Tot ce trebuie sa stiti despre filtrul de combustibil

Tot ce trebuie sa stiti despre filtrul de combustibil

Filtrul de combustibil reprezinta una dintre cele mai importante componente ale sistemului de alimentare cu carburant al masinii. Aceasta componenta este atat de importanta dat fiind faptul ca nu permite ca murdaria, praful, rugina, contaminantii sau alte substante sa intre in motorul masinii. 

Toate aceste elemente pe care le-am amintit anterior sunt foarte daunatoare pentru motorul masinii cu combustie interna, iar in cazul in care filtrul de combustibil nu isi face bine treaba iar acestea patrund in interiorul motorului, se poate ajunge la blocarea acestuia.

Pentru a preveni o problema atat de grava, este indicat ca soferii sa isi schimbe periodic filtrele de combustibil, iar aceasta operatiune este atat de simpla incat poate fi efectuata in garajul propriu, fara a mai fi nevoie de o vizita cu masina in service.

In majoritatea cazurilor se schimba filtrul de combustibil, insa exista si masini pentru care se curata filtrele de combustibil, care apoi vor fi din nou instalate pe masina si vor functiona precum cele noi. In cazul in care filtrele de combustibil nu sunt schimbate la timp, soferii nu doar ca se pot confrunta cu probleme precum motorul blocat, ci pot provoca blocarea in conducta de combustibil, ceea ce inseamna ca alimentarea cu combustibil va fi intrerupta.

In momentul in care alimentarea cu combustibil este intrerupta, se exercita o foarte mare presiune asupra motorului care incearca sa traga suficient combustibil, iar din acest motiv poate deteriora pompa de combustibil.

Citeste si despre: sfaturi pentru a realiza o economie de carburant

Filtrul de combustibil defect

Dupa cum spuneam mai sus, un filtru de combustibil care nu isi face datoria, poate provoca probleme serioase, asa ca este indicat sa cunoasteti cele mai importante simptome. In continuare veti descoperi cateva simptome ale filtrelor de combustibil necorespunzatoare:

1. Masina are dificultati in ceea ce priveste pornirea

In momentul in care filtrul de combustibil nu se prezinta in cea mai buna stare, se va declansa o eroare, iar din acest motiv vor aparea dificultati in ceea ce priveste pornirea masinii.

Datorita acestui lucru, masina isi va pierde din putere in timpul accelerarii, iar astfel veti descoperi ca acceleratia nu functioneaza deloc, iar motorul are sanse mari de a se opri. In cazul in care va confruntati cu o asemenea problema, mai ales daca rezervorul de combustibil este plin, cel mai probabil este necesara inlocuirea filtrului de combustibil.

2. Verificati daca aveti martorul motor aprins in tabloul de bord al masinii

Masinile noi sunt echipate cu foarte multi senzori, iar toti senzorii ii transmit computerului de bord diferite semnale, pentru a-l informa cand ceva nu este in regula cu masina. Computerul de bord al masinii va aprinde apoi in tabloul de bord al masinii un martor, iar dumnevoastra va trebui sa inspectati masina.

In situatia in care masina are filtrul de combustibil foarte uzat, atunci trebuie precizat faptul ca presiunea carburantului care ajunge in sistem scade, iar din acest motiv este avertizat senzorul de presiune al combustibilului, iar astfel se va aprinde in tabloul de bord al masinii martorul motor (check engine). In acest caz, fie puteti merge cu masina in service pentru o verificare, fie puteti folosi un scaner de cod.

Ce este filtrul de combustibil?

Majoritatea masinilor care au motoare cu combustie folosesc filtre de particule, care arata precum niste cartuse, iar acestea contin hartie de filtru. Indiferent de marca si modelul masinii, filtrul de combustibil are acelasi rol, si anume sa nu permita ca rugina, praful, murdaria sau alte substante daunatoare sa patrunda in motor.

Chiar si asa, in rezervorul masinii tot pot exista diferiti contaminanti pentru ca benzina si motorina pot contine diferite particule daunatoare. Cele mai noi masini de pe piata sunt dotate cu sisteme si componente de cea mai inalta precizie, care sa nu permita contaminarea.

Este firesc acest lucru tinand cont de faptul ca aceste particule contaminante provoaca uzura rapida si pot contribui la abraziunea rapida dinauntrul motorului cat si la deteriorarea unor piese interne ale motorului.

De asemenea, substantele contaminate pot sa reduca eficienta carburantului si pot afecta piese importante precum pompa de combustibil sau conducta de combustibil. Mai exact, utilizarea unui carburant care nu este de calitate, se poate sa nu fie eficient, iar astfel performanta motorului poate fi grav afectata. Ei bine, cele mai bune filtre, nu vor permite ca aceste substante contaminante sa afecteze calitatea combustibilului.

