Cum sa stergi martorul de la Airbag - Cu sau fara tester

Cum sa stergi martorul de la Airbag - Cu sau fara tester

Martorii de bord ne avertizeaza atunci cand ceva este neinregula cu masina noastra. Check engine si martorul de la airbag sunt unele dintre cele mai importante lampi de avertizare. Dupa cum stim, aribag-urile sunt proiectate sa se declanseze de fiecare data cand exista o coliziune. 

 

Cum functioneaza airbag-urile?

 

Airbag-urile ajuta sa va salvati viata de fiecare data cand aveti viteza mare si se intampla un accident cu o alta masina sau atunci cand loviti un obiect stationar. Daca nu aveti airbag, sunt sanse foarte mari sa va loviti foarte tare cu capul de volan sau de bordul masinii.

Sistemul airbag-ului are un element de incalzire care este activat de curentul electric. Acest element de incalzire declanseaza o mica explozie in interiorul airbag-ului si in urma acestei explozii gazul rezultat (azot sau argon) face ca airbag-ul sa se umfle ca o perna. Scopul acestui proces este sa protejeze cat mai bine soferul in urma unui impact.

 

Citeste si despre: cat costa sa inlocuiesti un airbag

 

Cum sa stergi martorul airbag cu un scaner?

 

Acum, ca stim cum functioneaza un airbag haideti sa vedem cum stergem lampa de avertizare a airbag-ului. De retinut este faptul ca toate lucrarile ce se efectueaza la sistemul de airbag-uri trebuie facute de catre mecanici profesionisti daca nu sunteti 100% siguri de ceea ce faceti.

 

Verificati intrerupatorul airbag-ului pentru pasager

 

Majoritatea vehiculelor au un buton de pornire/oprire al airbag-ului pentru pasagerul din dreapta. Daca intrerupatorul este in pozitia off (oprit), atunci martorul airbag va fi aprins in bordul masinii. Este primul lucru ce trebuie verificat atunci cand martorul airbag este aprins deoarece cele mai multe cauze ale aprinderii acestui martor este in urma anularii airbag-ului pentru pasager.

 

Efectuati un test al codurilor de eroare cu un scaner OBD2

Pentru ca este unul dintre cele mai importante sisteme de siguranta, ma refer la sistemul airbag, trebuie sa facem un diagnostic corect pentru a sti exact care este problema. Trebuie sa efectuam un test cu un scaner OBD2 pentru a vedea ce coduri de eroare apar. 

 

Reparati defectiunea

 

Nu trebuie sa stergeti niciodata martorul airbag fara a remedia problema. Acest lucru poate declansa airbag-urile sau si mai rau, in caz de accident acestea nu se vor declansa. Mergeti la un mecanic si lasati-l pe acesta sa inlocuieasca piese din sistemul airbag daca nu sunteti sigur de ceea ce faceti. Scoateti bornele bateriei de fiecare data cand lucrati la airbag-urile masinii. 

 

Citeste si despre: check engine aprins in bord

 

Stergeti codurile de eroare

 

Dupa ce ati remediat problema si sunteti 100% siguri ca piesele noi pe care le-ati montat sunt instalate corect, este timpul sa stergeti martorul airbag. Pentru a face acest lucru trebuie sa folositi un scaner OBD2, fara acest scaner este imposibil sa stergeti martorul airbag si codurile de eroare. Resetati martorul airbag si asigurati-va ca a disparut de pe tabloul de bord al masinii. Daca inca nu a disparut, efectuati din nou un test OBD2 pentru a vedea daca mai apar si alte coduri de eroare.

 

Porniti masini si efectuati un test drive

 

Daca dupa ce ati pornit masina martorul airbag nu mai este aprins in tabloul de bord, atunci problema inseamna ca s-a remediat. Daca problema revine, efectuati din nou un test cu scanerul OBD2 pentru a vedea ce coduri de eroare apar si remediat problema.

