Cutia de viteze automata: ghid complet

Cutia de viteze automata: ghid complet

V-ati intrebat vreodata care este principiul de functionare al unei cutii de viteze automate? De ce nu mai exista pedala de ambreiaj?

Ce se intampla in cutie atunci cand schimbatorul este in Drive? Ce inseamna P R N D? In acest articol, ne-am propus sa raspundem la aceste intrebari si sa va explicam, in detaliu, cum functioneaza o cutie de viteze automata.

Nota importanta: transmisia automata a fost creata de Gogu Constantinescu, un inventator roman, si montata pentru prima data pe un autoturism in 1923.

Datorita performantelor sale slabe, aceasta nu a fost produsa in serie. General Motors, insa, a reusit sa ofere cutia Hydramatic in anul 1939. Aceasta a fost prima transmisie automata ce a putut fi produsa in serie.

 

Citeste si despre: probleme la cutia automata cu comutatorul N

 

Care este scopul unei cutii de viteze automate?

 

Scopul principal al unei cutii de viteze automate este de a lucra in tandem cu motorul, schimband treptele de viteza fara a fi nevoie ca soferul sa intervina. Avand in vedere ca, pentru a functiona corespunzator, un motor trebuie sa se invarta la o anumita viteza, transmisia este cea care mareste sau micsoreaza puterea motorului in functie de nevoie. 

Calculatorul electronic al cutiei este cel care poate verifica si efectueaza fiecare schimbare datorita senzorului de viteza al masinii, de turatie al motorului, de pozitie a pedalei de acceleratie etc.

In primul rand, transmisia este un element foarte important din partea mecanica a unui automobil. Fara ea, masinile ar avea doar un singur raport de viteza, bazat pe viteza maxima dorita. Spre exemplu, pentru o viteza de 90 km/h, acest raport ar fi similar treptei a treia de la o cutie de viteze manuala. Astfel, masina ar pleca extrem de greu de pe loc si s-ar tura la maxim la viteza mare, acest lucru facand-o inutilizabila.

In general, angrenajele din cutia de viteze permit utilizarea corecta si eficienta a turatiei motorului si, in acelasi timp, optimizeaza viteza de operare a acestuia. In cazul transmisiei automate, spre diferenta de cea manuala, angrenajul planetar este cel care produce diferitele rapoarte de viteza. Vom vedea mai tarziu ce reprezinta acesta.

 

Cate tipuri de cutii automate exista?

 

Tipuri de cutii de viteze automate

 

Fiecare producator auto alege sa utilizeze un anumit tip de transmisie automata, in functie de modelul de automobil pe care doreste sa o monteze etc. Vom expune aici cinci dintre numeroasele variatii ale acestui tip de cutie:

 

Cu dublu ambreiaj

Considerata ca fiind cea mai performanta dintre toate tipurile de cutii automate, acest model are un principiu de functionare extrem de simplu, bazat pe doua ambreiaje. Mai exact, ele functioneaza in sincron, fiecare cupland cate o treapta pe rand. 

Cutia automata cu dublu ambreiaj este formata, la baza, din doua cutii manuala montate in paralel, una cu trepte impare si una cu cele pare. Aici avem doua tipuri:

 

Cu ambreiaje uscate, cu un singur disc, comandate electric

Cu ambreiaje umede, cu discuri multiple, comandate hidraulic

 

Producatorii auto care au ales acest tip de cutie sunt: 

 

Volkswagen (Borg Warner) - DSG (Direct Shift Gearbox)

Audi - S-Tronic

Porsche (ZF) - PDK (Porsche Doppel Kupplunggetriebe)

Seat

Renault (Getrag) - EDC (Efficient Dual Clutch)

Ford (Getrag) - PowerShift

Fiat (FPT) - DDCT (Dual Dry Clutch Transmission)

Mercedes-Benz (Getrag) - SpeedShift

Mitsubishi (Getrag) - TC-SST (Twin Clutch Sport Shift Transmission)

 

Cu convertizor de cuplu

O cutie utilizata de majoritatea producatorilor auto, cum ar fi:

 

BMW

Mercedes-Benz

Jaguar

 

Generatia mai noua a aceste transmisii automate (cea cu 9 trepte de viteza este ultima versiune) este cunoscuta ca fiind foarte comfortabila la utilizare, schimband vitezele fara nici un soc si chiar reducand consumul de combustibil

In cazul acestei cutii, la un nivel scazut de turatii, motorul decupleaza transmisia. Ambreiajul a fost inlocuit cu un hidrotransformator de cuplu care functioneaza ca si mesager al miscarii catre cutie cu ajutorul uleiului de transmisie.

