Este sigur sa conduci cu un motor gripat?

Este sigur sa conduci cu un motor gripat?

Exista numeroase motive care pot duce la functionarea incorecta a motorului:

- injector infundat sau care nu functioneaza in parametri;

- bujii defecte, murdare, cu depuneri mari de carbon pe ele, etc;

- pierderi de compresie;

- garnitura de chiulasa care nu mai etanseaza;

- bobina de inductie defecta;

- segmenti tocati.

Repararea unui motor poate fi foarte complicata in functie de ce piesa este afectata. Daca motorul nu functioneaza in parametri o sa iti dai usor seama si trebuie neaparat sa duci masina in service, unde ii poti verifica compresia, un mecanic poate verifica bujiile si injectoarele si poate asculta supapele cu un stetoscop.

Citeste si despre: care sunt cele mai comune defectiuni ce apar la motor

Care sunt semnele unui motor care nu functioneaza corespunzator?

 

Zgomot puternic de la motor insotit de fum alb/albastru/negru pe evacuare

Pe langa asta o sa simti miros de ulei sau antigel. In cazul in care simti miros puternic de antigel si masina scoate mult fum alb pe evacuare se poate ca si camasa cilindrilor sa fie distrusa si sa permita antigelului sa ajunga in camera de ardere, motorul se va gripa foarte repede in situatia asta. 

Motorul poate sa "fasaie"

Este un zgomot care seamana cu un furtun care pierde aer. In cazul asta un piston pierde compresie si nu o sa mai functioneze in parametri, motorul va trage mai greu si nu va mai accelera liniar.

Motorul nu mai are putere

Probabil este cel mai logic simptom al unui motor defect. Pierderea puterii aduce o data cu ea vibratii puternice in caroserie si fluctuatii in turatia motorului. Daca accelerati masina si motorul tremura tot, dar simti si vibratiile in caroserie, motorul trebuie inspectat pentru ca nu mai functioneaza corect.

In cazul asta motorul se poate gripa pentru ca partile interne lucreaza gresit si pot crea frecari interne mult mai mari, care cu timpul pot distruge camasa cilindrului, dar si segmentii pistonului.

Recomandarea noastra este logica si de bun simt, duceti masina in service imediat ce motorul are unul din simptomele de mai sus. Daca rezolvati imediat problema puteti sa scapati cu o nota de plata mai mica decat in cazul in care asteptati ca motorul sa se gripeze.

In plus, sa mergeti cu o masina care nu mai accelereaza cum trebuie este periculos atat pentru dumneavoastra, cat si pentru ceilalti participanti la trafic.

Citeste si despre: defectiuni auto pe care nu este bine sa le reparati singur

Sursa foto: qmotor.com, glendalenissan.com

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0280

Cod eroare OBD2 P0280

Acest cod se refera la eroarea tensiunii circuitului injectorului de carburant - cilindrul 7 - tensiune ridicata.

Cand trebuie facuta revizia unei masini noi?

Cand trebuie facuta revizia unei masini noi?

Ai cumparat o masina nou nouta? Cand trebuie sa ii faci rezivia si ce trebuie sa ii schimbi in functie de numarul de kilometrii.

Cod eroare OBD2 P0384

Cod eroare OBD2 P0384

Acest cod se refera la eroarea circuitului bujiilor pre-incalzite (bujii incandescente) - tensiune ridicata a circuitului.

Cod eroare OBD2 P0573

Cod eroare OBD2 P0573

Acest cod se refera la eroarea circuitului intrerupatorului de frana al pilotului automat - zona A - tensiune ridicata.