Ai bagat benzina in loc de motorina? Citeste asta.

Ai bagat benzina in loc de motorina? Citeste asta.

Sa bagi benzina in loc de motorina in rezervor este o greseala destul de stupida tindand cont ca la masinile din ziua de astazi au scris mare si citet pe capacul rezervorului combustibilul necesar, dar din graba sau neatentie se mai intampla.

In general aceasta este o greseala facuta in mare parte de soferii incepatori sau de cei care isi cumpara o masina care are alt tip de motor fata de cea precedenta sau cei care conduc zilnic mai multe masini. Din graba sau din neatentie se intampla sa gresesti pistolul de alimentare la pompa si sa pui benzina in loc de motorina. 

Citeste si despre: totul despre sistemul de injectie cu rampa comuna (Common Rail)

Daca deja ai apucat sa pui carburantul gresit in rezervor, iata ce trebiue sa faci

Cel mai urat scenariu este acela in care tu sa ai o masina diesel si faci plinul cu benzina, care este de asemenea extrem de toxica pentru un motor diesel.

In primul rand nu incerca sa pornesti motorul, asta daca iti dai seama la timp, deoarece vei contamina toata instalatia de alimentare cu combustibilul gresit, acest lucru doar complicand situatia. La motoarele diesel, motorina actioneaza ca un lubrifiant pentru sistemul de injectie, in timp ce la motoarele pe benzina aceasta actioneaza precum un solvent.

Cand benzina ajunge in sistemul de injectie al motorului diesel, se creeaza frecare crescuta afectand astfel toate componentele sistemului, de la filtrul de combustibil care "se umfla" in contact cu benzina, pana la injectoare, pompa de injectie sau pompa de inalta presiune care se pot gripa prin contactul direct metal-metal.

Dar daca ai observat la timp ce greseala ai facut, si nu ai facut plinul cu benzina, mai ai o sansa sa "dregi busuiocul". La un amestec de maxim 20% benzina si 80% motorina, este foarte probabil ca masina sa nu fie afectata. Pe timp de iarna pana si soferii de tir sau de masini de mare tonaj folosesc un amestec asemanator de 5-10% benzina si 90-95% motorina, pentru o pornire mai usoara la rece, si pentru a se curata putin motorul si sistemul de injectie.

Dar daca cumva ai apucat sa faci plinul cu benzina la o masina diesel, atunci cel mai bine e sa suni la un service nu sa o pornesti deoarece poti face mari stricaciuni. Sau daca esti mai indemanatic poti incerca sa rezolvi situatia singur. 

Cum? Pai nu ai nevoie decat de un furtun si de un bidon in care sa scoti benzina sau sau mai bine zis cocktail-ul produs in rezervor. Scoti tot amestecul, dupa care pui combustibilul corespunzator, "dai cheie" si poti pleca mai departe la drum.

Din acest motiv in anii '90 producatorii de masini au micsorat gura de alimentare a rezervorului masinilor pe benzina, pentru a se evita confundarea de combustibili, daca un motor diesel mai poate functiona cu un amestec de motorina-benzina, un motor pe benzina nu poate functiona sub nici o forma cu acest tip de amestec.

Ce se intampla cu masina ta daca pui motorina in loc de benzina?

Daca ca printr-o minune ai reusit sa pui motorina in loc de benzina, situatia nu e asa grava ca in primul caz, dar tot ai facut o capodopera. Sfaturile sunt asemanatoare, cel mai bine e sa nu pornesti motorul, desi ar porni pentru scurt timp (pana ajunge motorina in camera de ardere). Daca apuci sa pornesti motorul si ajunge motorina in camera de ardere, atunci putem spune ca ti-ai facut de treaba. O treaba destul de costisitoare. 

De ce? Pai odata ajunsa motorina in sistemul de injectie, prima data se vor infunda injectoarele, aceste nu vor mai pulveriza cum trebuie combustibilul, ele fiind create sa functioneze cu benzina (motorina fiind uleioasa). Dupa ce ajunge in camera de ardere, motorina arsa si nearsa se va depune peste tot, inclusiv pe bujii, acestea ne mai putand sa produca scanteie. 

Daca nu ai apucat sa pornesti motorul cel mai bine urmezi procedura ca in situatia precedenta. Dar daca ai apucat sa pornesti motorul ai ceva de munca, prima data scoti tot amestecul nociv din rezervor si il inlocuiesti cu niste benzina proaspata, dupa care schimbi filtrul de benzina deoarece cel vechi s-a umplut cu motorina.  

Dupa ce ai facut aceste doua operatiuni, treci la pasul 3, cel care presupune sa desfaci bujiile si sa le inlocuiesti cu unele noi sau sa le cureti pe cele vechi de motorina, dar cel mai bine le inlocuiesti.

Cat timp ai scoase bujiile, recomandam sa dai la "automata" cateva secunde pentru a se curata cat de cat cilindrii de motorina nearsa. Dupa ce ai urmat toti acesti pasi, poti porni motorul linistit, si iti recomand sa mergi mai sportiv urmatorii kilometrii pentru a te asigura ca ai curatat totul.

Injectoarele se vor curata cu timpul de la sine deoarece benzina este un foarte bun solvent. Asta in cazul in care masina ta nu este asa noua, dar daca masina este de "ultima generatie" desi ajungi mult mai scump ar fi mai bine sa suni la un service deoarece masinile de generatie noua au sisteme de injectie si electronica foarte avansata, cu tolerante tot mai mici.

Deci daca ai o masina pe benzina si nu este de "ultima generatie" te asigur ca injectoarele isi vor reveni de la sine altfel te asteapta o factura destul de mare de la service.

Prin urmare, cel mai important lucru in ambele cazuri este sa nu pornesti motorul. Solutii alternative nu ai asa multe, doar cele enumerate mai sus. 

Din fericire pentru multi dintre noi, este destul de greu sa confunzi cele doua pistoale de alimentare, in primul rand au dimensiuni diferite (cel de motorina este mai gros), au culori total diferite (pistolul de benzina este verde, iar cel de motorina negru) si gura de alimentare la motorina este mai larga, iar la benzina mai ingusta, deci poti pune benzina in motorina, dar nu si invers. In plus cand deschizi clapeta pentru alimentare gasesti detalii despre ce benzina sau motorina sa folosesti.

Citeste si despre: injectoare defecte sau murdare

Sursa foto: thoughtco.com, youtube.com, shedheads.net, angieslist.com, philkotse.com

Articole similare

Despre motorul Mazda MZR 2.5L

Acest motor pe benzina cu patru cilindri de 2,5 litri este o versiune actualizata a motorului de 2,3 litri L3-VE apartinand seriei L a lui Mazda.

La ce ajuta dezaburirea iarna?

Care este metoda cea mai buna de a va mentine parbrizul curat, fara sa fie aburit, iarna?

Cod eroare OBD2 P0392

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului pozitiei arborelui cu came - zona "B", bancul 2 - tensiune slaba.

Cod eroare OBD2 P0613

Acest cod se refera la eroarea modulului de control al transmisiei (TCM).

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.