Cum sa contesti o amenda de circulatie?

Cum sa contesti o amenda de circulatie?

O lege nescrisa spune ca: "Regulile sunt facute pentru a fi incalcate". Parerea mea este ca foarte mult depinde despre ce reguli vorbim. Dar sa trecem la subiect si sa spunem ca noi soferii, indiferent cat de calculati suntem, macar o data tot am primit o amenda.

Fie ca esti un vitezoman innascut, fie ca te grabeai undeva si n-ai fost atent cand ai depasit, am fost trasi pe dreapta si sanctionati de catre "Domnul Politist". Am semnat procesul verbal si ne vedem inainte de drum, aruncand probabil, nervosi, undeva prin torpedou, amenda primita.

Dar ce trebuie sa stim este ca aceasta amenda poate fi contestata din diverse motive. In articolul de astazi va vom prezenta cum puteti contesta o amenda si in ce conditii.

Contestarea unui proces-verbal de contraventie prin care politistul aplica o sanctiune soferului sau altui participant la trafic se face in 15 zile de la momentul cand este inmanat sau comunicat, conform legislatiei. Chiar daca dupa depunerea contestatiei se suspenda sanctiunea cu pricina, e preferabil ca amenda sa fie platita in cel mult 15 zile pentru a nu pierde beneficiul platii unei valori multi mai mici.

Documentul pe care-l face agentul de politie atunci cand ne amendeaza in trafic se cheama proces-verbal de contraventie si regulile in ceea ce-l priveste se regasesc in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001. Pe langa asta, anul trecut a mai intrat in vigoare un act normativ cu prevederi foarte importante pentru plata amenzilor contraventionale: Legea nr. 203/2018.

Asadar, termenul pe care il avem la dispozitie ca sa contestam in scris procesul-verbal e de 15 zile de cand politistul ni l-a inmanat sau de cand a ajuns la noi. Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, iar termenul de judecata fixat de judecator nu va depasi 30 de zile.

Depunem plangerea alaturi de dosarul cauzei, care contine probe pe care vrem sa le folosim pentru a dovedi ca avem dreptate. 

 

Citeste si despre: accident cu o masina fara rca

 

Cand putem contesta o amenda?

 

Procesul-verbal poate fi considerat anulabil in conditiile in care lipsesc sau sunt gresite mentiuni privind: datele de identificare ale contravenientului, inclusiv codul numeric personal, datele de identificare ale agentului constatator (nume, prenume, functia, institutia), data si locul incheierii procesului-verbal, descrierea faptei contraventionale (data, ora, locul imprejurarile ce pot servi la aprecierea ei), incadrarea in faptei in textul legii si identificarea exacta in descrierea prevederilor, nu in ultimul rand a lipsei semnaturii agentului constatator pe fiecare pagina a procesului verbal de contraventie.

Anumite controverse privesc nulitatea in cazul inexistentei: numelui societatii de asigurare (in cazul amenzilor rutiere), mentiunilor ca se poate achita amenda in termen de 48 de ore lucratoare in cuantum de 50%, mentiunii ca se poate formula contestatie in termen de 15 zile, a obiectiunilor tale, a datelor despre martori sau a indicarii motivului pentru care nu s-a luat nici un martor.

Desi in art. 16 aceste mentiuni sunt obligatorii, imediat, in art. 17 sunt enumerate limitativ cazurile de nulitate absoluta, ducand la intrebarea: daca sunt obligatorii, ce se intampla daca lipsesc, pot cere anularea? Practica judecatoreasca nu este unitara in acest sens, de aceea recomandabil este sa fie atacate in instanta datele lipsa sau eronate prevazute concret si limitativ in art. 17.

In privinta martorilor, textul OG 2/2001 nu contine prevederi speciale in afara de aceea potrivit careia martor nu poate fi un alt agent constatator. Altfel, e nevoie de prezenta a minim unui martor sau, in lipsa, precizarea din partea agentului constatator a motivelor pentru care procesul-verbal a fost incheiat astfel.

Un aspect important de mentionat este acela ca OG 2/2001 nu impiedica intocmirea procesului-verbal de contraventie in lipsa contravenientului, insa numai cu respectarea conditiilor de consemnare acestei situatii in mod distinct, in cuprinsul respectivului proces-verbal. Astfel, atunci cand lipseste contravenientul sau un imputernicit de-al acestuia, ori contravenientul se afla in imposibilitate de semnare a procesului-verbal, acest lucru trebuie consemnat printr-un martor.

