Tot ce trebuie sa stiti despre filtrul de combustibil

Tot ce trebuie sa stiti despre filtrul de combustibil

Filtrul de combustibil reprezinta una dintre cele mai importante componente ale sistemului de alimentare cu carburant al masinii. Aceasta componenta este atat de importanta dat fiind faptul ca nu permite ca murdaria, praful, rugina, contaminantii sau alte substante sa intre in motorul masinii. 

Toate aceste elemente pe care le-am amintit anterior sunt foarte daunatoare pentru motorul masinii cu combustie interna, iar in cazul in care filtrul de combustibil nu isi face bine treaba iar acestea patrund in interiorul motorului, se poate ajunge la blocarea acestuia.

Pentru a preveni o problema atat de grava, este indicat ca soferii sa isi schimbe periodic filtrele de combustibil, iar aceasta operatiune este atat de simpla incat poate fi efectuata in garajul propriu, fara a mai fi nevoie de o vizita cu masina in service.

In majoritatea cazurilor se schimba filtrul de combustibil, insa exista si masini pentru care se curata filtrele de combustibil, care apoi vor fi din nou instalate pe masina si vor functiona precum cele noi. In cazul in care filtrele de combustibil nu sunt schimbate la timp, soferii nu doar ca se pot confrunta cu probleme precum motorul blocat, ci pot provoca blocarea in conducta de combustibil, ceea ce inseamna ca alimentarea cu combustibil va fi intrerupta.

In momentul in care alimentarea cu combustibil este intrerupta, se exercita o foarte mare presiune asupra motorului care incearca sa traga suficient combustibil, iar din acest motiv poate deteriora pompa de combustibil.

Citeste si despre: sfaturi pentru a realiza o economie de carburant

Filtrul de combustibil defect

Dupa cum spuneam mai sus, un filtru de combustibil care nu isi face datoria, poate provoca probleme serioase, asa ca este indicat sa cunoasteti cele mai importante simptome. In continuare veti descoperi cateva simptome ale filtrelor de combustibil necorespunzatoare:

1. Masina are dificultati in ceea ce priveste pornirea

In momentul in care filtrul de combustibil nu se prezinta in cea mai buna stare, se va declansa o eroare, iar din acest motiv vor aparea dificultati in ceea ce priveste pornirea masinii.

Datorita acestui lucru, masina isi va pierde din putere in timpul accelerarii, iar astfel veti descoperi ca acceleratia nu functioneaza deloc, iar motorul are sanse mari de a se opri. In cazul in care va confruntati cu o asemenea problema, mai ales daca rezervorul de combustibil este plin, cel mai probabil este necesara inlocuirea filtrului de combustibil.

2. Verificati daca aveti martorul motor aprins in tabloul de bord al masinii

Masinile noi sunt echipate cu foarte multi senzori, iar toti senzorii ii transmit computerului de bord diferite semnale, pentru a-l informa cand ceva nu este in regula cu masina. Computerul de bord al masinii va aprinde apoi in tabloul de bord al masinii un martor, iar dumnevoastra va trebui sa inspectati masina.

In situatia in care masina are filtrul de combustibil foarte uzat, atunci trebuie precizat faptul ca presiunea carburantului care ajunge in sistem scade, iar din acest motiv este avertizat senzorul de presiune al combustibilului, iar astfel se va aprinde in tabloul de bord al masinii martorul motor (check engine). In acest caz, fie puteti merge cu masina in service pentru o verificare, fie puteti folosi un scaner de cod.

Ce este filtrul de combustibil?

Majoritatea masinilor care au motoare cu combustie folosesc filtre de particule, care arata precum niste cartuse, iar acestea contin hartie de filtru. Indiferent de marca si modelul masinii, filtrul de combustibil are acelasi rol, si anume sa nu permita ca rugina, praful, murdaria sau alte substante daunatoare sa patrunda in motor.