Puteti sterge martorul airbag fara scaner?

 

Ar trebui sa efectuati intotdeauna un test OBD2, pentru a vizualiza ce coduri de eroare apar, inainte sa stergeti martorul airbag. La majoritatea masinilor este imposibil sa stergeti martorul airbag fara un scaner si fara sa remediati problema. Acest lucru este facut pentru propria dumneavoastra siguranta, deoarece trebuie sa reparati mereu problema ce apare in sistemul de airbag. 

La unele masini mai vechi, scoaterea bornelor de la baterie va face ca martorul airbag sa dispara asta dupa ce ati reparat problemele ce erau la sistemul de airbag.

Verificati cablajul de sub scaunul soferului sau al pasagerului pentru a vedea daca este o problema la cablajul sistemului. Daca nu este nici o problema la cablaj, atunci problema poate fi de la arcul spirala al airbag-ului.

Acest sistem de afla intre volan si coloana de directie si este proiectat pentru a ajuta la functionarea butoanelor de pe volan, la functionarea corecta a claxonului si la declansarea airbag-ului. Daca aveti probleme si cu claxonul atunci acest sistem (spirala airbag sau arc spirala airbag) este principala cauza. Pentru a umbla sau a schimba acest sistem trebuie sa demontati volanul masinii. 

Pentru a demonta volanul masinii si a localiza spirala airbag mai intai trebuie sa scoateti bornele de la baterie. Rotiti volanul masinii pana cand rotile sunt drepte. Localizati suruburile ce tin volanul blocat. Suruburile din centrul volanului tin si airbag-ul in pozitie, cautati conectorul si demontati-l, odata de l-ati demontat puteti scoate airbag-ul. Inlocuiti spirala airbag deoarece este una dintre principalele cauze ale aparitiei martorului airbag. Facand acest lucru puteti sterge martorul airbag fara un scaner OBD2.

Dupa ce ati instalat spirala airbag noua, conectati inapoi cablurile si reinstalati volanul. Pentru a testa daca noua spirala airbag functioneaza testati mai intai claxonul masinii. Verificarea cablajului airbag si a spiralei airbag si inlocuirea acestora daca este necesar, va face de multe ori ca martorul airbag sa dispara fara a folosi un scaner OBD2. Daca dupa ce ati facut aceste lucruri martorul inca este aprins in bordul masinii atunci trebuie efectuat un test OBD2 pentru a vedea erorile ce apar pe scaner. 

 

Concluzie

 

Martorul airbag-ului necesita o atentie sporita deoarece cum am spus la inceputul articolului este pentru siguranta noastra si a pasagerilor. Cauzele aprinderii martorului airbag pot fi multe, insa cele mai comune ar fi din cauza cablajului sistemului sau a spiralei airbag, ca sa ajungeti la cea din urma trebuie sa demontati volanul. Cel mai bine ar fi cand vine vorba de schimbarea sistemului airbag sa lasati masina pe mainile unui mecanic profesionist.

 

Citeste si despre: airbag-ul masinii poate sa expire

 

 

Sursa foto: angieslist.com, cashcarsbuyer.com, autoquarterly.com, oards.com

Articole similare
Ce este important sa ai tot timpul in masina?

Ce este important sa ai tot timpul in masina?

Este esential sa ai tot timpul dupa tine cateva articole care te pot ajuta in situatii de urgenta, unele din ele chiar fiind obligatorii prin lege.

Cod eroare OBD2 P0591

Cod eroare OBD2 P0591

Acest cod se refera la eroarea circuitului electric al pilotului automat - zona B - performanta slaba.

Cod eroare OBD2 P0259

Cod eroare OBD2 P0259

Acest cod se refera la eroarea controlerului de combustibil al pompei de injectie - controlerul B - presiune ridicata.

Cod eroare OBD2 P0763

Cod eroare OBD2 P0763

Acest cod se refera la eroarea solenoidului C de schimbare a treptelor de viteza - circuit electric defect.