Ce semnifica SAE pentru uleiul de motor?

Ce semnifica SAE pentru uleiul de motor?

In zilele noastre exista multe persoane care detin unul sau mai multe autoturisme si care stiu care este uleiul de motor potrivit pentru masina lor, mai ales dat fiind faptul ca este specificat si in cartea masinii acest lucru.

Multi proprietari de masini insa, isi duc masinila la service pentru a le face schimbul de ulei, asa ca nici macar nu vad cum arata un flacon cu ulei de motor, si nici macar nu au idee de ce pe ambalajul flaconului cu ulei de motor este trecut si termenul “SAE”.

Ei bine, persoanele care inca nu au idee ce inseamna termenul “SAE”, vor putea afla mai multe detalii in cele ce urmeaza in acest articol.

Asadar, “SAE” este de fapt prescurtarea de la “Societatea de Inginerie Automotive” si reprezinta o clasificare a uleiurilor de motor in functie de vascozitatea lor. Vascozitatea se calculeaza in functie de timpul necesar al unei cantitati de ulei (1 litru de exemplu) pentru a curge printr-o temperatura specifica.

De precizat aici este faptul ca uleiul care are vascozitate scazuta va curge mult mai repede decat uleiul care este foarte vascos.

In ceea ce priveste calitatea uleiului de motor, se pot vedea pe ambalajele flacoanelor cu ulei exemple precum SAE 5W-40, SAE 10W-40, SAE 10W-30, SAE 30.

Referitor la “W”, in ciuda faptului ca multe persoane au impresia gresita ca “W” se refera la greutate, de fapt “W” se refera la “Winter”, iar numerele mentionate anterior, ne indica debitul uleiului la 0 grade Celsius.

Referitor la numarul specificat pe flacon “W-XX”, acesta ne arata cat de vascos este uleiul la temperatura de 100 de grade Celsius.

Este important sa cunoastem acest lucru pentru a afla cat de rapid se dilueaza uleiul la o temperatura ridicate. Ca si exemplu, un ulei de motor 10W-30 se va dilata la o temperatura mai mare decat un ulei 10W-40.

Citeste si despre: care e diferenta dintre uleiul 10w30 si 10w40

Ulei de calitate vs. ulei multifunctional

Exista mai multe uleiuri de motor care contin un aditiv pentru modificarea vascozitatii, si au 11 grade stabile, iar 6 dintre acestea sunt notate cu litera “W”, iar acestea sunt urmatoarele: 0W, 5W, 10W, 20W, 20, 30, 40, 50 si 60.

Cele mai bune uleiuri de motor care pot fi folosite pentru masinile noastre sustin anumite temperaturi in care pot ramane expuse, si nu se deterioreaza.

Un amanunt important care trebuie cunoscut este acela ca uleiul de motor este foarte vascos atunci cand motorul este rece si este mult mai putin vascos atunci cand motorul functioneaza ala temperatura normala.

Ei bine, este necesar ca diferenta de vascozitate sa se faca prin utilizarea unui aditiv special cunoscut polimer, care este cunoscut ca si indice de vascozitate ameliator. 

De precizat este faptul ca un asemenea ulei poate fi folosit fara probleme pe tot parcusul anului, indiferent de diferentele de temperatura care pot exista de la un anotimp la altul.

Referitor la uleiurile unice, mai trebuie specificat ca ele se utilizeaza si la cele mai noi masini de pe piata deoarece au o vascozitate ridicata la temperaturi scazute, dar si la temperaturi foarte mari, insa acest lucru nu inseamna ca o masina de epoca de exemplu nu poate functiona cu un asemenea tip de ulei.

Calitatea acestui ulei este atat de buna, incat uleiul este recomandat si pentru diferite tipuri de utilaje, precum pentru masinile de tuns iarba de exemplu, pentru tractoare sau generatoare.

Citeste si despre: top greseli care se fac cand schimbi uleiul de motor

Clasificarea uleiurilor de motor

Atunci cand discutam despre uleiurile de motor, trebuie mentionat ca exista diferite tipuri de uleiuri care se gasesc pe piata, asa ca este indicat sa va informati in legatura cu acest lucru. Asadar, vom clasifica in continuare uleiurile de motor.