Exista filtre de combustibil sofisticate care sunt dotate cu senzori care au capacitatea de a depista apa si de a transmite informatiile respective spre unitatea de comanda a masinii, iar din acest motiv se va aprinde un martor in tabloul de bord al masinii.

Acest aspect este foarte important, pentru ca in caz contrar, apa din carburant poate deteriora grav motorul si il poate supraincalzi

In ceea ce priveste senzorii, este necesar de precizat ca acestia ii pot transmite soferului detalii despre momentul in care este necesara evacuarea apei, si pot sa transmita si informatii atunci cand motorul este incins.

Citeste si despre: merita sa anulezi filtrul de particule

Cum se curata un filtru de combustibil?

Un filtru de combustibil poate ajunge rapid in situatia de a fi contaminat, asa ca este necesar fie sa il inlocuiti pentru a scapa de problema pentru o perioada de timp, fie puteti alege sa curatati filtrul respectiv iar apoi sa il utilizati din nou.

1. Scoaterea filtrului de combustibil

Filtrele de carburant se indeparteaza foarte usor, insa mai intai de toate este necesar sa le si depistati. De regula aceste filtre se regasesc sub capota, insa exista si situatii in care ele sunt amplasate sub masina sau langa rezervorul de combustibil.

In cazul in care intentionati sa curatati filtrul de combustibil, este necesar sa turnati apa sau alcool in iesirea filtrului pentru a indeparta murdaria.

Dupa ce terminati de realizat acest proces, este neaparat sa eliminati orice urma de apa sau de alcool inainte de a monta din nou filtrul respectiv. In caz contrar, fie veti ajunge sa deteriorati sistemul de alimentare cu carburant al masinii, fie motorul masinii.

2. Reinstalarea filtrului de combustibil

In ceea ce priveste reinstalarea filtrului de combustibil, tot ce aveti de facut este sa puneti inapoi la loc cele doua tevi, iar apoi sa porniti masina pentru ca la filtru sa ajunga carburantul. Este necesar ca filtrul sa fie uscat in totalitate si nu trebuie ca acesta sa retina reziduri de apa, de sapun sau de alte substante in interiorul sau.

Cum se testeaza filtrul de combustibil?

Cu siguranta nu exista nici o modalitate pentru repararea filtrului de carburant, insa nu este indicat sa il reparati dat fiind faptul ca un filtru de carburant nu are deloc un pret mare.

Cel mai important totusi, daca veti curata filtrul, este sa il verificati daca acesta este functional sau nu, asa ca trebuie doar sa porniti masina si sa asteptati. In cazul in care masina reuseste sa porneasca fara mari dificultati, inseamna ca ati curatat cu succes filtrul. In caz contrar, va fi nevoie de o vizita cu masina in service.

Unde se gaseste filtrul de carburant?

Filtrul de carburant al masinii poate avea locatii diferite de la caz la caz si de la masini la masini. Daca insa detineti o masina care dispune de sistem de injectie cu combustibil, atunci sansele ca filtrul de carburant sa se afle de-a lungul liniei de combustibil de inalta presiune sunt extrem de mari. Mai exact, filtrul de carburant se va regasi langa rezervorul masinii.

Pasii necesari pentru a inlocui personal filtrul de carburant al masinii

Atunci cand doriti sa inlocuiti pe cont propriu filtrul de carburant al masinii trebuie ca mai intai de toate sa descoperiti cutia de sigurante a masinii, iar pentru a face acest lucru puteti utiliza cartea service a masinii.

In momentul in care descoperiti siguranta pentru pompa de carburant din locatie, este important sa indepartati siguranta respectiva, iar apoi trebuie sa va asigurati de faptul ca masina nu este bagata in viteza.

Urmatorul pas consta in pornirea motorului masinii, si trebuie sa va asigurati ca motorul functioneaza perfect cel putin un minut, dupa care puteti sa opriti motorul. Urmeaza urmatorul pas, si anume remontarea sigurantei pompei de carburant. Aceasta va fi montata exact in locul din care a fost indepartata, dupa care va fi nevoie sa deconectati bornele bateriei.

Urmatorul pas dupa ce veti deconecta bornele bateriei consta in localizarea filtrului de combustibil, asa ca este indicat sa aveti un elevator, o groapa sau un cric hidraulic la indemana.

Dupa ce puteti lucra sub masina, este important sa aveti un vas in care sa se scurga carburantul. Veti desface clemele care fixeaza filtrul de carburant in locul respectiv, dupa care veti scoate cu mare grija conducta de carburant din filtrul de combustibil.

Dupa ce efectuati si aceasta operatiune, este necesar sa indepartati filtrul vechi de combustibil si sa il montati cu mare atentie pe cel nou. Apoi trebuie sa schimbati conducta de combustibil la filtrul recent eliminat, veti inlocui clemele scoase, veti pune totul la loc si veti scoate suportul pentru carlige. Totul este insa mult mai simplu in practica decat va puteti imagina in clipa de fata.