Chiar si asa, in rezervorul masinii tot pot exista diferiti contaminanti pentru ca benzina si motorina pot contine diferite particule daunatoare. Cele mai noi masini de pe piata sunt dotate cu sisteme si componente de cea mai inalta precizie, care sa nu permita contaminarea.

Este firesc acest lucru tinand cont de faptul ca aceste particule contaminante provoaca uzura rapida si pot contribui la abraziunea rapida dinauntrul motorului cat si la deteriorarea unor piese interne ale motorului.

De asemenea, substantele contaminate pot sa reduca eficienta carburantului si pot afecta piese importante precum pompa de combustibil sau conducta de combustibil. Mai exact, utilizarea unui carburant care nu este de calitate, se poate sa nu fie eficient, iar astfel performanta motorului poate fi grav afectata. Ei bine, cele mai bune filtre, nu vor permite ca aceste substante contaminante sa afecteze calitatea combustibilului.

Exista filtre de combustibil sofisticate care sunt dotate cu senzori care au capacitatea de a depista apa si de a transmite informatiile respective spre unitatea de comanda a masinii, iar din acest motiv se va aprinde un martor in tabloul de bord al masinii.

Acest aspect este foarte important, pentru ca in caz contrar, apa din carburant poate deteriora grav motorul si il poate supraincalzi

In ceea ce priveste senzorii, este necesar de precizat ca acestia ii pot transmite soferului detalii despre momentul in care este necesara evacuarea apei, si pot sa transmita si informatii atunci cand motorul este incins.

Citeste si despre: merita sa anulezi filtrul de particule

Cum se curata un filtru de combustibil?

Un filtru de combustibil poate ajunge rapid in situatia de a fi contaminat, asa ca este necesar fie sa il inlocuiti pentru a scapa de problema pentru o perioada de timp, fie puteti alege sa curatati filtrul respectiv iar apoi sa il utilizati din nou.

1. Scoaterea filtrului de combustibil

Filtrele de carburant se indeparteaza foarte usor, insa mai intai de toate este necesar sa le si depistati. De regula aceste filtre se regasesc sub capota, insa exista si situatii in care ele sunt amplasate sub masina sau langa rezervorul de combustibil.

In cazul in care intentionati sa curatati filtrul de combustibil, este necesar sa turnati apa sau alcool in iesirea filtrului pentru a indeparta murdaria.

Dupa ce terminati de realizat acest proces, este neaparat sa eliminati orice urma de apa sau de alcool inainte de a monta din nou filtrul respectiv. In caz contrar, fie veti ajunge sa deteriorati sistemul de alimentare cu carburant al masinii, fie motorul masinii.

2. Reinstalarea filtrului de combustibil

In ceea ce priveste reinstalarea filtrului de combustibil, tot ce aveti de facut este sa puneti inapoi la loc cele doua tevi, iar apoi sa porniti masina pentru ca la filtru sa ajunga carburantul. Este necesar ca filtrul sa fie uscat in totalitate si nu trebuie ca acesta sa retina reziduri de apa, de sapun sau de alte substante in interiorul sau.

Cum se testeaza filtrul de combustibil?

Cu siguranta nu exista nici o modalitate pentru repararea filtrului de carburant, insa nu este indicat sa il reparati dat fiind faptul ca un filtru de carburant nu are deloc un pret mare.

Cel mai important totusi, daca veti curata filtrul, este sa il verificati daca acesta este functional sau nu, asa ca trebuie doar sa porniti masina si sa asteptati. In cazul in care masina reuseste sa porneasca fara mari dificultati, inseamna ca ati curatat cu succes filtrul. In caz contrar, va fi nevoie de o vizita cu masina in service.

Unde se gaseste filtrul de carburant?

Filtrul de carburant al masinii poate avea locatii diferite de la caz la caz si de la masini la masini. Daca insa detineti o masina care dispune de sistem de injectie cu combustibil, atunci sansele ca filtrul de carburant sa se afle de-a lungul liniei de combustibil de inalta presiune sunt extrem de mari. Mai exact, filtrul de carburant se va regasi langa rezervorul masinii.