Ulei de motor conventional

Acest tip de ulei este cel mai ieftin si se poate achizitiona in vrac, de la magazinele de piese auto, sau de la depozitele de piese auto, de unde sunt aprovizionate magazinele. Aceste uleiuri de motor conventionale nu sunt bogate in aditivi, insa totusi respecta standardele API si SAE.

In cazul in care schimbati frecvent uleiul de motor, acest tip de ulei poate reprezenta o alegere inspirata.

Ulei conventional premium

Deja discutam despre un ulei de calitate mai buna, care este folosit mai des si care este de asemenea recomandat de catre producatorii auto. Cele mai populare uleiuri din aceasta categorie sunt 5W-20, 5W-30 sau chiar 10W-30.

Uleiuri complet sintetice

Acestea sunt deja uleiuri speciale, care se folosesc pentru cele mai performante motoare, care au nevoie de performante superioare si de lubrifiere perfecta. Atunci cand discutam despre uleiuri complet sintetice, discutam despre uleiuri care au fost testate special, si care sunt foarte vascoase.

Aceste uleiuri impiedica oxidarea si pot face fata cu succes defalcarilor termice.

Despre uleiurile din aceasta categorie este necesar sa amintim ca pot imbunatati eficienta combustibilului si ofera o mai buna putere a motorului, insa dezavantajul lor este pretul mai mare, dar tinand cont de aceste detalii, dar si de faptul ca sunt uleiuri de lunga durata, ele isi merita banii.

Ulei de sinteza de amestec

Aceasta categorie de ulei de motor este ideala pentru SUV-uri si pentru autocamioane. Mai exact, acest tip de ulei este unul conventional premium, care are insa o cota de sinteza.

Ulei de motor pentru multi kilometri

Exista o multime de persoane care calatoresc mult cu masina, asa ca pentru a proteja motoarele, si pentru a le ajuta sa aiba o durata de viata indelungata, folosesc uleiuri de motor speciale. Aceste uleiuri speciale contin aditivi in ulei si sunt foarte eficiente pentru aceasta categorie de soferi.

De precizat insa este faptul ca adaugarea aditivilor in uleiurile de motor poate avea si anumite dezavantaje. Chiar daca ei contribuie la o vascozitate mai buna, pot crea si anumite probleme, iar una dintre acestea ar fi diminuarea la temperaturi ridicate, motiv pentru care uleiul va deveni mai subtire.

Tocmai din acest motiv, unii producatori de uleiuri de motor aleg sa nu foloseasca aditivi pentru uleiurile lor.

Referitor la aditivii care se regasesc in motor, acestia sunt de mai multe tipuri si anume aditivi detergenti care elimina depozitele care pot fi daunatoare, aditivi pentru protectia anvelopei care protejeaza peretii cilindrilor, camele si inelele de piston, etc.

Exista de asemenea aditivi dispersanti, iar rolul lor este acela de a stoca contaminantii solizi care pot afecta motorul. Exista aditivi modificatori de frecare care au misiunea de a reduce frecarea, si exista aditivi care cresc indicele de vascozitate si care previn scurgerea uleiului.

Asadar, dupa cum se poate observa, pentru ca motorul masinii sa aiba o durata de viata indelungata, este necesara utilizarea unui ulei de motor de cea mai buna calitate.

Tocmai de aceea, este necesar, mai ales in cazul masinilor noi, sa se foloseasca uleiul de motor mentionat in cartea masinii. In cazul masinilor mai vechi, soferii pot opta pentru recomandarea specialistilor de la service.

In incheierea articolului, mai amintim odata faptul ca SAE este prescurtarea care provine de la "Societatea de Inginerie Automotive", si reprezinta denumirea vascozitatii uleiului de motor, in timp ce “W”-ul de pe ambalajul uleiului se refera la Winter.