Cum se depisteaza un filtru uzat de carburant?

Probabil unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tineti cont este legat de data la care ati inlocuit ultima data filtrul de carburant. Daca filtrul este vechi, atunci cu siguranta gradul de uzura este mare, iar din acest motiv filtrul este infundat, asa ca trebuie inlocuit cat mai repede.

In caz contrar, acesta poate provoca pierderi ale arderii, si vor "ajuta" masina sa aiba o pornire mult mai grea, si vor putea aparea diferite alte simptome. Cu siguranta nu aveti cum sa descoperiti interiorul filtrului, insa daca vedeti ca acesta nici la exterior nu se prezinta intr-o stare foarte buna, atunci cu siguranta trebuie sa il inlocuiti.

Care sunt costurile pentru inlocuirea filtrului de carburant?

In ceea ce priveste pretul unui filtru de carburant, cu siguranta aceasta nu este deloc mare in comparatie cu pretul altor piese, asa ca tinand cont de importanta acestuia pentru buna functionare a masinii, este indicata inlocuirea sa la timp.

In momentul in care constatati ca va confruntati cu simptome precum cele amintite anterior, este cat se poate de limpede faptul ca este necesara inlocuirea filtrului.

In functie de marca si modelul masinii pe care o detineti, pretul filtrului de carburant poate fi mai scump sau mai putin scump. Apoi, pe langa pret va fi nevoie sa suportati si costul manoperei daca veti schimba filtrul intr-un service autorizat.

Una peste alta insa, conteaza mai putin pretul inlocuirii filtrului de carburant, ci tot ce conteaza este ca acesta sa se afle mereu in cele mai bune conditii.

Citeste si despre: cand trebuie sa schimbi filtrul de ulei

Sursa foto: goldeagle.com, en.wikipedia.org, sunautoservice.com

Articole similare
Tot ce trebuie sa stii despre garnitura galeriei de admisie

Tot ce trebuie sa stii despre garnitura galeriei de admisie

Ce face galeria de admisie? Simptomele unei garnituri de galerie de admisie pe cale sa se defecteze?

Tot ce trebuie sa stii despre cauciucurile uzate

Tot ce trebuie sa stii despre cauciucurile uzate

Multi considera ca o data ce masina e achizitionata s-a terminat partea de cheltuieli. Insa adevaratele cheltuieli incep abia dupa.

Tot ce trebuie sa stii despre racordul flexibil

Tot ce trebuie sa stii despre racordul flexibil

In acest articol vom vorbi despre o piesa destul de simpla, de care foarte multi poate nu ati auzit. Vom vorbi despre racordul flexibil.

Tot ce trebuie sa stii despre roata de rezerva

Tot ce trebuie sa stii despre roata de rezerva

Daca nu ai in masina o roata de rezerva de dimensiuni normale, ar trebui sa utilizezi roata compacta doar pentru distante scurte.

Ce sa faci daca ai ramas fara combustibil?

Ce sa faci daca ai ramas fara combustibil?

In acest articol vom vorbi despre ce trebuie sa faci daca ramani fara combustibil in mijlocul drumului sau asa cum mai este numita popular “pana prostului”.

Tot ce trebuie sa stii despre imobilizatorul masinii

Tot ce trebuie sa stii despre imobilizatorul masinii

Ca siguranta vehiculului dumneavoasta sa fie sustinuta, sistemul de imobilizare auto si cipul transponderului din cheie trebuie sa functioneze corect.

Tot ce trebuie sa stii despre franarea regenerativa

Tot ce trebuie sa stii despre franarea regenerativa

Poate ai auzit si pana acum de acest concept de franare regenerativa. Mai ales daca esti pasionat de motoare si curse cu masini.

Tot ce trebuie sa stii despre cilindrul central de frana

Tot ce trebuie sa stii despre cilindrul central de frana

Chiar daca in momentul in care tu pui in functiune sistemul de franare al masinii tale apesi pe o singura pedala si observi efectele.

Tot ce trebuie sa stii despre scurgerile de ulei de la masina

Tot ce trebuie sa stii despre scurgerile de ulei de la masina

Ce poate fi mai nasol decat sa mergi dimineata linistit la masina si sa observi o balta mare de ulei fix sub masina?

Tot ce trebuie sa stii despre masini ca incepator

Tot ce trebuie sa stii despre masini ca incepator

Odata ce ai luat permisul si te numesti sofer, trebuie sa stii cateva lucruri de baza despre masina pe care o vei conduce.

Semne ca filtrul de aer trebuie inlocuit

Semne ca filtrul de aer trebuie inlocuit

In timp, filtrul de aer se poate murdari si infunda, iar lipsa aerului poate afecta starea generala de functionare a masinii.

