Cum sa inlocuiesti placutele de frana?

Cum sa inlocuiesti placutele de frana?

Manopera de inlocuire a placutelor de frana este una dintre acele proceduri pe care orice conducator auto este bine sa o cunoasca. Placutele de frana, ca urmare a utilizarii intense se vor uza, ceea ce inseamna ca la un moment dat va fi nevoie sa fie schimbate.

Bineinteles ca poti apela la ajutorul unui mecanic, in cadrul unui service specializat pentru a inlocui placutele de frana. Ceea ce trebuie sa stii insa este ca aceasta manopera poate fi costisitoare.

In cazul in care ai ceva cunostinte tehnice si o oarecare manualitate, ai putea sa incerci sa schimbi singur placutele de frana. In continuare iti prezentam care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand vrei sa schimbi placutele de frana.

Citeste si despre: cum sa verifici uzura placutelor de frana

Pentru a schimba placutele de frana, vei avea nevoie de anumite unelte: lanterna, elevator auto, capre, cleme de fixare dar si de un bidon cu lichid de frana, un set nou de placute, sarma dar si anumite consumabile cum ar fi manusi de latex sau de nitril, pentru a te proteja, cateva carpe curate, ziare vechi dar si un set de scule pe care sa le poti folosi.

Ce trebuie sa faci in continuare este sa parchezi masina pe o suprafata plana. Nu trebuie sa atingi placutele de frana daca ai circulat recent cu masina deoarece acestea vor prezenta o temperatura crescuta si exista riscul de a te rani.

Cel mai bine ar fi sa lasi o perioada componentele sa se raceasca pentru a preveni aparitia unui accident. 

Pentru a inlocui placutele de frana, este necesar in primul si in primul rand sa ridici masina de la sol. Foloseste elevatoare auto adaptate greutatii masinii tale. Dupa ce ai ridicat masina de la sol la o inaltime potrivita pentru a scoate rotile, foloseste-te de capre pentru a fixa masina in pozitie.

Citeste cartea tehnica a masinii sau cauta informatii pe internet cu privire la locul in care este bine sa plasezi acesti suporti. De obicei, producatorul mentioneaza care sunt punctele de sprijin unde pot fi plasati suportii in conditii de siguranta.

In cazul in care plasezi suportii la un alt nivel, exista pericolul de a deforma caroseria. Dupa ce ai fixat masina in pozitie si ai stabilizat-o, trebuie sa desfaci prezoanele, aseaza-le deoparte si scoate roata.

De obicei, sa indepartezi roata este o manopera destul de usoara. Dupa ce ai desfacut prezoanele si ai indepartat roata, este bine sa verifici daca masina este in viteza si frana de mana este trasa, mai ales in cazul in care ti se pare ca roata se invarte in momentul in care scoti prezoanele.

Citeste si despre: placute de frana ceramice vs metalice

Indepartarea etrierului

Atunci cand indepartezi roata, primul lucru pe care il vei observa va fi discul de frana. Acesta este localizat de obicei imediat in spatele rotii.

Desi ai putea fi tentat sa incerci sa scoti direct etrierul si discul de frana, specialistii recomanda sa palpezi intai zona din spatele etrierului. Acolo vei descoperi doua suruburi care fixeaza aceasta piesa in pozitie.

Cu ajutorul unei chei de marime potrivita, desurubeaza-le si indeparteaza etrierul. Din momentul in care ai indepartat etrierul, pot sa te folosesti de sarma pe care ai pregatit-o pentru a te asigura ca nu exista presiune la acest nivel. 

Atunci cand indepartezi placutele de frana de la nivelul rotilor din spate, verifica daca frana de mana este trasa. Chiar si o presiune foarte mica exercitata la nivelul franei de mana va face ca indepartarea etrierului sa devina imposibila.

Indepartarea placutelor de frana vechi si inlocuirea acestora cu un set nou

Cel mai indicat ar fi ca inainte de a le indeparta de pe pozitie, sa stabilesti anumite repere cu privire la pozitia in care vei monta noile placute. Abia apoi le poti indeparta si inlocui.

Daca ne referim la cilindrul de frana, trebuie sa stii ca acesta este situat la interiorul etrierului. Cu ajutorul clemei poti comprima cilindrul pentru a-l potrivi in interiorul etrierului. Respecta indicatiile furnizate de producator cu privire la tehnica de schimbare a placutelor.

Reasamblarea componentelor ti se va parea o manopera extrem de facila. In continuare, strange suruburile de la nivelul etrierului. Pozitioneaza roata si aplica prezoanele. Strange-le in pozitie.

Specialistii recomanda sa nu incerci sa schimbi placutele de frana atunci cand stii ca exista o problema cu discurile de frana.

O problema localizata la nivelul discurilor de frana sugereaza de fapt ca exista o problema grava la nivelul sistemului de franare. Verifica de asemenea suprafata discului pentru a observa existenta unor santuri accentuate.

Citeste si despre: care este durata de viata a placutelor de frana

Sursa foto: napbrake.com, homedepot.com

Articole similare
Capac distribuitor defect si rotor defect

Capac distribuitor defect si rotor defect

Nu puteti permite sa aveti un vehicul cu un capac distribuitor defect sau cu un rotor defect, deoarece pot provoca o multime de probleme motorului.

Despre motorul Hyundai KIA 1.4 T-GDi

Despre motorul Hyundai KIA 1.4 T-GDi

Este membru al noii familii de motoare Kappa introdus in 2015, impreuna cu o versiune de 1.0L cu trei cilindri - Kappa 1.0 T-GDi.

Baie de ulei sau carter inferior?

Baie de ulei sau carter inferior?

Motorul efectiv este alcatuit din bloc motor, chiulasa sau capul cilindric si din carterul inferior sau baia de ulei.

Cod eroare OBD2 P0480

Cod eroare OBD2 P0480

Acest cod se refera la eroarea circuitului ventilatorului de racire a motorului - ventilatorul 1.