Cinci semne care iti indica faptul ca e momentul sa schimbi pompa de ulei

Functionarea corecta a motorului depinde de functionarea corecta a multor parti componente. Pompa de ulei reprezinta una dintre aceste componente.

Rolul sau principal este de a pastra temperatura scazuta a motorului, jucand un rol esential in functionarea corecta a acestuia, ca urmare a actionarii uleiului la nivelul tuturor pieselor. 

 

Care sunt cele mai importante semne care iti indica faptul ca trebuie sa schimbi pompa de ulei?

Schimbarea pompei de ulei poate fi semnalizata posesorilor de autovehicule prin intermediul aparitiei anumitor semne. Cunoasterea acestor semne iti va permite sa identifici problema in cauza inainte ca situatia sa devina mult prea grava.

In continuare iti prezentam cele mai frecvente semne pe care le poti intalni.

 

Scaderea presiunii de ulei 

Rolul pompei de ulei este de a regla presiunea, dar si de a asigura lubrifierea optima a componentelor motorului. Prin urmare, este logic ca atunci cand aceasta componenta nu mai functioneaza corect, nu mai poate sa asigure un flux normal al uleiului in circuit.

Prin urmare, presiunea uleiului va scadea si autovehiculul nu va mai functiona in parametri optimi.

 

Citeste si despre: cum stii ca presiunea uleiului nu este corecta

 

Cresterea temperaturii la nivelul motorului

Lubrifierea corecta permite reducerea frictiunii de la nivelul partilor componente ale motorului si prin urmare mentine o temperatura scazuta a motorului. Atunci cand pompa incepe se defecteze, ea nu mai permite o lubrifiere corecta.

O lubrifiere incorecta va duce la cresterea rezistentei si la frictiuni la nivelul componentelor motorului, ducand la calarea motorului in timpul rularii.

 

Tacheti hidraulici care produc zgomote

In cazul in care aceste componente functioneaza normal, nu ar trebui sa se auda niciun zgomot. Insa tachetii au nevoie sa fie unsi corespunzator pentru a functiona fara zgomot.

In cazul in care auzi batai de sub capota, poti sa presupui ca ai o problema cu pompa de ulei. 

 

Sistem de distributie zgomotos

Sistemul de distributie poate fi considerat drept forta vitala a motorului. Aceasta este acea componenta care permite functionarea masinii.

Este format din mai multe componente pentru care trebuie sa asigure un flux corespunzator de ulei.

 

Zgomote slabe de la nivelul pompei de ulei

Desi este o situatie rar intalnita, s-ar putea ca pompa de ulei sa emita zgomote de intensitate mai slaba. Asculta cu atentie pentru a depista un huruit de sub capota.

De obicei acesta apare atunci cand masina este la ralanti. Acesta este un semn ca pompa se defecteaza.

In concluzie, este posibil sa fie necesar sa schimbi pompa de ulei daca au aparut semne, precum cele descrise mai sus. In orice caz, pompa de ulei ar trebui sa te tina intre 180.000 si 250.000 de km in cazul in care autovehiculul beneficiaza de vizite periodice in service.

Schimbarea pompei de ulei reprezinta o procedura pe care o poti face singur, in cazul in care stii cum se inlocuieste o astfel de pompa. In cazul in care nu ai mai facut asta pana acum, este indicat sa mergi la un service auto.

Tine cont de faptul ca ignorarea acestor semne pentru o perioada lunga de timp poate duce la avarierea grava a motorului.

 

Citeste si despre: ce este lantul de antrenare pentru pompa de ulei

 

sursa foto: newpartsauto.wordpress.com, ornikar.com, youtube.com

Lasa un comentariu

Pentru a lasa un comentariu trebuie sa fii autentificat(a).

Autentificare

Ai o masina? Spune-ne parerea ta despre ea!

Alte articole recomandate