 

 

Citeste si despre: cutie de viteze manuala sau automata

 

CVT (cu variatie continua)

Acest tip de transmisie este utilizat, in cea mai mare parte, de producatorii auto din Asia, spre exemplu:

 

Nissan

Toyota

Subaru

 

Cutia CVT mai este cunoscuta si ca transmisia cu o singura viteza sau fara intrerupere datorita principiului sau diferit de functionare. Mai exact, ea reuseste sa mareasca puterea miscarii de rotatie a unui motor pe baza unui lant sau a unei curele care isi modifica in permanenta forma.

Ca un scurt istoric interesant, putem sa va spunem ca prima incercare de cutie CVT a fost realizata de Leonardo da Vinci in 1490, iar in anul 1926, George Constantinescu a reusit sa modifice acest tip de cutie intr-o formula foarte apropiata de cea de astazi.

 

 

Robotizata

Aceasta cutie de viteze automata este cea mai ieftina varianta dintre toate, fiind prezenta la modelele create de Dacia si Opel. A fost creata pe baza cutiei manuale si, din acest motiv, multi nu o considera o cutie automata in adevarata putere a cuvantului. 

Principiul acesteia de functionare se bazeaza pe mecanismul clasic al cutiei manuale. In plus, timoneria de la schimbatorul de viteze a fost inlocuita cu un sistem de servomecanisme electrohidraulice sau electrice care, de asemenea, comanda ambreiajul.

Schimbarea treptelor de viteza este realizata in mod automat de catre o unitate de comanda electronica, dar poate fi efectuata si manual, de catre sofer, prin actionarea padelelor de pe volan sau a schimbatorului.

 

Citeste si despre: lista camere rovinieta 2021

 

Secventiala

Cutia secventiala a aparut pentru prima data intre anii 1970 - 1980, ca urmare a ideii de a schimba vitezele mult mai rapid decat prin intermediul cutiei manuale. Dupa cum spune si numele, aceasta cutie schimba vitezele secvential si foarte rapid, neputand astfel gresi sau omite vreo treapta.

Acest tip de cutie are la baza tot o cutie manuala (plus ambreiaj cu placa, disc si rulment), dar pedala de ambreiaj si timoneria au fost inlocuite de sisteme electronice sau hidraulice specifice. Astfel, treptele de viteza pot fi schimbate automat sau manual, de catre sofer, fara intarzieri sau greseli.

 

Mai departe, care sunt, in general, componentele unei cutii de viteze automate?

 

Citeste si despre: simptomele unei cutii de viteze automate cu probleme

 

 

Componentele unei cutii de viteze automate

Cutia de viteze automata este, in primul rand, alcatuita din trei parti principale:

 

Hidrotransformator sau convertor de cuplu

Angrenajele / mecanismele planetare, impreuna cu franele multidisc si ambreiajele

Calculatorul electrohidraulic al cutiei (Mecatronic)

Mai departe, fiecare se imparte in mai multe subansamble, exemplificate pe o cutie 7G-tronic, cu 7 trepte, de la Mercedes-Benz:

 

Convertor de cuplu / hidrotransformator

Turbina

Stator

Rotor

Supapa aerisire carcasa cutie

Pompa de ulei - ajuta la generarea presiunii pe baza turatiilor motorului

Frana multidisc B1

Ambreiaj multidisc K1

Mecanisme planetare Ravigneaux

Frana multidisc B3

Ambreiaj multidisc K2

Mecanism planetar simplu

Frana multidisc BR

Ambreiaj multidisc K3

Frana multidisc B2

Pin de blocare pentru modul Parking

Inel conducator al senzorului de turatie

Levier selector de programe - modul de control electrohidraulic

Inel magnetic al senzorului de turatie N2

Modul electrohidraulic de control, cu supape electromagnetice, senzori si mecatronic

Inel magnetic al senzorului de rotatii

Supape electromagnetice (solenoid) - actioneaza franele si ambreiajele multidisc

Ambreiaj cu alunecare controlata care blocheaza hidrotransformatorul

Y3/8n4 - Mecatronic / modul electronic de control si comanda / calculator cutie viteze

