Ce inseamna BlueMotion?

Ce inseamna BlueMotion?

BlueMotion este o combinatie de tehnologii proiectate sa mareasca economia de combustibil si sa reduca emisiile de carbon. A fost lansata de catre Volkswagen si consta din patru sau cinci sisteme diferite. Desi multe modele Volkswagen sunt echipate cu aceasta tehnologie, doar doua sunt considerate cu adevarat BlueMotion: Golf si Polo. In continuare, vom vorbi despre tehnologiile care intra in componenta BlueMotion.

Tehnologia start/stop

Filosofia din spatele tehnologiei start/stop este simpla: daca motorul nu merge, atunci masina nu consuma combustibil. Desigur, de cele mai multe ori cand esti pe drum, ai nevoie ca motorul masinii tale sa fie pornit, altfel nu ai ajunge nicaieri. Cu toate acestea, exista destul de multe situatii in care motorul nu trebuie neaparat sa stea pornit.

Gandeste-te: cat timp din naveta zilnica spre munca sau scoala o petreci stand pe loc in masina, la semafor, in intersectii aglomerate sau stand la coada sa faci stanga, in spatele unui sir de masini?

Destul de mult, daca stai sa aduni toate minutele. Minute in care motorul tau se poate odihni. Asta este datoria tehnologiei start/stop, care opreste motorul cand stai pe loc, pentru a economisi combustibil si a reduce emisiile pentru pietoni. Toata lumea are de castigat din aceasta tehnologie BlueMotion.

Citeste si despre: ce face functia auto hold

Recuperarea energiei de franare

Indiferent cat de grijuliu conduci in incercarea de a economisi combustibil, tot va trebui sa franezi, cand opresti la semafoare sau treceri de pietoni. Franarea inseamna, de obicei, energie pierduta. Aceasta tehnologie stocheaza energia pierduta si o recicleaza cu ajutorul alternatorului. Reciclarea actioneaza ridicarea voltajului alternatorului la franare, si reducerea acestuia la accelerare. Acest proces usureaza incarcarea motorului si reduce consumul de combustibil.

Anvelope cu rezistenta ridicata

Acestea sunt anvelope speciale proiectate sa reduca frecarea dintre cauciuc si drum. Datorita acestui fapt, va fi necesara mai putina energie pentru rotirea rotilor si pentru mentinerea miscarii de rotatie, deoarece frecarea ramane la un nivel scazut. Este un proces simplu, dar care economiseste combustibil cand pornesti de pe loc si cand conduci pe autostrada.

Design aerodinamic

Cu cat un vehicul este mai aerodinamic, cu atat rezistenta la mers va fi mai scazuta, ceea ce inseamna economie de combustibil si de bani. Tehnologia BlueMotion intervine si la aspectul fizic al masinii, pentru a o face mai aerodinamica. Tehnologia BlueMotion face modificari la panouri, spoilere si grile, in unele cazuri putand chiar sa micsoreze inaltimea de rulare a masinii.

Citeste si despre: sistemul de detectare a unghiurilor moarte

Propulsia

Aceasta este o tehnologie optionala, dar pe care o poti lua in considerare daca vrei sa minimizezi consumul de combustibil. Desi am putea crede ca un motor cu propulsie va consuma mai mult, nu este chiar asa. Propulsia din cadrul tehnologiei BlueMotion este proiectata sa aiba exact efectul opus, prin furnizarea de putere crescuta doar atunci cand ai nevoie de ea.

Te ajuta BlueMotion sa faci economii?

La fel ca toate aspectele ce tin de economia de combustibil, raspunsul depinde de mai multi factori, printre cei mai importanti fiind numarul de kilometri pe care ii parcurgi in fiecare an. Daca nu conduci mult, sau conduci un numar mediu de kilometri, sumele economisite nu vor fi atat de mari, si va trebui sa te multumesti cu satisfactia ca folosesti ajuti planeta prin folosirea unei cantitati mai mici de combustibil.

Lucrurile se schimba, insa, daca esti un sofer de cursa lunga, iar economiile datorate tehnologiei BlueMotion se vor simti la buzunar.

Citeste si despre: sistemul vanos de la BMW

Sursa foto: stablevehiclecontracts.co.uk, mechlover.blogspot.com

Articole similare
Eroarea senzorului pedalei de acceleratie

Eroarea senzorului pedalei de acceleratie

Masina moderna de azi, camioanele si SUV-urile sunt toate echipate cu un sistem electronic de control al acceleratiei.

Comparatie motor Diesel, Hibrid si Electric

Comparatie motor Diesel, Hibrid si Electric

In primul rand poti opta pentru varianta clasica, alimentata cu combustibil lichid, adica cu benzina sau motorina.

Cod eroare OBD2 P0523

Cod eroare OBD2 P0523

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de presiune a uleiului - tensiune ridicata.

Cod eroare OBD2 P0477

Cod eroare OBD2 P0477

Acest cod se refera la eroarea supapei de control a presiunii de evacuare - tensiunea circuitului scazuta.