Pasii necesari pentru a inlocui personal filtrul de carburant al masinii

Atunci cand doriti sa inlocuiti pe cont propriu filtrul de carburant al masinii trebuie ca mai intai de toate sa descoperiti cutia de sigurante a masinii, iar pentru a face acest lucru puteti utiliza cartea service a masinii.

In momentul in care descoperiti siguranta pentru pompa de carburant din locatie, este important sa indepartati siguranta respectiva, iar apoi trebuie sa va asigurati de faptul ca masina nu este bagata in viteza.

Urmatorul pas consta in pornirea motorului masinii, si trebuie sa va asigurati ca motorul functioneaza perfect cel putin un minut, dupa care puteti sa opriti motorul. Urmeaza urmatorul pas, si anume remontarea sigurantei pompei de carburant. Aceasta va fi montata exact in locul din care a fost indepartata, dupa care va fi nevoie sa deconectati bornele bateriei.

Urmatorul pas dupa ce veti deconecta bornele bateriei consta in localizarea filtrului de combustibil, asa ca este indicat sa aveti un elevator, o groapa sau un cric hidraulic la indemana.

Dupa ce puteti lucra sub masina, este important sa aveti un vas in care sa se scurga carburantul. Veti desface clemele care fixeaza filtrul de carburant in locul respectiv, dupa care veti scoate cu mare grija conducta de carburant din filtrul de combustibil.

Dupa ce efectuati si aceasta operatiune, este necesar sa indepartati filtrul vechi de combustibil si sa il montati cu mare atentie pe cel nou. Apoi trebuie sa schimbati conducta de combustibil la filtrul recent eliminat, veti inlocui clemele scoase, veti pune totul la loc si veti scoate suportul pentru carlige. Totul este insa mult mai simplu in practica decat va puteti imagina in clipa de fata.

Cum se depisteaza un filtru uzat de carburant?

Probabil unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tineti cont este legat de data la care ati inlocuit ultima data filtrul de carburant. Daca filtrul este vechi, atunci cu siguranta gradul de uzura este mare, iar din acest motiv filtrul este infundat, asa ca trebuie inlocuit cat mai repede.

In caz contrar, acesta poate provoca pierderi ale arderii, si vor "ajuta" masina sa aiba o pornire mult mai grea, si vor putea aparea diferite alte simptome. Cu siguranta nu aveti cum sa descoperiti interiorul filtrului, insa daca vedeti ca acesta nici la exterior nu se prezinta intr-o stare foarte buna, atunci cu siguranta trebuie sa il inlocuiti.

Care sunt costurile pentru inlocuirea filtrului de carburant?

In ceea ce priveste pretul unui filtru de carburant, cu siguranta aceasta nu este deloc mare in comparatie cu pretul altor piese, asa ca tinand cont de importanta acestuia pentru buna functionare a masinii, este indicata inlocuirea sa la timp.

In momentul in care constatati ca va confruntati cu simptome precum cele amintite anterior, este cat se poate de limpede faptul ca este necesara inlocuirea filtrului.

In functie de marca si modelul masinii pe care o detineti, pretul filtrului de carburant poate fi mai scump sau mai putin scump. Apoi, pe langa pret va fi nevoie sa suportati si costul manoperei daca veti schimba filtrul intr-un service autorizat.

Una peste alta insa, conteaza mai putin pretul inlocuirii filtrului de carburant, ci tot ce conteaza este ca acesta sa se afle mereu in cele mai bune conditii.

Citeste si despre: cand trebuie sa schimbi filtrul de ulei

Sursa foto: goldeagle.com, en.wikipedia.org, sunautoservice.com

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea cilindrului 6, rateul acestuia.

Acest cod se refera la eroarea controlerului de combustibil al pompei de injectie - controlerul B.

Acest cod se refera la eroarea catalizatorului - senzorul de temperatura - bancul 2 - tensiune ridicata.

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de iesire a vitezei turbinei - tensiune oscilanta.