Acum vom explica ce rol are fiecare dintre cele trei parti principale:

 

Citeste si despre: mituri privind transmisia automata vs cea manuala

 

Hidrotransformatorul sau convertorul de cuplu

 

Motivul pentru care o masina poate sta pe loc chiar si cu motorul pornit este discontinuitatea fluxului de putere dintre acesta si transmisie. La o cutie manuala, spre exemplu, acest lucru poate fi realizat prin apasarea pedalei de ambreiaj. In cazul cutiei de viteze automate exista un hidrotransformator sau convertor de cuplu care "se ocupa" de acest aspect.

Aceasta componenta este pozitionata in partea din fata a cutiei, exact acolo unde se creeaza legatura directa cu motorul.

Carcasa convertorului este prinsa cu bolturi de volanta motorului, iar miscarea sa de rotatie se produce la aceeasi viteza cu cea a motorului. Functiile principale ale hidrotransformatorului sunt:

 

Intermediaza transferul de putere dinspre motor catre arborele de intrare al cutiei

Mareste cuplul produs de motor

 

Hidrotransformatorul functioneaza pe baza puterii hidraulice datorata unui fluid de transmisie (ATF). Principiul de functionare al acestuia poate fi explicat in detaliu prin intermediul partilor sale componente:

 

Pompa

 

Acest subansamblu de tip centrifugal este montat direct pe carcasa hidrotransformatorului care, de asemenea, este prinsa de volanta motorului, cum spuneam mai devreme.

In timp ce se invarte la aceeasi turatie cu motorul, pompa trimite fluidul spre exterior creand, in acelasi timp, un vacuum care atrage o cantitate mare de fluid spre centrul sau si apoi spre turbina. Design-ul pompei se aseamana cu cel al unui ventilator.

 

Stator

Este localizat intre pompa si turbina. Statorul are rolul de a trimite uleiul de cutie din turbina inapoi la pompa, de a mari cuplul provenit de la motor pentru a putea pune in miscare rotile automobilului si de a micsora acest cuplu atunci cand masina prinde viteza. Statorul arata ca elicea unui avion.

 

Turbina

 

Turbina este pozitionata in interiorul hidrotransformatorului si se aseamana ca si forma cu pompa. Este conectata direct la arborele de intrare al cutiei de viteze, dar nu si la pompa. Acest lucru ii permite sa se invarta cu o viteza diferita, astfel motorul va putea functiona intr-un alt mod fata de celelalte componente ale transmisiei.

 

Ambreiaj de blocare

 

Datorita dinamicii fluidelor, puterea se pierde pe parcursul transmiterii uleiului intre pompa si turbina. In acest caz, turbina va avea o miscare de rotatie mai mica decat pompa, situatie care nu deranjeaza atunci cand masina pleaca de pe loc. In schimb, atunci cand automobilul este in miscare, se va resimti o diminuare a puterii.

Pentru a rezolva aceasta problema, convertoarele de cuplu moderne au in plus un ambreiaj de blocare conectat la turbina. Acesta incepe sa functioneze, prin intermediul unui calculator, atunci cand masina ajunge la o anumita viteza si are rolul de a regla viteza de rotatie a turbinei cu cea a pompei. 

In cazul cutiilor de viteze automate de ultima generatie, hidrotransformatorul functioneaza doar in cazul plecarii de pe loc, pana la o viteza de maxim 25 km/h, si in cazul schimbarii vitezelor. In rest, acesta ramane blocat deoarece, in acest fel, poate mari randamentul transmisiei.

 

Angrenajele / mecanismele planetare, franele multidisc si ambreiajele

 

Atunci cand automobilul ajunge la o viteza mai mare, va fi necesar mai putin cuplu pentru a mentine nivelul de viteza. In mod normal, transmisia poate mari sau micsora nivelul de cuplu necesar pentru a misca rotile pe baza rapoartelor de transmisie.

Astfel, atunci cand raportul este mai mare, cuplul va fi mai mic si invers. In cazul unei cutii de viteze automate, rapoartele de viteza cresc si descresc intr-un mod automat datorita mecanismelor planetare.

