Simptomele unei cutii de viteze automata cu probleme

Simptomele unei cutii de viteze automata cu probleme

Nu este nimic mai rau decat acel moment cand masina ta incepe sa iti dea batai de cap, mai ales cand esti complet nepregatit pentru asta. Este si costisitor pe langa faptul ca este o situatie stresanta si poate dura timp si va consuma poate resurse pe care poate nu le aveti la momentul respectiv.

Stim cat de mare poate fi stresul de a repara parti ale masinii la care niciodata nu vrem nici macar sa ne gandim, cum ar fi de exemplu transmisia. In cele mai multe cazuri, cutia de viteze ar trebui sa fie verificata si servisata la fiecare doi ani.

Intre timp, este recomandat sa verificati regulat nivelul uleiului din cutia de viteze si sa luati in considerare orice semne care par sa arate ca exista o problema.  Daca este intretinuta corespunzator, aceasta poate rezista o perioada destul de indelungata de timp. 

Urmatoarele mentiuni sunt 5 semne care va arata ca probabil este timpul pentru o servisare a transmisiei automate.

Citeste si despre: cand trebuie sa schimbi uleiul din cutia de transmisie

1. Probleme la schimbarea vitezelor

Cu siguranta doriti ca masina dumneavoastra sa se deplaseze rapid, iar cutia de viteze automata, cu ajutorul careia soferul controleaza viteza, este cea care influenteaza acest aspect.

Daca masina dumneavoastra va pune probleme in schimbarea vitezei, care, in mod normal, ar trebuie realizata cu usurinta sau daca auziti niste zgomote ciudate, inseamna ca aveti nevoie de o revizie a transmisiei masinii. Urmatorul pas: vizita la service-ul auto. 

2. Miros ciudat venit de la transmisie

Daca simtiti ca vine un miros ciudat de la transmisie, mai ales in momentul in care schimbati viteza, este posibil ca uleiul din cutie sa fie vechi si murdar. In conditii optime, uleiul de transmisie trebuie sa aiba un miros usor dulceag. Daca simtiti ca si cum ceva miroase "a ars" atunci clar se datoreaza uleiului de transmisie.

Acesta este momentul in care ar trebuie sa mergeti cu masina intr-un service pentru o confirmare a specialistilor. Nu va grabiti sa va dati cu parerea, lasati specialistii sa o faca. La urma urmei, doriti tot ceea ce este mai bun pentru masina dumneavoastra. 

3. Masina nu raspunde la comenzi

In cazul in care vehiculul dumneavoastra incepe sa schimbe viteza fara o cauza anume acesta poate fi un semn ca uleiul de transmisie trebuie schimbat.

Exista numeroase cazuri in care masina poate sari automat din viteza (in caz fericit se intampla asta cand ai fortat prea tare masina si calculatorul decida sa o scoata pe liber pentru a nu avaria cutia), un lucru destul de neplacut mai ales daca sunteti in trafic si nu puteti tine masina sub control. Pentru a evita aparitia unor incidente neplacute, mergeti la service pentru a-i face o verificare.

Citeste si despre: cum iti dai seama ca iti cedeaza cutia de viteze

4. Intarziere in schimbarea vitezelor

Daca va gasiti in situatia in care masina dumneavoastra schimba cu intarziere vitezele, atunci problema este cu siguranta de la transmisie. Ca si in cazul altor alte fluide ale autovehiculului, si uleiul de transmisie se deterioreaza in timp.

De asemenea, daca masina dumneavoastra  va da mari batai de cap la cuplarea dintr-o treapta inferioara in una superioara acesta este semn ca lichidul de transmisie poate fi plin de murdarie si alte microparticule, situatie in care acesta trebuie schimbat. 

5. Ulei sub masina

Daca vedeti pete de la uleiul de trasmisie pe sub masina, de culoare roz, rosu sau chiar maro, inseamna ca ceva clar nu este in regula. In momentul in care va gasiti in aceasta situatie trebuie sa stiti ca mai mult ca sigur este o problema la cutia de viteze.

Este posibil ca acest lucru sa se intample o singura data, insa pentru a fi mai siguri si nu a avea probleme mai mari, verificati periodic daca mai apar alte scurgeri. Daca acest lucru se intampla, atunci trebuie sa mergeti cu masina la un service pentru un control mai amanuntit.

In principiu, acestea sunt cauzele prin care va puteti da seama ca exista o problema cu transmisia automata a masinii dumneavoastra. Pe viitor, daca va confruntati cu una dintre situatiile precizate mai sus, mergeti la un service auto cat mai repede pentru a rezolva problema inainte de a ajunge intr-un punct mai avansat. 

Citeste si despre: probleme cu transmisia, reparatii ale cutiei de viteze automate

Sursa foto: axleaddict.com, cars.com, cartreatments.com, nearsay.com

Articole similare
5 sfaturi pentru ingrijirea geamurilor masinii

5 sfaturi pentru ingrijirea geamurilor masinii

Geamurile masinii tale trebuie sa fie la fel de bine ingrijite ca orice alta parte a masinii tale. Curatatul lor este important, dar nu este indeajuns.

Ce este OBD2?

Ce este OBD2?

Probabil ati vazut in bordul masinii un martor luminos aprins. Acest lucru va informeaza ca exista o problema. Daca mergeti la un mecanic, acesta va folosi un scaner OBD2.

Totul despre cum sa inchiriezi o masina

Totul despre cum sa inchiriezi o masina

Inchirierea auto este un proces care implica destui pasi si destule aspecte la care trebuie sa tii cont, pe care ti le vom prezenta in continuare.

Cod eroare OBD2 P0605

Cod eroare OBD2 P0605

Acest cod se refera la eroarea a sistemului modulului de comanda - ROM (read only memory).