Caseta directie: Ce este si ce face?

Caseta directie: Ce este si ce face?

Sistemul de directie al masinii trebuie sa trasmita forta si directia aplicata volanului catre cele doua roti directoare. Piesa responsabila de transmiterea si amplificarea acestei forte este caseta de directie cunoscuta de inginerii auto ca si mecanismul de actionare al directiei.

Casetele de directie se clasifica in functie de tipul elementului conducator si condus prin care se transmite momentul de la volan la axul levierului de directie.

Ca element conducator se utilizeaza: melcul cilindric, melcul globoidal, surubul sau roata dintata, iar ca element condus se poate utiliza: sectorul dintat, sectorul elicoidal, rola, manivela, piulita sau cremaliera.

In prezent, majoritatea casetelor de directie functioneaza cu mecanisme de actionare cu melc globoidal si rola si cu pinion si cremaliera.

Mecanismul de actionare cu melc globoidal si rola se compune dintr-o rola simpla, dubla sau tripla (in functie de efortul transmis) si un melc globoidal. Datorita faptului ca intre melc si rola exista o frecare de rostogolire, mecanismul are un randament ridicat.

Citeste si despre: caseta de directie cu probleme

Mecanismul de actionare cu pinion si cremaliera

Acest tip de mecanism se utilizeaza destul de des la autoturismele cu suspensie independenta a rotilor si bara transversala de directie. In felul acesta, numarul articulatiilor transmisiei directiei se reduce la 4 fata de alte solutii care necesita cel putin sase articulatii.

Sisteme care ajuta caseta de directie

Servodirectia ajuta soferul sa roteasca volanul si ansamblul casetei de directie. Exista doua tipuri comune de servodirectie si anume: servodirectie hidraulica si servodirectie electrica.

1. Servodirectia hidraulica

Este o tehnologie mai veche care a fost folosita pana acum 10 ani. Acest sistem foloseste o pompa pentru a creste presiunea lichidului.

2. Servodirectia electrica

Majoritatea masinilor din ziua de astazi au servodirectie electrica (EPS). Acest sistem foloseste un motoras electric pentru a ajuta caseta de directie.

Citeste si despre: ce inseamna lumina de avertizare a sistemului de servodirectie

Simptomele unei casete de directie pe cale sa cedeze

  • sunete cand virezi, se aude ca si cum ceva freaca, apare cand mecanismul se distruge si piesele incep sa se manance intre ele;
  • senzatie de leganare, balansare a volanului;
  • volanul devine moale, isi pierde din acuratete;
  • masina trage intr-o parte datorita jocului prea mare din caseta de directie;
  • servodirectia nu mai functioneaza, de multe ori servodirectia si caseta de directie sunt amplasate in acelasi ansamblu. Caseta de directie va trimite citiri eronate si calculatorul servodirectie va decide sa opreasca functionarea acesteia;
  • se aprinde un martor luminos in bord care sesizeaza problema;
  • curge lichid hidraulic, fie ca vezi lichid direct sub masina sau langa ansamblu, acest lucru nu este tocmai in regula. Un sistem de lichid hidraulic scazut poate distruge complet servodirectia masinii.

Cum sa rezolvi problema unei casete de directie defecte?

Caseta de directie nu poate fi reparata, trebuie inlocuita. Daca este actionata electric, verifica in primul rand ca siguranta nu este arsa.

Daca este arsa, inlocuieste-o si sunt sanse ca asta sa fi fost problema. Daca se arde iar sau nu a fost arsa de la bun inceput, caseta trebuie schimbata.

Schimba caseta de directie la un service cu renume, nu este o munca pentru oricine, in joc fiind siguranta ta si destul de multi bani. 

Citeste si despre: intretinerea sistemului de directie al masinii

Sursa foto: pcnforklifts.com, carid.com, cartreatments.com, exoticsalvage.com

Articole similare

Despre motorul 12A Wankel de la Mazda

12A se bazeaza pe principiul de functionare al motorului 10A (primul motor rotativ in productia de masa).

Cod eroare OBD2 P0567

Acest cod se refera la eroarea electrica a semnalului de control al pilotului automat - Resume (repornit).

Filtrul de aer curat, secretul unui motor curat si sanatos

Cat de des trebuie sa schimb filtrul de aer? Cum poate afecta un filtru de aer motorul?

Senzor de pozitie al clapetei de acceleratie defect?

Vezi in acest articol care sunt semnele defectarii senzorului de pozitie al acceleratie (TPS). Ce trebuie sa faci si cand trebuie schimbat.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.