 

Cele trei componente ale angrenajelor planetare sunt:

Roata dintata centrala (Sun Gear) - pozitionata in centrul angrenajului planetar

Roti dintate planetare mici plus un suport - roata dintata centrala este conectata cu trei sau patru roti mai mici plasate in jurul lui si sustinute de un suport. Fiecare roata are un ax propriu pe care se invarte, care este conectat la suport. In acelasi timp, toate aceste roti orbiteaza in jurul rotii dintate centrale.

Angrenaj inelar - roata exterioara cu dinti interiori. Aceasta este in permanenta conexiune cu rotile dintate planetare, ingloband tot ansamblul de mai sus.

 

Franele multidisc sunt create din metal captusit cu material de frecare organica, iar rolul lor este sa opreasca roata dintata sau angrenajul inelar in cazul in care este necesar. Acestea sunt controlate de un sistem hidraulic specific. 

In plus, o cutie de viteze automata prezinta o serie de ambreiaje conectate in diferite puncte ale angrenajelor planetare. Create din mai multe discuri de metal si frecare, acestea pot actiona ambreiajul in momentul in care sunt presate. 

 

Un singur ambreiaj are posibilitatea de a modifica starea unui angrenaj planetar, transformandu-l intr-un angrenaj de intrare sau stationar. Ambreiajele sunt actionate automat de un mecanism mecanic, electric si hidraulic in acelasi timp.

 

 

Calculatorul electrohidraulic al cutiei (Mecatronic)

Aceasta componenta este responsabila de actionarea hidraulica a cuplajelor si transmisiilor partiale. Termenul "mecatronic" este compus din notiunile mecanic si electronic deoarece este compus din:

 

Sistemul electronic care comanda transmisia - este responsabil de selectarea treptei corecte de viteza si calculeaza momentul exact pentru a schimba viteza pe baza informatiilor primite de la: viteza si programul de rulare, turatia motorului si pozitia pedalei de acceleratie.

Senzori

Sistemul hidraulic de comanda - actioneaza asupra comenzilor de cuplare printr-o serie de actiuni complexe executate in perfecta coordonare.

 

In termeni mai tehnici, mecatronicul este format dintr-un grup de valve care sunt legate printr-un traseu hidraulic si care pun in functiune furcile ce antreneaza pinioanele.

 

 

 

 

Ce inseamna P R N D?

Spre deosebire de cutia de viteze manuala care are notate treptele pe capacul ornamental montat pe nuca schimbatorului, cea automata prezinta, in general, literele P R N D. Ce reprezinta acestea?

 

P (Park) - modul de parcare care blocheaza rotile motrice, dar nu tine loc de frana de parcare si nici nu este conectat la aceasta. In momentul in care opresti masina, selectorul se trece in P pentru a putea opri si reporni apoi motorul.

R (Reverse) - marsarierul sau mersul inapoi. Nu poate fi utilizat decat atunci cand automobilul este oprit complet pe loc. De obicei, poate fi selectat doar prin apasarea unui buton.

N (Neutral) - modul neutru, exact ca la cutia manuala. Atunci cand este selectat, masina nu poate pleca de pe loc. Este utilizat, spre exemplu, la stationarile mai lungi de 20 de secunde pentru a nu uza ambreiajele (la cutiile cu dublu ambreiaj) sau in timpul unei tractari.

D (Drive) - modul de mers, utilizat pentru a pune masina in miscare si pentru a circula. Permite folosirea tuturor treptelor de viteza, excluzand marsarierul.

 

In plus, exista cateva programe optionale:

 

S (Sport) - unele masini au si acest modul care ofera o schimbare a treptelor de viteza la turatii mai mari pentru un plus de sportivitate.

E (Eco) - modul economic, utilizat pentru un consum redus de combustibil.

A (Adaptive) - calculatorul cutiei de viteze automate are posibilitatea de a deduce stilul de condus al soferului pe baza informatiilor primite de la pedala de frana, acceleratie si viteza masinii. In functie de rezultat, acesta selecteaza modul cel mai potrivit dintre Sport si Eco.

Butonul Winter - atunci cand este activat, acesta permite plecarea de pe loc direct in treapta a 2-a de viteza si limiteaza tractiunea rotilor schimband vitezele la turatii cat mai joase.

