Simptome ale unei casete de directie cu probleme

Simptome ale unei casete de directie cu probleme

Daca esti detinator de autovehicul de ceva vreme, esti deja obisnuit cu ideea ca defectiunile pot aparea in cele mai neasteptate locuri si la cele mai neasteptate elemente.

Problemele pot fi de natura mai usoara, cum ar fi o baterie prea uzata si veche ce moare sau pot ajunge sa fie grave, punandu-ti viata in pericol, cum ar fi o defectiune la cutia de viteze.

Tocmai din acest motiv e bine sa recunoastem problemele inca din stadiul incipient pentru a le putea rezolva din timp, inainte sa apara accidente sau defectiuni mai grave.

Citeste si despre: cat de des trebuie sa inspectez directia si suspensia masinii

Caseta de directie

Una dintre cele mai esentiale elemente componente ale masinii tale este caseta de directie. Are scopul principal de a dirija rotile conform miscarilor date de tine prin volan (comunicarea se face prin intermediul unui ax dintat, numit si cremalier).

Caseta poate fi de mai multe tipuri: mecanica, hidraulica, electro-hidraulia sau asistata electric. Ca si localizare, poti gasi caseta de directie intre cele doua roti frontale. 

Cele mai populare cauze ale defectiunilor la caseta de directie

Trebuie sa iei in considerare faptul ca de fiecare data cand iesi cu masina pe un drum, servodirectia e afectata de fiecare groapa, de orice denivelare si mai ales de drumurile pe stilul vechi, din piatra cubica.

Astfel, nu poate fi o surpriza faptul ca la drumurile pe care le avem, sistemul de directie sufera daune la fiecare drum. De asemenea, ca orice alt sistem al masinii, cel de directie este extrem de complex, format din numeroase componente, cum ar fi caseta de directie, bieleta de directie, pompa de servo, cap de bara, burduf caseta, filtru servo, rulment, fuzeta, elementele necesare pentru montarea rotilor si elementele ce tin de volan (cum ar fi volan sasic sau arc spirala).

Astfel, fiecare denivelare pe care o resimte masina, se transmite ulterior suspensiilor, bieletelor de directie si mai apoi casetei de directie. In cele din urma, vei resimti in volan. 

De cele mai multe ori, axul dintat (cremalier) este cel ce se uzeaza prima data si rugineste. Astfel, pot aparea scurgerile de ulei. 

Cele mai uzuale simptome ale unei casete pe cale sa se defecteze

1. Un volan foarte teapan

Avand in vedere ca in timpurile moderne cele mai multe cutii de viteze au componente ce utilizeaza puterea hidraulica pentru a putea oferi posibilitatea de a manevra cat mai usor volanul, momentul in care volanul devine din ce in ce mai greu de manevrat, greoi, se poate datora faptului ca, caseta de directie retine mai multa caldura sau poate pierde presiune hidraulica. Oricare ar fi situatia, trebuie neaparat investigata de un mecanic inainte ca lucrurile sa se agraveze. 

2. Scurgeri ale uleiului de servodirectie

De multe ori simptomul unui volan greoi poate avea ca si cauza si scaderea nivelului de ulei din caseta de directie. Insa avand in vedere ca sistemul este hidraulic, nivelul de fluide nu va scadea decat daca exista pe undeva o crapatura, o scurgere. 

In momentul in care incepi sa pierzi lichid servo, trebuie sa iti pui problema ca exista vreo garnitura sparta sau alte probleme mecanice ce pot duce la scurgeri. Pentru a afla varianta corecta, trebuie neaparat sa iti vizitezi mecanicul si sa rezolvi defectiunea cat mai curand.

De cele mai multe ori poti face diferentierea dintre lichidul servo si alte tipuri de ulei ce s-ar putea scurge din masina prin mirosul intepator si distinct si prin culoarea specifica, de obicei roz sau rosu.

Citeste si despre: importanta lichidului de servodirectie

3. Un sunet de scartait in momentul in care intorci de volan

De multe ori un semnal al unei casete de directie pe cale sa se defecteze este lipsa lubrifiantilor. Din cauza excesului de caldura se creeaza un contact direct intre doua corpuri metalice, creand un sunet fortat, scartait.

In cazul in care tragi de volan si mai ai si norocul sa dai peste o groapa, vei sesiza sunetul in adevarata sa amploare. Oricare ar fi directia de care tragi de volan in momentul in care apare sunetul, trebuie neaparat sa iti contactezi mecanicul.

4. Miros de ulei ars

Chiar daca nu se poate numara printre cele mai populare cauze, mirosul de ulei ars totusi se poate considera un simptom esential al unei casete de directie defecte.

Dupa cum am mentionat deja, lichidul servo deja are in sine un miros foarte puternic si distinct, mirosul va fi cu atat mai puternic in momentul in care caseta de directie este incinsa. In cazul in care simti acest miros in timp ce conduci, opreste imediat masina si apeleaza cat mai rapid la un service de incredere. 

Printre alte simptome pe care le poti resimti in momentul in care caseta de directie incearca sa iti spuna ca ceva nu este in regula, poti numara si faptul ca simti ca masina are tendinta sa traga intr-o parte, gropile sau denivelarile de pe drum se vor simti mai tare in volan si in timpul virajelor poti experimenta anumite socuri, smucituri. 

Oricare ar fi simptomele pe care ai inceput sa le sesizezi, din cele mentionate mai sus, este esential sa apelezi cat mai rapid la un mecanic deoarece de la o caseta de directie cu probleme pot aparea accidente grave si iti pui viata ta si a pasagerilor in pericol.

Astfel vei avea de ales intre doua variante, poti sau sa reconditionezi caseta sau sa o inlocuiesti complet. Ai putea opta si pentru implementarea unei casete la mana a doua, insa nu e o idee tare grozava, deoarece vor aparea iar rapid defectiunile.

Insa alegerile depind de cat de grava este situatia iar mecanicul tau va recomanda calea cea mai buna de urmat. 

Citeste si despre: ce inseamna martorul de servodirectie aprins in bord

Sursa foto: amazon.com, lifewire.com, blog.cardash.com

Articole similare

Ce sunt bucsele barii stabilizatoare si ce fac?

Bucsele sunt fabricate din diferite tipuri de cauciuc, cauciuc care cu timpul se uzeaza si isi pierde din eficienta.

Cand trebuie sa schimbi cablurile bujiilor?

Bujiile se impart in doua categorii si anume: bujii cu scanteie, folosite in cazul motoarelor pe benzina si bujii incandescente, in cazul motoarelor diesel.

Totul despre taxa Oxigen

In acest articol, vom trece in revista tot ce trebuie sa stii despre noua taxa: cine o plateste, cine nu o plateste, unde se poate achita, si multe alte detalii.

Lichid de frana: cand trebuie schimbat?

Daca trebuie sa completati lichidul de frana, completati-l cu acelasi tip de lichid, niciodata sa nu amestecati tipurile de lichid de frana.

Cauti sa cumperi o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.