 

Citeste si despre: ce informatii gasesti in talonul masinii

 

In consecinta, agentul constatator trebuie sa consemneze la intocmirea procesului-verbal atat situatia, cat si datele de identificare ale martorului, plus semnatura acestuia. In cazul in care intocmirea procesului-verbal se face in lipsa contravenientului, dar nu exista nici un martor sa confirme, agentul trebuie sa consemneze aceasta situatie in cuprinsul documentului. Lipsa oricarei astfel de mentiuni duce la anularea procesului-verbal.

In ceea ce priveste temeinicia faptelor consemnate, ne aflam pe un teren al subiectivismului. Concret, in acest caz se arata in motivarea contestatiei faptul ca intre situatiile consemnate si situatia din realitate exista diferente, ca aprecierea faptelor este exagerata sau imprejurarile sunt incorect descrise, inclusiv sub raportul cauzalitatii.

Pentru clarificarea situatiei se pot face si aprecieri personale, se pot invoca circumstante si ipoteze menite a inlatura caracterul contraventional al faptei, dar este important de retinut ca toate aceste sustineri trebuie probate in instanta. Instanta nu are obligatia de a retine anumite aspecte de acest fel, daca nu sunt sprijinite de dovezi concludente sau de martori.

O observatie importanta este si ca e preferabil ca amenda sa fie platita, chiar daca se contesta apoi procesul-verbal prin care a fost aplicata. De ce? Pentru ca exista acel beneficiu al platii amenzii la jumatate din minimul prevazut in lege, care se va pierde daca se asteapta decizia instantei. Din vara lui 2018, termenul acesta s-a prelungit la 15 zile, prin Legea nr. 203/2018.

Recuperarea banilor pierduti se va face oricum daca se obtine castig de cauza, dar e foarte important sa se ceara restituirea banilor odata cu contestatia.

 

Citeste si despre: sfaturi de prevenire a accidentelor

 

 

Sursa foto: findlaw.com, bankrate.com

Articole similare
De cate ori poti lua amenda de rovinieta intr-un an?

De cate ori poti lua amenda de rovinieta intr-un an?

O singura data. Conform legii in vigoare poti fi amendat o singura data pe luna indiferent de cate ori ai fost surprins de camere sau ai fost oprit de politie.

De ce sa iti pui camera video in masina si cum sa o alegi?

De ce sa iti pui camera video in masina si cum sa o alegi?

Camera video pentru bord a devenit din ce in ce mai populara in ultimii ani, datorita numeroaselor sale beneficii.

Cum sa efectuezi o oprire de urgenta?

Cum sa efectuezi o oprire de urgenta?

Indiferent de modalitatea sau de situatia care impune franarea de urgenta, cel mai important lucru este sa ramai calm.

Cum sa cumperi o rulota?

Cum sa cumperi o rulota?

Cati dintre noi nu visam sa vizitam cele mai frumoase locuri din Romania sau Europa fara sa avem grija cazarii?

Cum testezi o masina inainte sa o cumperi?

Cum testezi o masina inainte sa o cumperi?

Inainte sa iti cumperi masina de vis, indiferent daca este noua sau second hand, este important sa o testezi, pentru a fi sigur ca iei decizia cea mai buna.

Rovinieta 2021. Ce amenda primesti daca nu ai rovinieta?

Rovinieta 2021. Ce amenda primesti daca nu ai rovinieta?

Amenzile pentru rovinieta se prescriu in termen de 4 luni de la data savarsirii faptei, insa autoritatile trebuie sa trimita procesul verbal in cel mult doua luni.

Cum sa diagnosticam o pompa de apa stricata?

Cum sa diagnosticam o pompa de apa stricata?

Pentru a se racori in zilele calde de vara, motorul dvs. trebuie sa aiba un flux constant de lichid de racire furnizat de radiator peste tot prin motor.

Cum sa curatati o baterie auto?

Cum sa curatati o baterie auto?

Ridicati capota masinii si verificati bornele bateriei. Daca bornele sunt acoperite cu murdarie sau sunt corodate, acestea trebuie curatate.

Cum sa efectuezi o parcare laterala?

Cum sa efectuezi o parcare laterala?

In acest articol va vom prezenta pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a face o parcare laterala ca la carte.

Cum sa cureti o baterie auto corodata?

Cum sa cureti o baterie auto corodata?

Coroziunea la baterie poate aparea si in momentul in care nu iti folosesti masina pentru o perioada indelungata.

Cum sa obtii o faza lunga luminoasa?

Cum sa obtii o faza lunga luminoasa?

In cazul in care aprinzi faza lunga la nevoie si nu observi o mare diferenta fata de farurile obisnuite, inseamna ca trebuie sa arunci o privire sa vezi exact ce se intampla.

Cum sa alegi o masina second hand?

Cum sa alegi o masina second hand?

Ti-am pregatit cateva sfaturi utile care sa te ghideze atunci cand alegi masina potrivita, astfel incat sa fii sigur ca faci o alegere cat mai buna.