 

Concluzie

 

In ultimii ani, cutia de viteze automata a castigat foarte mult teren in comparatie cu cea manuala datorita multiplelor sale avantaje, cum ar fi:

 

Schimbarile corecte si rapide de viteza

Transmiterea unor cupluri mai mari

Confortul in timpul condusului  mai ales in trafic sau pe distante lungi

Amplificarea cuplului motor

 

Principiul de functionare al unei astfel de cutii este foarte complex, dupa cum s-a vazut pe parcursul acestui articol, dar rezultatul este unul extraordinar. In plus, aparitia cutiilor de viteze automate a revolutionat piata auto inca de la primele incercari.

 

 

Citeste si despre: cat rezista o cutie de viteze manuala

 

Surse foto: mercom.ro, auto-bild.ro, cars.ro, 4tuning.ro, constructionmanuals.tpub.com, micro-tronik.com, artofmanliness.com, e-automobile.ro, motorstory.ro

 

Articole similare
De ce curge ulei din cutia de viteze?

De ce curge ulei din cutia de viteze?

Daca transmisia pierde ulei inseamna ca exista o spartura sau o garnitura care permit uleiului sa iasa.

Cand trebuie sa schimbi uleiul din cutia de viteze?

Cand trebuie sa schimbi uleiul din cutia de viteze?

In general, la fiecare 70.000 km parcursi se recomanda un schimb. Mai devreme nu este nicio problema sa il schimbi, diferentele se vor vedea la transmisie.

Statii incarcare masini electrice: ghid complet

Statii incarcare masini electrice: ghid complet

Noi iti recomandam sa instalezi o statie acasa astfel, in fiecare dimineata, masina va fi mereu gata de drum. Posibil va trebui sa incarci masina de 2-3 ori pe saptamana.

Cum sa prelungesti viata cutiei de viteze?

Cum sa prelungesti viata cutiei de viteze?

Cutia de viteze este probabil cea mai neglijata piesa a unei masini in Romania. Uite cateva sfaturi despre cum sa prelungesti viata cutiei de viteze.

Cutia Multitronic. Istoric, defectiuni, fiabilitate.

Cutia Multitronic. Istoric, defectiuni, fiabilitate.

Cutia multitronic este performanta si pune in evidenta puterea si cuplul motorului, astfel imbina performanta (in modul Sport), economia de combustibil.

Informatii folositoare despre uleiul cutiei de viteze

Informatii folositoare despre uleiul cutiei de viteze

De unde stii ce ulei trebuie sa pui in cutia de viteze? Cate tipuri de ulei exista, care este rolul uleiului in cutia de viteze si cand trebuie schimbat.

Cat rezista o cutie de viteze manuala?

Cat rezista o cutie de viteze manuala?

Daca o cutie tine in medie 150.000 de km este normal sa te astepti sa ai probleme daca vei cumpara o masina la mana a doua cu multi kilometri.

Cum iti dai seama ca iti cedeaza cutia de viteze?

Cum iti dai seama ca iti cedeaza cutia de viteze?

Este foarte important sa stiti care sunt semnele clare ca transmisia masinii urmeaza sa cedeze.

Cand trebuie schimbat uleiul cutiei de viteze?

Cand trebuie schimbat uleiul cutiei de viteze?

Care sunt simptomele care te anunta ca trebuie sa schimbi uleiul din cutia de viteze? Vezi daca trebuie sa schimbi lichidul sau ai probleme cu cutia.

Transmisia automata: Simptome defectiune, rol si cost de inlocuire

Transmisia automata: Simptome defectiune, rol si cost de inlocuire

Acum apare intrebarea, este defecta transmisia masinii? Ei bine, pentru a afla cititi pe lista simptomelor si aflati singuri.

Cutie de viteze DSG 6 vs DSG 7

Cutie de viteze DSG 6 vs DSG 7

In articolul de astazi vom face o comparatie intre doua cutii de viteze foarte populare si foarte intalnite pe piata, DSG 6 si DSG 7.

Mituri privind transmisia automata vs transmisia manuala

Mituri privind transmisia automata vs transmisia manuala

Putem spune ca masinile cu o cutie automata au devenit mult mai performante ca cele manuale, schimba treptele mai repede, sunt mai rezistente.

Ce inseamna kickdown si ce rol are?

Ce inseamna kickdown si ce rol are?

Atunci cand butonul de kickdown este presat masina va schimba treptele superioare doar in limitare, niciodata inainte.

