Ce se intampla daca am pus prea mult ulei in motor?

Ce se intampla daca am pus prea mult ulei in motor?

Chiar daca ai schimbat de multe ori pana acum uleiul chiar tu, exista de fiecare data sansa sa pui din greseala prea mult. Prea mult ulei in motor este la fel de daunator ca atunci cand ai prea putin, motorul poate suferi daune cand vine vorba de piesele interne si intr-un final va ajunge sa se blocheze.

Ca sa remediezi aceasta problema mai intai trebuie sa te asiguri si sa verifici ca nivelul de ulei este mult sus peste limita si apoi trebuie sa scurgi excesul de ulei din baie ( carter inferior ).

 

Care sunt pericolele daca ai pus prea mult ulei in motor?

 

Desi multora nu li se pare o problema atat de mare sa aiba prea mult ulei in motor, acest fapt poate cauza defectiuni majore si poate sa te coste mii de lei in reparatii ulterioare. Cand prea mult ulei inunda arborele cotit al motorului, uleiul intra in contact cu aer, devine aerat si incepe sa se transforme in spuma.

Acest lucru se intampla din cauza vitezei mari de rotatie a arborelui cotit. Uleiul sub forma de spuma nu poate sa ofere aceeasi lubrifiere pieselor si intr-un final va ajunge ca fluxul de ulei sa se opreasca complet, lucru care va cala motorul masinii in cateva secunde.

 

Citeste si despre: pasi pentru a realiza schimbul de ulei

 

 

Cum sa verifici uleiul din motor?

 

Daca de curand ai schimbat uleiul si vezi pe evacuare fum alb gros care iese in timp ce conduci, atunci sunt sanse maxime sa fi pus prea mult ulei in motor. Pentru a verifica daca ai pus prea mult ulei in motor mergi cu masina 5-10 minute pentru a incalzi motorul. Astfel te vei asigura ca vei primi informatiile corecte pe joja sau tija care verifica nivelul de ulei.

 

Parcheaza masina pe o suprafata plata si las-o asa 5 minute pentru a ii permite uleiului sa se scurga tot in carter. Dupa 5 minute ridica capota, cauta tija sau joja, scoate-o din suportul ei, sterge excesul de ulei si introduce-o iar in motor.

Acum scoate-o iar si verifica nivelul, daca urma de ulei este peste limita de maxim de pe joja este clar ca ai pus mult mai mult ulei in motor decat trebuia. Fiecare tija are un nivel de minim si unul de maxim. Daca nu il gasesti din prima sterge complet joja si iti vei da seama de semne.

Cum sa scurgi excesul de ulei din motor?

 

Daca ai pus prea mult ulei in motor va trebui sa faci asta de sub masina. Fiecare carter sau baie are un buson pentru eliberarea de ulei, dar deja stii asta, pentru ca tocmai ai pus prea mult ulei in motor, deci inainte ai scurt tot uleiul. Trebuie sa reiei procesul, folosind un bidon curat unde sa scurgi uleiul in exces.

 

Scurge initial 0,5 l si reverifica nivelul la joja pe o suprafata plata. Refa operatia pana nivelul ajunge intre minim si maxim. Poti pastra uleiul pe care abia l-ai scurs in caz ca mai ai nevoie pe viitor sau chiar trebuie sa mai completezi curand.

 

Citeste si despre: cand trebuie sa schimbi uleiul de motor

 

 

Sursa foto: jdpower.com, anewwayforward.org

Articole similare
Cod eroare OBD2 P0854

Cod eroare OBD2 P0854

Acest cod se refera la eroarea circuitului de intrare a comutatorului "drive" - tensiune scazuta.

Cod eroare OBD2 P0753

Cod eroare OBD2 P0753

Acest cod se refera la eroarea solenoidului A de schimbare a treptelor de viteza - circuit electric defect.

Cod eroare OBD2 P0807

Cod eroare OBD2 P0807

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de pozitie a ambreiajului - tensiune slaba.

Cod eroare OBD2 P0301

Cod eroare OBD2 P0301

Acest cod se refera la eroarea cilindrului 1, rateul acestuia.