Totul despre filtrul de particule - DPF

Totul despre filtrul de particule - DPF

In acest articol o sa afli ce este filtrul de particule, ce rol are, cand si cum trebuie schimbat, cat costa unul nou si cum se poate regenera DPF-ul.

De ce intra uleiul de motor in filtrul de aer?

De ce intra uleiul de motor in filtrul de aer?

Uleiul de motor nu trebuie sa fie niciodata in filtrul de aer. In functie de modul cum a ajuns acolo, pot fi necesare reparatii majore sau minore.

De ce se murdareste filtrul de ulei?

De ce se murdareste filtrul de ulei?

Cand trebuie schimbat filtrul de ulei si care este rolul lui?

Intretinerea corecta a instalatiei de alimentare cu combustibil

Intretinerea corecta a instalatiei de alimentare cu combustibil

Ce trebuie sa faci pentru a intretine corect sistemul de alimentare cu combustibil?

Cum sa schimbi uleiul si filtrul de motor

Cum sa schimbi uleiul si filtrul de motor

Cand a fost ultima data cand ai schimbat uleiul? Iata mai jos modul in care poti schimba singur/a filtrul si uleiul masinii.

Pompa combustibil: Ce este si ce face?

Pompa combustibil: Ce este si ce face?

Exista mai multe pompe de combustibil: cu diafragma, cu piston, pompe electrice submersibile sau pompe antrenate pneumatic.

Tu cu ce combustibil alimentezi?

Tu cu ce combustibil alimentezi?

In articol gasiti diferenta dintre benzina si diesel, dar si intre diferitele cifre octanice si cetanice. Iti spunem ce sa alegi, benzina sau diesel.

Unghi de fuga nealiniat? Ce trebuie sa faci?

Unghi de fuga nealiniat? Ce trebuie sa faci?

Unghiul de fuga incorect poate provoca o multime de probleme legate de condus si de uzura prematura a anvelopelor si a sistemului de suspensie si directie.

Instalatii GPL. Ce trebuie sa stii inainte sa montezi una

Instalatii GPL. Ce trebuie sa stii inainte sa montezi una

In continuare, iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre instalatiile GPL, inainte sa iti montezi una pe masina ta.

Ce trebuie sa stii despre noul Renault Captur?

Ce trebuie sa stii despre noul Renault Captur?

In primavara anului 2020, Renault a lansat unul dintre cele mai echilibrate modele de pe piata: Renault Captur 2020.

Cand trebuie sa-mi schimb uleiul masinii?

Cand trebuie sa-mi schimb uleiul masinii?

Uleiul de motor este sangele motorului masinii tale. Este folosit pentru a lubrifia toate piesele mobile si pentru a evita supraincalzirea componentelor.

Despre schimbul de ulei

Despre schimbul de ulei

Cele mai multe masini care ajung intr-un service auto, au nevoie de efectuarea schimbului de ulei si a filtrelor.

Cum sa-ti dai seama ca filtrul de ulei pe care vrei sa il cumperi este de calitate?

Cum sa-ti dai seama ca filtrul de ulei pe care vrei sa il cumperi este de calitate?

Cum sa-ti dai seama ca filtrul de ulei pe care vrei sa il cumperi este de calitate?

Despre motorul F18D3 de la Chevrolet

Despre motorul F18D3 de la Chevrolet

Motorul Chevrolet de 1.8 litri, cunoscut sub numele de F18D3, este un motor usor modificat T18SED.

Metode eficiente de a economisi combustibil

Metode eficiente de a economisi combustibil

Intretinerea unui autovehicul reprezinta o cheltuiala suplimentara, chiar si in conditiile in care pretul benzinei sau motorinei ramane stabil.

Trusa de urgenta auto: ce trebuie sa ai la tine

Trusa de urgenta auto: ce trebuie sa ai la tine

Sa ai o trusa de urgenta pentru masina bine pusa la punct este unul dintre pasii care te poate ajuta semnificativ in cazul unui accident neplacut.

Despre 1VD-FTV de la Toyota

Despre 1VD-FTV de la Toyota

1VD este un motor diesel V8 de 4.5 litri cu un singur turbocompresor sau doua turbocompresoare.

Influenteaza vascozitatea uleiului de motor filtrul de ulei?

Influenteaza vascozitatea uleiului de motor filtrul de ulei?

Iata cateva instructiuni generale pentru potrivirea filtrului de ulei corespunzator cu vascozitatea corecta a uleiului.

Ce trebuie sa faci daca gasesti urme de ulei sub masina?

Ce trebuie sa faci daca gasesti urme de ulei sub masina?

De ce curge ulei pe la garnituri sau simeringuri? Ce se intampla daca mergi cu un nivel scazut de ulei?