Cei mai importanti 5 martori de bord

Cei mai importanti 5 martori de bord

Toate masinile au aceleasi 5 lumini de avertizare, de care intotdeauna trebuie sa tineti seama.

Masina merge perfect si, deodata, pe bord se aprinde o lumina de avertizare. Masinile moderne au efectiv zeci de martori luminosi pentru verificarea functionarii motorului. 

Fiecare dintre ei indica un anumit lucru si o anumita cauza. Ei variaza, in functie de fabricantul auto, insa exista 5 martori luminosi intalniti la toate tipurile de masini.

Citeste si despre: care sunt cele mai comune sisteme de siguranta ale masinii

Urmatorii 5 martori luminosi de pe bord trebuie luati in seama urgent, atunci cand se aprind

1. Martor luminos pentru temperatura motorului

Aceast martor luminos este menit sa ii alerteze pe soferi ca temperatura motorului a crescut peste limita recomandata. Poate indica adesea ca vehiculul se supraincalzeste, dar poate fi si alt motiv.

Uneori, aceasta lumina de avertizare se aprinde daca e stricat senzorul de temperatura de la motor sau daca nu trimite date exacte catre ECU (calculatorul de bord). In alte cazuri, indica faptul ca temperatura lichidului de racire este prea mare sau ca motorul se supraincalzeste.

Ce e de facut daca se aprinde martorul luminos pentru temperatura motorului: intrucat supraincalzirea motorului poate provoca stricaciuni grave - de la explozia garniturii de chiulasa, la deterioarea componentelor interne ale motorului - trebuie sa va opriti imediat intr-un loc sigur, sa opriti motorul si sa luati legatura cu o firma de remorcare, care sa va duca vehiculul acasa.

Un mecanic va putea verifica vehiculul pentru a pune diagnosticul si pentru a va recomanda cum sa faceti reparatia.

2. Martorul luminos pentru presiunea uleiului

Pentru ca partile mobile sa fie lubrifiate corespunzator, motorul dumneavoastra are un sistem complex de ungere. Pentru acest lucru e nevoie de mentinerea unei anumite presiuni a uleiului.

Cand motorul are reziduuri, uleiul e murdar sau cu impuritati sau daca pompa de ulei sau filtrul sunt stricate, pot sa apara probleme cu presiunea uleiului. Daca presiunea uleiului scade sub pragul minim, se va aprinde martorul luminos in bord.

Ce e de facut daca se aprinde martorul luminos presiune ulei: ori de cate ori se aprinde aceasta lumina de avertizare, e cazul sa va alertati.

La fel ca atunci cand se aprinde lumina de avertizare pentru temperatura motorului, opriti intr-un loc sigur si opriti si motorul cat mai repede posibil. Chemati o masina care sa va remorcheze si duceti vehiculul la service pentru verificari tehnice facute de un mecanic profesionist.

Citeste si despre: cum stii ca presiunea uleiului nu este corecta

3. Martorul luminos pentru incarcarea bateriei

Acest caz nu e atat de grav ca supraincalzirea motorului sau presiunea scazuta a uleiului. Totusi, trebuie rezolvata cat mai repede posibil.

Martorul luminos pentru incarcarea bateriei indica faptul ca bateria masinii dumneavoastra nu are amperii sau voltii suficienti pentru a porni.

De amperi e nevoie pentru a porni masina, in timp ce voltii sunt necesari pentru a alimenta farurile, radioul si celelalte accesorii, cand masina nu e pornita. Aceasta lumina de avertizare poate, de asemenea, sa indice o defectiune la sistemul de alimentare, cum ar fi un alternator mort sau stricarea cablurilor de alimentare.

Ce e de facut daca se aprinde martorul luminos pentru incarcarea bateriei: Cand se aprinde aceasta lumina, trebuie sa conduceti pana acasa, fara sa opriti masina.

Daca bateria e pe terminate, probabil masina nu va mai porni, pana cand nu o reparati. Odata ce ati ajuns acasa, luati legatura cu un mecanic profesionist pentru a va verifica partea electrica si a depista problema.

4. Martorul luminos pentru frane

Marea majoritate a mecanicilor profesionisti spun ca aprinderea acestei lumini de avertizare poate fi suta la suta evitata. In cele mai multe dintre cazurile in care se aprinde martorul luminos pentru frane, inseamna ca frana de mana nu a fost coborata complet.

Mai intai verificati ca frana de mana e in stare buna. Daca nu poate fi dezactivata este posibil sa fi scazut nivelul lichidului de frana sau sa aveti o problema mecanica la frane.

Inlocuirea placutelor de frana, a discurilor si a etrierelor poate reduce substantial aceasta problema, dar daca se aprinde martorul luminos nu e de glumit. 

Ce e de facut daca se aprinde martorul luminos pentru frane: mai intai verificati frana de mana. In 80 la suta dintre situatii, problema se rezolva. Daca nu, inainte de a mai folosi masina, contactati un mecanic profesionist, care sa verifice cu atentie sistemul de franare.

5. Check-Engine

Aprinderea martorului luminos al motorului poate avea mai multe cauze. Se poate aprinde cand calculatorul de bord (ECU) al vehiculului detecteaza o defectiune mecanica sau electrica, printr-unul dintre senzorii care monitorizeaza motorul, transmisia si sistemele de siguranta.

Poate fi ceva simplu, de exemplu un senzor defect sau o problema grava legata de componentele interne ale motorului. 

Ce e de facut daca se aprinde Check-Engine: ori de cate ori se aprinde lumina de avertizare pentru verificarea motorului, tratati problema cu seriozitate.

Luati legatura cu un mecanic profesionist, care sa verifice sistemul electric in totalitate, astfel incat sa poata vedea de ce se aprinde aceasta lumina de avertizare si pentru a stabili ce e de facut pentru a remedia problema.

Daca este posibil, nu conduceti vehiculul pana ce nu rezolvati.

Vezi si articolul complet cu martorii de bord.

Citeste si despre: ce semnifica martorul SRS

Sursa foto: carbuyer.co.uk, fergies.co.uk, nissanofmobile.com, cars.com, blog.beforward.jp, quakertownmitsubishi.com

Articole similare

Acest cod se refera la eroarea senzorului de viteza a vehiculului - performanta slaba.

Un cod de eroate P0008 indica faptul ca PCM a detectat o aliniere necorespunzatoare intre arborele cu came si arborele cotit.

In articolul de astazi vom vorbi despre un motor foarte popular, primul tip de motor cu ardere interna produs vreodata, de la cel care a plecat totul.

Acest cod se refera la eroarea circuitului senzorului de temperatura a gazului de esapament - senzorul 2, bancul 2 - tensiune ridicata.

Cauti o masina? Iti garantam cel mai mic pret de piata.