Ce trebuie sa faci daca ai ramas in pana?

Ce trebuie sa faci daca ai ramas in pana?

In articolul de astazi vom vorbi despre ce trebuie sa facem daca ramanem in pana in mijlocul drumului, departe de casa. Foarte multi dintre noi cu siguranta s-ar panica, sa ramana in pana in pustietate.

Cred ca asta ar fi pe departe cel mai horror scenariu posibil, sa te afli undeva in pustietate, noaptea si sa vezi cum incep toti martorii de avertizare din bord sa faca precum instalatia bradului de Craciun, iar in scurt timp masina sa se opreasca.

Dar nu e o situatie asa de grava cum pare. Aproape toti daca nu majoritatea soferilor au trecut prin momente mai putin placate cu masinile lor.

Stiu soferi care au avut foarte multe probleme chiar daca mergeau cu masini foarte noi, masini cu 10.000-30.000 km, abia cumparate si ramaneau in pana cu ele. 

Temerea multora este aceea de a ramane in pana departe de casa, unde nu pot fi ajutati de prieteni sau familie. Sau foarte urat este sa ramai in pana in vacanta, cand ar trebui sa te relaxezi, atunci se intampla ceva cu masina si iti strica toata vacanta.

Din acest motiv noi va recomandam mereu sa va verificati foarte atent masinile inainte de a pleca in vacanta sau in general la un drum mai lung unde masina va fi mai solicitata, mers constant cu viteze mai mari. Cel mai bine este sa va faceti din timp o programare la un service care sa va verifice total masina. Totusi, ce facem daca ti se strica masina in mijlocul drumului?

Cel mai important, putem sa o numim regula de aur, este sa ramai calm sa nu te panichezi, stresul doar va agrava si mai mult situatia, nu e un capat de lume, totul are o rezolvare.

Prima data trebuie sa scoti masina de pe partea carosabila daca este posibil, daca nu macar sa o tragi cat mai multe pe partea dreapta pentru a nu incurca si mai mult tarficul. Daca sa zicem ca masina ramane imobilizata in mijlocul drumului, atunci montam cele 2 triunghiuri reflectorizante.

Citeste si despre: ce trebuie sa contina trusa urgenta auto

Triunghiurile reflectorizante se amplaseaza la minim 30 m de autovehicul atat in fata cat si in spatele acestuia, pe banda de circulatie, asta pentru ca tot mai vad soferi ramasi in pana care pun acest triunghi reflectorizant la 5 m de masina.

De asemena daca masina a ramas imobilizata pe partea carosabila exact dupa o curba fara vizibiliatea, ar fi bine sa semnalizam acest lucru inainte de curba, sa nu ne trezim ca vine cineva cu viteza mai mare si nu poate sa opreasca sau sa ne evite si producem probleme si mai mari.

Daca cumva masina se opreste in mijlocul orasului, intr-un trafic foarte aglomerat atunci va va fi mult mai greu sa o scoateti de pe partea carosabila, dar asta este prima miscare pe care trebuie sa o faceti, scoateti masina de pe partea carosabil, sa nu incurcati traficul si sa puteti evalua situatia mai bine.

De preferabil ar fi sa puneti avariile masini, astfel ca ceilalti participant la trafic sa stie ca ai probleme la masina, iar daca masina nu s-a oprit brusc din mers, de preferabil ar fi sa folositi viteza ramasa, sau inertia pentru a trage pe dreapta, pentru a nu mai fi nevoit sa o impingi dupa.

Dupa ce ai facut toate aceste lucruri, cel mai bine ar fi sa suni la un service sa va trimita o masina sa ve remorcheze din acel loc. Daca se intampla noaptea atunci apelati la o firma de tractari non-stop, care sa va tracteze pana in cel mai apropiat oras, sau in cel mai apropiat service sau daca nu macar intr-o benzinarie unde puteti lasa masina mai in siguranta iar pe dumneavoastra sa va duca la un hotel sau o cazare si sa rezolvati problema a doua zi cand serivce-urile sunt deschise. Dar cel mai important lucru ar fi sa ramaneti calm si sa nu va induceti o stare de panica pentru ca nu veti face altceva decat sa va agravati situatia.

Desi veti scoate ceva bani din buzunar cam asta este singura solutie pe care o aveti la dispozitie cand ramaneti in pana la mare distanta de casa. Din acest motiv nu va recomand sa pelcati la un drum lung pana cand nu faceti mai intai o verificare serioasa a automobilului si cel mai bine ar fi sa aveti si niste bani pusi acolo rezerva in caz ca se intampla ceva.

Citeste si despre: sfaturi de urmat inainte de a pleca la un drum lung

Sursa foto: insurethebox.com

Articole similare

Cele mai multe masini au un senzor de oxigen si un senzor de pozitie a clapetei de acceleratie, insa senzorii de parcare sunt optionali.

Un ulei multivascozitate este ideal pentru proprietarii atenti care isi doresc sa prelungeasca nu numai viata automobilului cat si performanele acestuia.

O garnitura defecta poate duce la probleme mult mai mari pe viitor, incepand de la un consum ridicat de ulei pana la consumul excesiv de lichid de racire.

Afla de la noi ce este sistemul Common Rail sau CRDI si cum functioneaza. Vezi cum a imbunatatit sistemul de injectie al motoarelor diesel.

Cauti o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.