Cum sa ai o masina mai ecologica

Cum sa ai o masina mai ecologica

Nu in ultimul rand, conducatorul auto trebuie sa nu uite ca respectul fata de mediu, inseamna de fapt, respecul fata de ceilalti participanti la trafic.

Cum sa cresti valoarea masinii inainte sa o vinzi?

Cum sa cresti valoarea masinii inainte sa o vinzi?

In acest articol o sa iti oferim cateva sfaturi despre cum sa cresti valoarea masinii pentru a o vinde si mai repede. La ce trebuie sa fii atent?

Totul despre cum sa inchiriezi o masina

Totul despre cum sa inchiriezi o masina

Inchirierea auto este un proces care implica destui pasi si destule aspecte la care trebuie sa tii cont, pe care ti le vom prezenta in continuare.

Cum sa parchezi o masina cu cutie de viteze manuala

Cum sa parchezi o masina cu cutie de viteze manuala

Cateva sfaturi pentru a parca mai usor o masina cu transmisie manuala. Cele 2 trepte de viteza de care aveti nevoie sunt: treapta intai si marsarier.

Pe viitor poti scapa cu amenda daca ai ITP-ul expirat

Pe viitor poti scapa cu amenda daca ai ITP-ul expirat

Amendamentul care ar putea schimba codul rutier a trecut de comisia de transporturi si urmeaza sa fie dezbatut de parlamentari.

Cum sa incarcati o baterie auto cu gel?

Cum sa incarcati o baterie auto cu gel?

Bateriile cu gel, denumite si "celule cu gel", sunt baterii sigilate, umplute cu un gel electrolitic care reactioneaza cu placile de plumb.

Cum sa schimbi uleiul la o masina Diesel?

Cum sa schimbi uleiul la o masina Diesel?

In cazul in care detii o masina cu motor Diesel este important sa cunosti notiunile de baza in ceea ce priveste modalitatea de schimbare a uleiului.

Cum sa reinnoiesti permisul auto

Cum sa reinnoiesti permisul auto

Daca ti-a expirat permisul auto, sau e pe cale sa expire, sau ai avut ghinionul sa il pierzi, trebuie sa urmezi o procedura detaliata pentru a-l inlocui.

Cum se incarca o baterie de masina?

Cum se incarca o baterie de masina?

Incarcarea bateriei este foarte importanta pentru masina ta, dat fiind faptul ca acest lucru va contribui la cresterea duratei de viata a bateriei.

Asigurare auto expirata - ce risti daca conduci asa?

Asigurare auto expirata - ce risti daca conduci asa?

In Romania, aproximativ un sfert dintre masini circula fara asigurare RCA valabila. Unele dintre acestea au numere straine si le-a expirat asigurarea.

Poate sa inghete o baterie de masina?

Poate sa inghete o baterie de masina?

Noi ne-am intrebat si dupa un pic de reseach am aflat ca, in caz de temperaturi extreme, bateria masinii poate ingheta.

Cum sa diagnostichezi si sa repari o problema cu vibratiile aparute la motor?

Cum sa diagnostichezi si sa repari o problema cu vibratiile aparute la motor?

De obicei, o problema cu vibratia motorului nu apare dintr-odata, ci treptat si se accentueaza pe masura ce trece timpul.

Prioritatea in intersectii

Prioritatea in intersectii

Prioritatea de trece inseamna intaietatea la trecerea printr-o intersectie nedirijata a unui vehicul in raport cu celelalte care sosesc in acelasi timp din directii diferite.

Este posibil sa repari o pana de cauciuc?

Este posibil sa repari o pana de cauciuc?

Exista o singura metoda corecta de a repara. Aceasta metoda este o combinatie dintre un petic si un dop.

Pasi despre cum sa scapi de rugina masinii

Pasi despre cum sa scapi de rugina masinii

Afla cum poti scapa chiar tu de petele de rugina de pe caroserie. Citeste 2 metode de eliminare ale ruginei pe care le poti face chiar tu acasa.

Codul rutier 2020 - Capitolul VII

Codul rutier 2020 - Capitolul VII

Codul rutier 2020 - Capitolul VII este acum disponibil gratuit pe DailyDriven.ro! Actul este actualizat la zi!

Duza spalare parbriz - cum o desfundam?

Duza spalare parbriz - cum o desfundam?

Duzele de apa ale stergatoarelor sunt o caracteristica de siguranta importanta a masinii. Duzele imprastie apa pe parbriz pentru a fi curatat.

Cum sa inlocuiti stergatoarele de parbriz?

Cum sa inlocuiti stergatoarele de parbriz?

Daca stergatoarele nu functioneaza corect, va fi dificil ca ploaia si umezeala de pe parbriz sa fie indepartata.