.

Nu este recomandat sa lasi motorul sa mearga mai mult de doua-trei minute, pentru ca in acest caz este posibil ca temperatura dezvoltata sa fie prea crescuta si sa existe riscul sa te arzi atunci cand atingi motorul.

Localizeaza si desfa busonul de golire - acesta este localizat in portiunea de sub motor. In cazul in care nu este usor accesibil, este posibil sa fie nevoie sa te bagi sub masina sau sa ridici masina de la sol.

Aseaza un recipient sub acest buson. Desurubeaza-l folosind o cheie potrivita. Lasa uleiul sa se scurga in recipientul special ales.

Desfa filtrul de ulei si goleste-l - acesta este localizat in portiunea superioara a motorului. Dupa ce l-ai localizat, desfa capacul si desurubeaza-l cu ajutorul unei chei.

Ai grija sa nu te arzi cu ulei fierbinte. Colecteaza uleiul in recipientul pe care il ai pregatit si aseaza filtrul deoparte.

Ataseaza noul filtru - in acest moment trebuie sa aplici un pic de ulei la nivelul garniturii noului filtru. Aseaza-l pe pozitie si insurubeaza-l pana cand simti ca s-a fixat.

Insurubeaza la loc busonul de golire - in cazul in care nu poti face acest lucru direct, poti sa te folosesti de o cheie potrivita.

In cazul in care acest buson este prevazut cu o garnitura, este bine sa o inlocuiesti cu una noua inainte de a-l aseza pe pozitie.

Toarna uleiul proaspat si verifica nivelul - dupa ce ai turnat cam trei sferturi din ulei, este indicat sa pornesti motorul si sa il lasi sa mearga intre 30 de secunde si un minut.

Dupa aceasta perioada, este bine sa verifici daca exista scurgeri de ulei la nivelul filtrului sau la nivelul busonului de golire.

Citeste si despre: semne ca masina necesita revizie si schimb de ulei

Apoi scoate joja, sterge-o cu un servetel si introdu-o din nou pentru a determina nivelul de ulei existent. In cazul in care este necesar, poti sa adaugi ulei pana se atinge nivelul dorit.

Schimbarea uleiului este o manopera extrem de simpla care poate fi realizata aproape de oricine. Trebuie doar sa cunosti care sunt pasii si sa ai cateva scule la dispozitie. Dupa ce vei face aceasta manopera de cateva ori, vei vedea ca vei deveni expert.

Citeste si despre: top greseli care se fac cand schimbi uleiul de motor

Sursa foto: autotrainingcentre.com, cjtire.com

Articole similare

Acest cod se refera la inactivitatea circuitului senzorului de oxigen ( cilindrul 2 – senzorul 2 ).

Motorul diesel V8 TDI de 4,2 litri se bazeaza pe versiunea de 4.0 litri. Primul V8 TDI a fost instalat in Audi A8 in 1999.

Putem spune ca masinile cu o cutie automata au devenit mult mai performante ca cele manuale, schimba treptele mai repede, sunt mai rezistente.

Acest cod se refera la eroarea pozitiei arborelui cu came – performanta sistemului (cilindrul 2) "A".

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.