Probleme cu transmisia: Reparatii ale cutiei de viteze automate

Probleme cu transmisia: Reparatii ale cutiei de viteze automate

Vi s-a intamplat vreodata sa simtiti ca masina dumneavoastra intra mult mai greu in viteze decat o facea de obicei, sau chiar sa nu intre in viteza?

Cand trebuie sa schimbi uleiul din cutia de transmisie?

Cand trebuie sa schimbi uleiul din cutia de transmisie?

Cautand un kilometraj exact in urma caruia sa fie necesar un schimb de ulei de transmisie, probabil vei gasi raspunsuri diferite de la fiecare mecanic.

Probleme la cutie automata cu comutatorul N sau Neutru

Probleme la cutie automata cu comutatorul N sau Neutru

Probleme sau oscilatii pot aparea in momentul in care stationezi si pui masina in ralanti, pozitia neutru a schimbatorului de viteze.

Sfaturi pentru intretinerea cutie de viteze

Sfaturi pentru intretinerea cutie de viteze

Daca observi ca masina nu mai intra in viteza cum trebuie sau simti un miros ars in masina, poti verifica de asemenea culoarea lichidului.

Top 12 cele mai frecvente probleme ale masinii

Top 12 cele mai frecvente probleme ale masinii

Efectuarea unei revizii si vizita la un service din cand in cand, este vitala pentru a mentine vehiculul in stare de functionare.

Cum sa faceti un test drive?

Cum sa faceti un test drive?

Doar pentru ca masina arata minunat la prima vedere, nu inseamna ca este intr-o stare excelenta si la motor.

Ce culoare are uleiul de transmisie?

Ce culoare are uleiul de transmisie?

Amintiti-va ca o alta culoare decat rosu sau chihlimbar nu indica neaparat o problema. Indiferent de culoarea fluidului, trebuie sa acordati importanta.

Reparatii casete de directie? Un ghid util

Reparatii casete de directie? Un ghid util

Asadar daca ai probleme cu caseta de directie, sau suspectezi ca ai avea probleme cel mai bine este sa ajungi la un service si sa rezolvi problema urgent.

Probleme comune la DSG-ul in 6 trepte

Probleme comune la DSG-ul in 6 trepte

Indiferent care este problema aparuta la DSG, te sfatuim sa o tratezi la timp. Orice amanare te poate costa atat bani, cat si deteriorari grave ale masinii.

BMW X3 F25 (2010 – 2018) pareri si probleme comune

BMW X3 F25 (2010 – 2018) pareri si probleme comune

F25 este a doua generatie a BMW X3 lansata in 2010. Pentru aceasta generatie, productia s-a mutat din Austria in fabrica americana BMW din Greer, Carolina de Sud.

Audi A3 8P (2003 – 2012) pareri si probleme comune

Audi A3 8P (2003 – 2012) pareri si probleme comune

La Salonul Auto de la Geneva din 2003, Audi a lansat a doua generatie a modelului A3, 8P, proiectat de Gary Telaak in anul 2000.

Probleme comune ale convertizorului de cuplu

Probleme comune ale convertizorului de cuplu

Convertizorul de cuplu este componenta care face transferul de cuplu sau forta de la motorul masinii la sistemul de transmisie al acesteia, fara oprire.

Probleme ale transmisiei manuale

Probleme ale transmisiei manuale

Probleme cu cutia de viteze manuala? Masina ta scoate zgomote ciudate si nu mai schimba treptele cum trebuie? Citeste acest articol.

Lucruri interzise pentru o masina  cu cutie manuala

Lucruri interzise pentru o masina cu cutie manuala

In articol avem pregatite pentru dumneavoastra cateva obiceiuri proaste pe care ar trebui sa le evitati atunci cand conduceti vehicule care au cutie de viteze manuala.

VW Bora (1999 – 2005) pareri si probleme comune

VW Bora (1999 – 2005) pareri si probleme comune

Volkswagen Bora este o masina mica de familie, a patra generatie a Volkswagen Jetta si succesorul Volkswagen Vento.

Ce este mecatronicul?

Ce este mecatronicul?

Astazi vom vorbi despre mecatronic. Vom afla ce este el, ce rol are si cum se poate defecta el.

Audi A4 B6 (2000 – 2006) pareri si probleme comune

Audi A4 B6 (2000 – 2006) pareri si probleme comune

A4 a fost construit in cinci generatii si se bazeaza pe platforma Volkswagen Group B.