Citeste si despre: pareri Peugeot 307

Sursa foto: kenstrans.com, jegs.com, autokappa.com, carfromjapan.com, shop.advanceautoparts.com

Articole similare
Cand trebuie sa schimbi uleiul de motor?

Cand trebuie sa schimbi uleiul de motor?

In cazul in care iti doresti ca masina ta sa functioneze la parametrii optimi este indicat sa schimbi uleiul la termenul indicat de producator.

Cat de des trebuie sa schimbi uleiul de motor?

Cat de des trebuie sa schimbi uleiul de motor?

Toata lumea are o idee diferita despre cat de des ar trebui schimbat uleiul vehiculului dumneavoastra si ce tip de ulei este cel mai bun pentru vehicul.

Care sunt ingredientele gasite in uleiul de motor?

Care sunt ingredientele gasite in uleiul de motor?

Unul dintre ingrediente este uleiul de baza sau "base oil" care se gaseste in grasimi lubrifiante, uleiuri de motor si lichide de prelucrare a metalelor.

Cum sa schimbi uleiul si filtrul de motor

Cum sa schimbi uleiul si filtrul de motor

Cand a fost ultima data cand ai schimbat uleiul? Iata mai jos modul in care poti schimba singur/a filtrul si uleiul masinii.

Ce se intampla atunci cand nu schimbi la timp uleiul de motor?

Ce se intampla atunci cand nu schimbi la timp uleiul de motor?

Uleiul joaca un rol foarte important in functionarea corecta a autovehiculului. Prin proprietatile sale permite disiparea caldurii de la nivelul motorului.

Ce culoare are uleiul de transmisie?

Ce culoare are uleiul de transmisie?

Amintiti-va ca o alta culoare decat rosu sau chihlimbar nu indica neaparat o problema. Indiferent de culoarea fluidului, trebuie sa acordati importanta.

Top greseli care se fac cand schimbi uleiul de motor

Top greseli care se fac cand schimbi uleiul de motor

Chiar daca ai facut anumite greseli in momentul in care ai schimbat uleiul este necesar ca pe viitor sa inveti din acestea si sa eviti sa le repeti.

Uleiul sintetic – este bun pentru masina ta?

Uleiul sintetic – este bun pentru masina ta?

Pe masura ce motoarele au devenit tot mai puternice si mai complicate, acestea au ajuns sa creasca economia uleiului folosit.

Ce inseamna vascozitatea uleiului de motor?

Ce inseamna vascozitatea uleiului de motor?

Este necesar sa va asigurati de vascozitatea corecta a uleiului folosit si cereti sfatul unui mecanic atunci cand inlocuiti si filtrul si uleiul.

Ce este lichidul de racire pentru motor sau antigelul?

Ce este lichidul de racire pentru motor sau antigelul?

Afla cate tipuri de antigel sunt, cand trebuie schimbat si cata apa distilata trebuie sa pui in sistemul de racire.

Semne care indica faptul ca e timpul sa schimbi uleiul de la motor

Semne care indica faptul ca e timpul sa schimbi uleiul de la motor

Fiecare posesor de autovehicul ar trebui sa cunoasca cateva informatii de baza referitoare la programul de mentenanta al masinii.

Zgomote provenite de la motor

Zgomote provenite de la motor

Un zgomot la nivelul motorului poate indica o defectiune majora sau o performanta scazuta a acestuia.

Ce tip de ulei sintetic este recomandat pentru masina ta?

Ce tip de ulei sintetic este recomandat pentru masina ta?

Cu totii stim faptul ca o masina care a rulat peste 160.000 km va avea nevoie de anumite masuri de intretinere specifice, comparativ cu o masina noua.

Informatii folositoare despre uleiul cutiei de viteze

Informatii folositoare despre uleiul cutiei de viteze

De unde stii ce ulei trebuie sa pui in cutia de viteze? Cate tipuri de ulei exista, care este rolul uleiului in cutia de viteze si cand trebuie schimbat.

Ulei de motor artificial vs traditional

Ulei de motor artificial vs traditional

Cand circula uleiul prin motor, poate aduna gunoaie. Dupa o perioada cele normale aduna gunoaie care scad din eficienta motorului.

Despre diferitele tipuri de ulei de motor sintetic

Despre diferitele tipuri de ulei de motor sintetic

Astazi vom prezenta amestecul de ulei sintetic si uleiul sintetic complet. Chiar daca va par asemanatoare exista totusi diferente intre ele.

Influenteaza vascozitatea uleiului de motor filtrul de ulei?

Influenteaza vascozitatea uleiului de motor filtrul de ulei?

Iata cateva instructiuni generale pentru potrivirea filtrului de ulei corespunzator cu vascozitatea corecta a uleiului.

Cum interpretam corect codul uleiului de motor?

Cum interpretam corect codul uleiului de motor?

Alegerea uleiului potrivit pentru masina ta inseamna mai mult decat sa te uiti la cerintele privind vascozitatea, si cerintele producatorilor si industriei.

Cand trebuie schimbat uleiul cutiei de viteze?

Cand trebuie schimbat uleiul cutiei de viteze?

Care sunt simptomele care te anunta ca trebuie sa schimbi uleiul din cutia de viteze? Vezi daca trebuie sa schimbi lichidul sau ai probleme cu cutia.

Sfaturi pentru intretinerea cutie de viteze

Sfaturi pentru intretinerea cutie de viteze

Daca observi ca masina nu mai intra in viteza cum trebuie sau simti un miros ars in masina, poti verifica de asemenea culoarea lichidului.

Ce face senzorul pentru fluxul de aer

Ce face senzorul pentru fluxul de aer

Senzorii pentru fluxul de aer nu au data de expirare si nu sunt inlcusi in lista de mentenanta a producatorului.

Cum functioneaza sistemul de lubrifiere al motorului?

Cum functioneaza sistemul de lubrifiere al motorului?

De ce este uleiul motorului important si ce face? Afla cum functioneaza lubrificarea motorului si ce trebuie sa faci sa nu ai probleme cu motorul.

Cum sa pornesti masina cand afara este foarte frig?

Cum sa pornesti masina cand afara este foarte frig?

Cum sa pornesti o masina daca nu mai ai baterie? Cum sa legi cablurile corect la baterie. Sfaturi de intretinere auto pentru vremea rece.

Cand trebuie sa-mi schimb uleiul masinii?

Cand trebuie sa-mi schimb uleiul masinii?

Uleiul de motor este sangele motorului masinii tale. Este folosit pentru a lubrifia toate piesele mobile si pentru a evita supraincalzirea componentelor.

Cum sa schimbi chiar tu uleiul motorului?

Cum sa schimbi chiar tu uleiul motorului?

Cum sa schimbi uleiul si filtrul de ulei chiar acasa? Citeste acest tutorial si asigura-te ca faci totul ca la carte.

Ce este OBD2?

Ce este OBD2?

Probabil ati vazut in bordul masinii un martor luminos aprins. Acest lucru va informeaza ca exista o problema. Daca mergeti la un mecanic, acesta va folosi un scaner OBD2.

Ulei motor: sintetic sau natural?

Ulei motor: sintetic sau natural?

Cand circula uleiul prin motor, poate aduna reziduri. Dupa o perioada uleiurile normale aduna gunoaie care scad din eficienta motorului.

Tu folosesti lubrifriant de motor? Despre Dura Lube

Tu folosesti lubrifriant de motor? Despre Dura Lube

Super Dura Lube este un amestec de inalta precizie de componente petroliere de inalta tehnologie combinate printr-un proces tehnologic unic.

Cum stii ca presiunea uleiul nu este corecta?

Cum stii ca presiunea uleiul nu este corecta?

Ce trebuie sa faci daca presiunea uleiului din motor este prea mare sau prea mica si care sunt cauzele care duc la o citire incorecta a presiunii.

Cand trebuie sa schimbi uleiul din cutia de transmisie?

Cand trebuie sa schimbi uleiul din cutia de transmisie?

Cautand un kilometraj exact in urma caruia sa fie necesar un schimb de ulei de transmisie, probabil vei gasi raspunsuri diferite de la fiecare mecanic.